Galatasaray Kulübü'nün Mali Kongresi Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Galatasaray Kulübü'nün Mali Kongresi Yapıldı

Galatasaray Kulübü'nün yıllık olağan mali genel kurul toplantısı yapıldı.

13.04.2014 19:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Galatasaray Kulübü'nün yıllık olağan mali genel kurul toplantısı yapıldı.

Galatasaray Yıllık Olağan Mali Genel Kurulu'na Duygun Yarsuvat divan başkanlığı yaptı. Yönetimden başkan yardımcısı Candan Erçetin ile yönetici Aka Gündüz Özdemir kongrede yer almadı. Adnan Öztürk, Abdurrahim Albayrak, Hayrettin Kozak, Taner Aşkın'ın da aralarında bulunduğu 201 kişi tarafından hazırlanan önerge ile toplantı gündeminde ek olarak yer alan 11, 12 ve 13. maddelerin daha sonra görüşülmesi istendi. Bu önerge, tartışmaları beraberinde getirdi. Başkan Ünal Aysal ve ekibi, muhalefet tarafından hazırlanan bu önergeyi kısmen kabul ederken, borçlanma yetkisiyle ilgili ısrarlarının devam ettiğini dile getirdi.

Başkan Aysal, "Gündeme ek olarak konulan bu maddeler ile camiada birleşme, tereddütleri ortadan kaldırmak ve birlik beraberlik hedefledik. Bu bakımdan biz bunları istedik. Zaman yokluğu nedeniyle bazı sıkıntılar olabilir. Ada ve genel af daha sonra görüşülebilir. Ancak yetkiler nedeniyle ısrarcı olacağız. Yetkiler şahıslara değil yönetimlere verilir. Bugün verilecek yetkiler bir sonraki yönetim kurulu için de gereklidir. Seçim olsa bile diğer adaylar bunu görerek hareket edeceklerdir. Yeni yetkiler değildir. Biz sadece uzatılmasını ümit ediyoruz. 3 maddeden 2'sinin daha sonra görüşülmek üzere ertelenmesine karşı olmayız. Ancak borçlanma yetkisiyle ilgili ısrarcı olacaklarını söyledi" diye konuştu.

Diğer taraftan Oğuz İmregün, Adnan Polat dönemine dikkat çekerek, "Bu adamlar ceza almadı ki. Mahkemeye gidip aklandılar. Özür dilemek gerekli. Bu adamlar rencide edilmiştir. Galatasaray, hatalarından dönme faziletine sahiptir" diye konuştu. Salondakiler bu konuşmayı alkışladı.

Yapılan oylamada genel af ve Galatasaray Adası'yla ilgili gündeme ek olarak konulan 13 ve 12. maddelerin daha sonra görüşülmesine oy çokluğuyla karar verildi. Ancak borçlanma yetkisiyle ilgili 11. madde tam bir strateji savaşına döndü. Muhalefet, 9 Temmuz 2011'de verilen yetkilerin 31 Mayıs 2016'ya ertelenmesi konusunun daha sonra görüşülmesini istedi. Ancak Aysal, bu yetkilerin bu toplantıda görüşülmesinde ısrar etti. Yapılan oylamada oy çokluğuyla 11. maddenin görüşülmesine karar verildi.

EN SAĞLIKLI GALATASARAY

Galatasaray Başkanı Ünal Aysal kongredeki konuşmasında şunları söyledi:

"Büyük camiayız, büyük sorumluluklarımız var. Meselelerimiz bazı arkadaşların düşündüğünden çok farklı noktada. Bir çivi bile çakmadınız demiş bir arkadaş. Türkiye'de zor bir dönemden geçiyor. Marangozluk için değil itfaiyecilik için geldiğimi düşünüyordum. Neler yaptığımızı biraz anlatacağız. Beni bu göreve sizler getirdiniz. 4 cephede sportif, mali, idari ve marka değeri... Mali açıdan bizim için büyük ve hayati önem taşıyan günler geride kaldı. Avrupa'nın gelir bakımından 16. büyük kulübü noktasına erişmiş durumdayız.

2013 kulüp solo bütçesi ciddi bir gelir fazlası ile kapanmıştır. Gelir ve sportif açıdan Avrupa devleri arasındayız. 2012-13'te toplam 83 kupa, binin üzerinde madalya. Erkek ve kadın basketbol takımında emeği geçen herkesi kutlamak ve teşekkür etmek istiyorum. Başarılar diliyorum, bunu hak ettiler. Biz 3 yıldır bir kriz yönetimi gerçekleştirdik, kimseye de taviz vermedik. Şikayetler, mahkemeler, iddialar. Ama hiçbiri bizi hedeften saptıramadı. Bu borçları biz yapmadık. Biz bu şekilde devraldık. Gemiyi karaya oturtmamak ve borçları azaltmak üzere devraldık. İki yönetim zor bir dönemi bir arada geçirdi. 4 büyük kulüpten an sağlıklısı Galatasaray'dır. Futbol takımları öz kaynak durumuna göre Beşiktaş eksi 325, Fenerbahçe eksi 222, Trabzonspor eksi 56 milyon lira iken Galatasaray'da bu rakam eksi 49 liradır."

"EN GENÇ GALATASARAY"

Aysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

3 büyük takım arasında en genç takımı Galatasaray'ın. Gelenlerin yaş ortalaması 21.3, gidenlerin ortalaması 28.25. Son 5 sezonda Galatasaray'a transfer edilen oyuncuların ortalama yaşı 25.72. Borçlarımızı yeniden yapılandırılması ve 5 yıllık vadeli yayılma projesi sonuçlanmak üzeredir. Sporcu ve teknik kadro ücretlerinin toplam giderlere oranını yüzde 61'e çektik. Yüzde 100'e varıyordu. Bu da hiç bir büyük transferi hesapsız kitapsız yapmadığımızı gösteriyor. Hedef 5 yıl içinde yüzde 50 seviyesine çekmektir. Arazi satışı olarak değil, bir artı değer elde edilecek bir projelendirme ile pazarlanmalıdır. Umarım bu da, 'Riva arazisini satacaklar' iddialarını da ortadan kaldırır. Ana gelir yani arsa bedeli kesinlikle borç kapatmak için kullanılmamalıdır."

"BİNDİĞİN DALI KESTİN"

Mali kongrede daha sonra üyeler söz aldı. Suat Sarı ve Osman Tanburacı'nın başkan Ünal Aysal'a yönelik eleştirilerinin ardından camianın etkili ismi Hayrettin Kozak kürsüye çıktı. Kozak, şu eleştirileri getirdi:

"Konuşmaktan bıktım, siz de dinlemekten. İki ayrı mektuptaki düşüncelerine asla katılmıyorum. İki defa şampiyon olduk diye kimse seslenmesin. Bu kulüpte şu mali tablolarla başarıdan söz etmek asla konusu değildir. Hisse satışı, sermaye artışı, Şampiyonlar Ligi gelirleri gibi ekstra gelirlere rağmen mali yönden bu tablo var. Doları icat eden benim! Tamamen bilgi mahiyette başlatan benim. Bugün bizim borç alacak farkından başka bir yerde TL dışında bir birim görür müsünüz? İki yakan bir araya gelmez bu giderlerle. 3 yılda 1.5 milyar gelire rağmen çivi çakılmadı. Fatih Terim'i göndererek bindiğimiz dalı kestik. Göz göre işine son verdik. İnşallah eksikliği giderilir. 3 yıl önceki rakamların aynısı sunuldu. Pamukspor gitti, Taçspor geldi"

Timur Kuban da, Ünal Aysal ve ekibine yönelik çok ağır eleştirilerde bulundu.

İlker Canalp, "Sinan Kalpakçıoğlu'na Şampiyonlar Ligi için 320 bin Euro prim verilmiş midir? İkincisi ise işten ayrılan 4 profesyonel için 2 milyon ödendi mi? Fatih Terim'in görevine son verilmesi neden geçen sezon meydan okuduğu Kasımpaşa maçı sonrası ya da şampiyonluk sonrası yapılmadı? Terim'le sohbetinizi medyadaki bazı adamlara neden servis ettiniz? Siz Sedat Doğan'la aynı yönetimde misiniz Sayın Başkan? Uçak size ait değil sayın başkan. Hava yolu şirketine aittir. Her uçağın düşme riski vardır. Düşmemesi için risk yönetimi ve tedbir almanız gerekir. Hava yolu şirketi saltanatla yönetilmez" ifadelerini kullandı.

Eski yöneticilerden Prof. Dr. Ahmet Özdoğan da, "1065 Günde Ünal Aysal Dönemi" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Özdoğan, Fatih Terim konusunda eleştirilerini devam ettirerek, "İçimizden birinin SMS ile gitmesini içime sindiremedim" dedi. Özdoğan, hazırladığı sunumla mali ve idari yönden yönetimi eleştirdi. Özetle, "Sinerji ve uyumdan uzak yönetim, sürpriz istifalar ve görevden almalar, kurumsal yolsuzluk iddiaları ve kurumsal iletişimsizlik" konularını ele aldı.

Özdoğan, Aysal döneminde ödenen bonservisin 89 milyon Euro olduğunu dile getirdi.

Mustafa Cengiz ve ardından Nazım Durak da Başkan Ünal Aysal'a destek verdi. Durak, "İnsanları dinliyorum hepsi bedbaht, karamsar ve perişan bir Galatasaray profili çiziyor. İnsaf edin. Herkes mali uzman olmuş, rakamları istediği gibi yorumluyor. Ben böyle bir başkanın olduğu kulübün üyesi olmaktan gurur duyuyorum" diye konuştu.

ERÇETİN VE KIRCA ELEŞTİRİSİ

Nazım Durak, konuşmasının sonunda salonun büyük desteği ve alkışını alan iki önemli çıkış yaptı. Durak, "Sayın Başkanım, Çandan Erçetin nerede? Kendisini göremiyoruz, özledik. Ali Kırca ise benim bildiği ve tanıdığım kadarıyla iyi bir Galatasaraylıdır. Ancak duydum ki Galatasaray Kulübü'ne iletişim direktörü olarak gelmiş. Üstelik de hatırı sayılır maaş alacakmış. Ali Kırca gerçekten gönülden bir Galatasaraylı ise o parayı almaz" dedi.

Taner Aşkın ise GS TV'nin yapılan eleştirileri yayınlamamasını eleştirdi.

AYSAL SİNİRLENDİ

Mehmet Şişman'ın konuşması, Başkan Ünal Aysal'ı isyan ettirdi. Şişman'ın, Fatih Terim'in ayrılık süreciyle ilgili olarak Ünal Aysal'ın TFF Başkanı Yıldırım Demirören ile yaptığı zirvede, "Bize Ocak'a kadar izin verin" cümlesini söylediğini iddia etmesi Aysal'ı kızdırdı. Aysal, el ve kol hareketleriyle masada öfkesini dile getirdi. Şişman, Aysal'ı yönetimini değiştirdiği için de eleştirirken, "Biz size oy verirken referans olarak Ali Dürüst'ü, Refik Arkan'ı, Adnan Öztürk'ü, Celal Gürcan'ı ve Ali Gürsoy'u aldık. Ancak onları yarı yolda bıraktınız. Kalbiniz acımadı mı? Bugün Ali Dürüst isterse büyük oyla başkan seçilir" diye konuştu.

21 konuşmacıdan sadece 3'ü lehte konuşurken geri kalan 18 üye sert eleştirilerde bulundu.

ZARAR AYSAL'DAN

Mali Kongrede Galatasaray Yönetim Kurulu üyesi Mete İkiz, sürpriz bir olayı açıkladı. Özellikle söz alan genel kurul üyelerinin başkan Ünal Aysal ve yönetim kurulunu eleştirdiği noktalardan biri geçtiğimiz ay ortaya çıkan kulübün avukatı Ayşegül Egemen'in Galatasaray kulübünü dolandırmasıydı. Mete İkiz, toplantıda söz alıp Galatasaray Kulübü'nün 500 bin TL tutarında önemli bir zarara uğradığı bilinen Ayşegül Egemen olayında sarı kırmızılı kulübün uğradığı tüm zararı Başkan Ünal Aysal'ın kendi cebinden ve hesabından karşıladığını açıkladı. Mete İkiz, şunları söyledi:

"Bizim de yönetim olarak çok üzüldüğümüz bir olay. Ancak başkanımız bu olaydan kulübümüzün zararını kendisi karşılamıştır ve Galatasaray kulübü bu konudan ötürü 1 lira zarar etmemiştir."

Galatasaray Genel Kurul üyeleri ise bu bilgi üzerine uzun süre Başkan Aysal'ı alkışladı. Mete İkiz, ayrıca görevden alınan 4 direktör için 613 bin TL tazminat ödendiğini söyledi.

Taner Aşkın'ın "Nankörlük yapmayın. Biz olmasak bu rakamlar konuşulmazdı" deyince salonda hava yine gerildi. Salonda oturan üyelerden Ayhan Yeğinsu, Aşkın'a bağırıp üzerine yürümek istedi. Yeğinsu, "Küme düşürüyordunuz bu takımı, küme" diye söylenince Aşkın, "Bana el kol hareketi yapma" dedi.

Adnan Polat döneminde ikinci başkanlık yapan Işın Çelebi, "Dikkat edilmezse bu stat kapanır" uyarısını yaptı.

Ünal Aysal bütün konuşmaların ardından son kez kürsüye çıkarak eleştirilere yanıt verdi.

Genel kurul sırasında üyeler sık sık basketbol maçını takip ettiler. Maçın son dakikası ise salonda gösterilirken kongre üyeleri ve Başkan Ünal Aysal ile ekibi büyük mutluluk yaşadı. Aysal zafer sonrası, "Muhteşem bir zafer. Özlediğimiz bir görüntü. Camiada birlik ve beraberlik hakim. Keşke bunu her gün yaşayabilsek" diye konuştu.

İBRA EDİLDİ

Başkan Ünal Aysal ve ekibi, idari ve mali yönden oy çokluğu ile ibra edildi. Aysal, bunun üzerine kürsüye gelerek üyelere teşekkür etti.

kç (os) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Galatasaray Kulübü'nün Mali Kongresi Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement