Galaxy S6, S5'e Karşı! - Son Dakika
Teknoloji

Galaxy S6, S5'e Karşı!

Samsung'un yeni amiral gemisi Galaxy S6, tahtı devraldığı eski kral Galaxy S5 ile karşı karşıya!

03.03.2015 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsung'un Galaxy S6'yı duyurması ile birlikte, Galaxy S5 amiral gemisi unvanını kaybetti. Peki ama yeni Galaxy S6, Galaxy S5'ten ne kadar iyi; hangi farklara sahip? İki telefonu karşılaştırdık...

Performans

Samsung, amiral gemisi telefonlarında asla cimri davranmadı. Her ne kadar resmi olarak açıklanmasa da, Galaxy S6'da 64 bit'lik, 8 çekirdekli Exynos 7420 işlemciyi kullanıyor. Bu işlemciye, 3 3 GB RAM eşlik ediyor. Yeni Exynos işlemcinin performansını henüz tam olarak bilemiyoruz ama 3 GB Ram ile birleştiğinde, bugüne dek gördüğümüz en güçlü Galaxy ile karşılaşacağımız kesin.

Galaxy S5'te ise, Qualcomm'un 32 bit'lik Snapdragon 801 işlemcisi vardı ve 2 GB RAM ile destekleniyordu. Yani Galaxy S6, donanım ve performans açısından Galaxy S5'ten çok daha üstün bir model. Ama bu sizi yanıltmasın; Galaxy S5 de, bugünün şartları için son derece yeterli bir performansa sahip ve en azından 2 yıl daha, fazla can sıkmadan yeterli performansı vereceğini düşünüyoruz.

Tasarım

Galaxy S6 ile plastiğe veda... galaxy s6, galaxy s5, samsung, mwc

Galaxy S6 ile plastiğe veda...

Galaxy S6, metal çerçevesi ve cam arka yüzeyi ile, hiç kuşkusuz bugüne kadar en fazla "premium" hissi yaşatan Samsung telefonu. Üstelik IP67 sertifikalı olan S6, suya ve toza karşı dayanıklı.

Galaxy S5 ise, Samsung'un bir türlü vaz geçemediği plastik kapağa sahip. Ancak bu kapağın getirdiği avantajlar da var: Arka kapak açılabiliyor ve bu sayede pil değiştirmek çok kolay. Kısacası Samsung'dan yıllardır beklenen "plastik olmayan" Galaxy S modeli nihayet geldi ama artık kapağı açmak mümkün değil.

Her iki telefonda da 5.1 inç'lik ekran var. Ama iş çözünürlüğe geldiğinde, Galaxy S6 çıtayı yukarıya çekiyor. Galaxy S5'te 1080p olan çözünürlük, Galaxy S6'da QHD'ye (1.440 x 2.560) çıkmış durumda.

Bu farkın, standart bir kullanıcı için ne kadar büyük bir fark olduğu tartışılabilir. Üstelik QHD ekranın daha fazla pil tüketeceği de bir gerçek. Ama Samsung'un, S5'te olduğu gibi S6'da da Super AMOLED ekran kullanması, belki bu durumu biraz "kurtarabilir."

Kısacası her iki telefonun ekranı da son derece renkli, keskin ve net. Eğer çok dikkatli bir kullanıcı iseniz, QHD'nin getirdiği fark ancak o zaman sizin için bir şeyler ifade edecektir.

Kamera

galaxy s6, galaxy s5, samsung, mwc

Samsung Galaxy S6'da, Galaxy S5'te olduğu gibi 16 megapiksellik bir kameraya yer vermiş durumda. Aradaki fark ise, S6 ile gelen optik görüntü sabitleme (OIS) özelliği. Bu özellik daha iyi fotoğraflar ve video için önemli olsa da, size "Galaxy S6'nın kamerası çok daha iyiymiş" dedirtecek kadar büyük bir fark yaratmayacaktır.

Ama Samsung'un iddiası doğruysa, Galaxy S6 ile karanlıkta çekim yaptığınızda bu sözleri söylemeniz olası. Öte yandan, kameranın açılış hızı konusunda Galaxy S6'nın biraz daha iyi olduğu söylenebilir.

Pil

Galaxy S5'te pil değişiyor... galaxy s6, galaxy s5, samsung, mwc

Galaxy S5'te pil değişiyor...

Samsung, şaşırtıcı bir biçimde, Galaxy S6'da daha küçük bir pil kullanıyor. Galaxy S5'te 2.800 mAH olan pil kapasitesi, yeni amiral gemisinde 2.600 mAH'a düşüyor. İşin kötüsü, daha önce de belirttiğimiz gibi, Galaxy S6'nın kapağı açılmıyor; dolayısıyla pili kendiniz değiştirme şansına sahip değilsiniz.

Güç tasarruf modlarının iyi çalışmasını ve yeni Exynos işlemcinin söylendiği kadar az enerji tüketmesini beklemekten başka çareniz yok. Ama iyi haber; Samsung Galaxy S6 hızlı şarjı destekliyor. Yani telefonu saatlerce şarjda bırakmak zorunda değilsiniz. Ayrıca S6'da dahili kablosuz şarj desteği de sunulmuş durumda.

Galaxy S5'te zaten bir parmak izi okuyucu vardı. Ancak bu okuyucuyu kullanmak için, parmağınızı ana ekran tuşunun üzerinde, yukarıdan aşağıya doğru kaydırmanız gerekiyordu. Galaxy S6'nın parmak izi okuyucusu ise, Apple'ın Touch ID okuyucusu gibi çalışıyor: Parmağınızı ana ekran düğmesinin üzerinde tutmanız yeterli...

Galaxy S5'te olup S6'da olmayan önemli bir eksik de söz konusu: Samsung, Galaxy S6'da bir bellek kartı yuvasına yer vermiyor. Bellek kartı yuvasına sahip olmayan telefonlar için "ama onlara bellek kartı takılmıyor" diyen Samsung kullanıcılarının, bu durumu nasıl karşılayacağını gerçekten merak ediyoruz.

Hangisi daha iyi?

Bu sorunun cevabı tabii ki çok net ve açık: Galaxy S6, pek çok özelliğiyle Galaxy S5'ten daha iyi bir telefon. Çok güçlü olduğu, üst düzey bir üretim kalitesi sunduğu, plastikten kurtuluşun simgesi olacağı kesin. Ama arka kapağının açılmıyor olması ve pilin değişmemesi, S6 kullanıcılarına her zaman Galaxy S5'i hatırlatacaktır.

Galaxy S5'e gelirsek... Artık amiral gemisi o değil. Ama sunduğu performans ve özellikler, halen son derece yeterli ve düşecek olan fiyatı ile piyasanın önemli oyuncularından biri olmaya devam edebilir.

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji Galaxy S6, S5'e Karşı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement