Gap Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi Açıldı - Son Dakika
Yerel

Gap Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi Açıldı

Gap Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi Açıldı

“Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması” projesi kapsamında kurulan, GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve-Kuluçka Merkezi açılış töreni, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

22.04.2015 18:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

" Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanımı ve Enerji Verimliliğinin Arttırılması" projesi kapsamında kurulan, GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve-Kuluçka Merkezi açılış töreni, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark'ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (GAP BKİ) tarafından, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) teknik desteğiyle yürütülen proje Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştiriliyor.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 15-20 yıllık geleceğine bakıldığında hızlı bir şekilde enerji talebinin geliştiğini gördüklerini, ülkemizin refah seviyesinin yükseldikçe enerjiye olan ihtiyacında arttığını kaydetti.

Bakan Yılmaz, artan talebi daha tasarruflu daha verimli bir şekilde karşılamak durumunda olduklarını belirterek, "Enerji talebini çok daha verimli bir şekilde hayata geçirmeliyiz. Verimli kullanılan enerji işletmelerin maliyetini düşürüyor ve rekabet gücünü de arttırıyor. Ayrıca enerjiyi verimli kullanmak Türkiye gibi enerjide dışa bağımlı ülkeler için dışa bağımlılığımızın azalması anlamında çok önemlidir. Önümüzdeki dönemlerde enerji verimliliğini binalarda, sanayide, ulaşımda her alanda arttırmayı hedefliyoruz" dedi.

GAP bölgesinde de enerji verimliliğini ve yenilenebilir enerjiyi çok önemsediklerine dikkat çeken Bakan Yılmaz, "GAP bölgesinin enerji verimliği alanında da örnek bir bölge olmasını istiyoruz. Gaziantep sanayinin yoğun olduğu bir ilimiz. Gaziantep'te enerji verimliliği projelerimizin hayata geçmesiyle hem sanayimizin rekabet gücü artmış olacak hem çevreyi daha az kirletmiş olacağız hem de dışa bağımlığımızı azaltmış olacağız. Bu proje önemli bir projedir. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark da konuşmasında, GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi'nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yenilenebilir enerji çözümlerini desteklemeyi ve sanayide ve binalarda enerji verimliliğini teşvik etmeyi amaçlayan yenilikçi bir girişim olduğunu belirtti.

Merkezi, bölgede sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümenin desteklenmesi için yapılan kapsamlı çalışmaların bir parçası olarak gördüklerini dile getiren Clark şöyle konuştu:

"Merkezin Türkiye'nin sanayide elektrik tüketiminin yüzde 4'üne sahip olan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli sanayi büyüme merkezi olan Gaziantep'te açılıyor olması bir tesadüf değil. UNDP'nin bu girişimde istekli bir paydaş olarak yer alması da bir tesadüf değil. Bölgedeki paydaşlarla, 15 yıldan fazla bir süredir birlikte çalışıyoruz. GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile 1990'ların ortasından bu yana güçlü bir ortaklığımız var. GAP Bölge Kalkınma İdaresi, UNDP Türkiye için en önemli paydaşlardan biri.

Merkez, bölgede enerji verimliği danışmanlık hizmetlerinin ve denetimlerinin gelişmesi için teknik kapasite sağlayacak ve böylece bölge sanayisinin daha enerji verimli olmasına katkıda bulunacaktır. Gaziantep'teki yerel paydaşlarla işbirliğinin devam etmesi için UNDP'nin istikrarlı taahhüdünü yinelemek istiyorum ve Gaziantep Sanayi Odası'na, Gaziantep Üniversitesi'ne, UNDP'nin diğer yerel paydaşlarına ve mühendislere enerji verimliliğinin artırılması için yapılan bu merkeze olan katkılarından dolayı teşekkür ediyorum."

Gaziantep birinci organize sanayi bölgesinde 450 metrekare alan üzerine kurulu olan merkez, bölge genelinde sanayide ve binalarda enerji etütlerinin yapılması, enerji verimliliği iyileştirme planlarının hazırlanması ve yürütülmesi gibi konularda danışmanlık hizmeti verecek enerji verimliliği şirketlerinin hayata geçirilmesi için, eğitim merkezi ve örnek bina olarak faaliyet gösterecek.

Törene, Kalkınma Bakanı Cevdet'in yanı sıra, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep milletvekilleri Derya Bakbak, Nejat Koçer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Adnan Ünverdi ve, Cevdet Akınal ile çok sayıda davetli katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gap Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement