Gal Arılarının Düşmanı Böcekler Ormana Bırakıldı - Son Dakika
Güncel

Gal Arılarının Düşmanı Böcekler Ormana Bırakıldı

Gal Arılarının Düşmanı Böcekler Ormana Bırakıldı

Orman Genel Müdürlüğü, Kocaeli'nin Karamürsel ve Gölcük ilçelerinde kestane ağaçlarına zarar veren gal arılarına karşı biyolojik mücadele başlattı.

10.05.2016 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman Genel Müdürlüğü, Kocaeli'nin Karamürsel ve Gölcük ilçelerinde kestane ağaçlarına zarar veren gal arılarına karşı biyolojik mücadele başlattı. Ekipler, gal arısının düşmanı olan 'Torymus Sinensis' adlı faydalı böcekleri, ormanlara saldı.

2014 yılının Nisan ayında ilk olarak Yalova'da ki kestane ormanlarında görülen kestane gal arısı kestanede verim düşüklüğüne sebep olurken, 50 bin dekar alan karantinaya alınarak tedbirler uygulanmaya başlandı. Orman Genel Müdürlüğü tabiata dost biyolojik mücadele stratejisi gereği gal arısının tabii düşmanı olan 'Torymus Sinensis' parazitini laboratuvarlarda üreterek, gal arısının görüldüğü alanlara bıraktı. Mücadele kapsamında Karamürsel ve Gölcük'teki kestane ormanlarında görülmeye başlanılan gal arılarına karşı Çamçukur Köyü'nde ve Değirmendere mevkiinde böcekler ormanlara salındı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Bu konuda tecrübeli olan İtalya ile işbirliğine gittik ve oradan bu zararlının düşmanı olan böceklerin anaçlarından getirerek laboratuvarda üretmeye başladık. Kurduğumuz laboratuvarda üretilen faydalı böcekleri şimdi biyolojik mücadele çerçevesinde gal arısının görüldüğü ormanlara bırakıyoruz. Karamürsel ve Gölcük'te de biyolojik mücadele için bu faydalı parazitleri ormanlara bıraktık" dedi.

Orman köylülerinin kestane ormanlarından meyve ve bal üretimi yaparak gelir elde ettiklerini vurgulayan Eroğlu, "Bu zararlı böcekler kestane ağaçlarının çiçek açan ilk sürgününü, tomurcuklarını ve yapraklarını etkiliyorlar. Dolayısıyla zararlı böceklerin bu etkileri meyve verimini de yüzde 10'lara kadar düşürmekle birlikte kestanenin çiçeğinden bal üreten arıların verimini de olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

Uzun vadelerinin kestane ormanlarının sağlığını koruyarak gelecek nesillere sağlıklı ormanlar bırakmak olduğunun ifade eden Eroğlu, kısa vadede ise kestanenin meyvesini toplayan ve kestane balı üretimi yapan orman köylülerinin gelirinin artırılması olduğunu söyledi.

- Kocaeli

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gal Arılarının Düşmanı Böcekler Ormana Bırakıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement