Gap 1 Milyon Hektar Alana "Can Suyu" Olacak - Son Dakika
Yerel

Gap 1 Milyon Hektar Alana "Can Suyu" Olacak

GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, 2019 yılında bölgede 1 milyon hektarı aşkın alanın suya kavuşacağını bildirerek, "Bölgenin sulama altyapısını dünya üzerinde önemli bir miktara ulaştırmış olacağız" dedi.

03.11.2015 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

RAUF MALTAŞ - GAP Bölge Kalkınma İdaresi (BKİ) Başkanı Sadrettin Karahocagil, 2019 yılında bölgede 1 milyon hektarı aşkın alanın suya kavuşacağını bildirerek, "Bölgenin sulama altyapısını dünya üzerinde önemli bir miktara ulaştırmış olacağız" dedi.

Karahocagil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GAP'ın dünyanın en büyük kalkınma projelerinin başında geldiğini hatırlatarak, proje kapsamında devasa yatırımların bölgeye kazandırıldığını söyledi.

Projenin temel ayaklarının başında sulamanın geldiğini belirten Karahocagil, bölgenin birçok ilinde altyapı çalışmalarının tamamlanarak üstyapı hizmetlerine geçildiğini ifade etti.

Karahocagil, bölgede sulanan alanın 440 bin hektara yaklaştığına işaret ederek, "Sulamada şu anda 440 bin hektara yaklaştık. 1 milyon hektarın ise altyapısına yönelik ciddi çalışmalar yapıldı. Bölge genelinde 900 kilometreyi aşkın ana kanalın yanı sıra su toplama alanları ve ana depolar yapıldı. Şu anda 170 bin hektar alanda ise şebeke inşaatları sürüyor. İnşallah 2019 gibi 1 milyon hektar alanı sulamada aşarak bölgenin sulama altyapısını dünya üzerinde önemli bir miktara ulaştırmış olacağız. Bu sulamalarla bölgenin dünyada önemli bir sulama ve gıda üssü hayalini gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu.

Bölgedeki sulama yatırımlarına ayrılan bütçenin son yıllarda ciddi oranda artırıldığını belirten Karahocagil, halihazırda 1 milyar 250 milyon lira civarında paranın sulama için kullanıldığını dile getirdi.

Karahocagil, sulamanın ekonomik gelişmeye doğrudan etki ettiğini vurgulayarak, "Sulama diyip geçmemek lazım, bölgedeki sulama 4-5 kat değil, 7-8 kat artırılıyor. Katma değeri yüksek ürünlerde üretebilirseniz 10-15 kat verim artışı sağlanıyor. Bunun karşılığı olarak bir refah artışı sağlanıyor" ifadelerini kullandı.

"Projeler hızla devam ediyor"

Bölgede devam eden büyük sulama yatırımlarındaki son durama ilişkin de bilgi veren Karahocagil, Silvan Projesi'nin dünyanın en önemli projelerinden biri olduğuna değindi.

Karahocagil, alt barajları, büyük sulama tünelleri bulunan projenin yüzlerce kilometrelik ana kanalları olduğunu aktararak, projeyle 240 bin hektarlık alanın sulanacağını belirtti.

Bu yöndeki çalışmaların kararlılıkla sürdüğüne işaret eden Karahocagil, diğer projelerle ilgili şunları kaydetti:

"Suruç Projesi neredeyse bitmek üzere Suruç'ta her gün yeni alanlar sulamaya açılıyor. Hem ana kanal hem de sulama depoları bitmiş durumda. Şebekeler, tarla içi çalışmalar da burada devam ediyor. Aşağı Mardin Kanalı dediğimiz Atatürk Barajı'ndan başlayıp Kızıltepe ovalarında biten kanal projemiz yine hızlı şekilde devam ediyor. Viranşehir, Ceylanpınar, Kızıltepe ovalarında da yeni alanlar sulamaya açılıyor. İnşallah Ilısu Barajı'da Cizre Silopi sulamalarının önünü açacak. Onun da hızla devam ettiğini biliyorum. Önümüzdeki yıl veya sonraki yıl Ilısu'da su tutulacak o bölgenin de sulamaya açılması mümkün olacak."

Sulamanın bölge açısından "kaldıraç" rolünün bulunduğunu anlatan Karahocagil, "Bölgenin hem gıda hem de enerji üssü olmasını sağlayacak en önemli unsur sulama projeleridir. Bölge olarak sulamayla dünyadaki asıl rekabet gücüne kavuşmuş olacağız" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gap 1 Milyon Hektar Alana 'Can Suyu' Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement