Gaün'de "Çevre ve Ahlak Sempozyumu" - Son Dakika
Yerel

Gaün'de "Çevre ve Ahlak Sempozyumu"

ÇEKÜD Yönetim Kurulu Başkanı Yorulmaz: "Teknolojinin arkasındaki fotoğraf iyi incelendiğinde, teknolojinin maddi kirlilik kadar manevi kirlilik de bıraktığı görülmektedir"

04.10.2013 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Yorulmaz, "Teknolojinin arkasındaki fotoğraf iyi incelendiğinde, teknolojinin maddi kirlilik kadar manevi kirlilik de bıraktığı görülmektedir" dedi.

Yorulmaz, Gaziantep Üniversitesi'nde (GAÜN) düzenlenen "Çevre ve Ahlak" konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, teknolojinin insan hayatına etkisini anlattı.

Teknolojinin nimetlerinin külfet, çoğu zaman da hayatı zehir eden birer canavar haline geldiğini ileri süren  Yorulmaz, şunları kaydetti:  "Genetiği bozulmuş gıdalar, genetiği bozumlaş hayvanlar, bu kirliliğin görsel sonuçlarını sunan ses ve ışık gibidir. Tüm bunlar bize güzel ambalajlar içinde sunulurken,  bundan insanlar ne kazanıyor, çevre ne kaybediyor?  Bu doğrultuda yapılan popilist söylemler, küresel salgın halinde yayılan kanseri, şiddeti, obeziteyi, hatta intiharları anlatmaya yetiyor. Nimet olarak sunulan bu külfetin fotoğrafının arkasındaki maddi ve manevi kirliliği görmek zorundayız. Teknolojinin arkasındaki fotoğraf iyi incelendiğinde, teknolojinin maddi kirlilik kadar manevi kirlilik de bıraktığı görülmektedir. Ve manevi kirlilik, maddi kirlilikten daha derin izler bırakıyor maalesef."

Gelişmiş ve üçüncü dünya ülkelerinin çevre kirliliği üzerinde kaygı yaşadını dile getiren Yorulmaz, günümüzde görünür kirlilikleri bertaraf etme konusunda bir hayli yol alındığın ifade etti.

Görünmeyen kirliliklerin ise önemli bir mesele olduğuna dikkati çeken Yorulmaz, "Hayatı yeniden anlamlandıracak sosyal dönümü hep birlikte başlatmamız gerekir.  Hz. Peygamber'in ashabını bir ekmek kırığını, bir damla suyu nasıl israf etmeyeceğini düşünür seviyeye getirelim" şeklinde konuştu.

GAÜN Rektörü Prof Dr. Yavuz Coşkun da Türkiye'de devlet üniversitelerin içerisinde ilk defa toplumsal duyarlılık dersini okutan bir üniversite olduklarını belirtti.

Üniversitelerin akıl ve etiğin en üst düzeyde kurumsallaştığı yerler olması gerektiğini vurgulayan Coşkun, "Bu akıl ve etiğin birleştirilerek topluma bir şeyler katılması da gerekir.  Neticede biz akademisyenler, insanın eğitimine dair son basamağının temsilcileriyiz. İnsanı eğitimle yoğurarak, iyi insan olma noktasında çaba göstermeliyiz" değerlendirmesini yaptı.

Konuşmaların ardından çeşitli fakültelerden gelen 75 öğretim üyesi, 48 tebliğ sundu.

Sempozyuma, Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın ve akademisyenler katıldı. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gaün'de 'Çevre ve Ahlak Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement