Gazeteci Örgütlerine Silivri'de Basın Açıklaması İzni Verilmedi - Son Dakika
Güncel

Gazeteci Örgütlerine Silivri'de Basın Açıklaması İzni Verilmedi

Haber-Kamera: Yüksel KOÇ /İSTANBUL DHA) Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Disk Basın İş Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Haber-Sen, Basın Enstitüsü Derneği (IPI), PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü...

10.12.2016 16:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber-Kamera: Yüksel KOÇ/İSTANBUL DHA)

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Disk Basın İş Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Haber-Sen, Basın Enstitüsü Derneği (IPI), PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilciliği tarafından tutuklu gazetcilere destek amacıyla Silivri Cezaevi önünde yapılması plalanan basın açıklamasına izin verilmedi.

Açıklamanın yapılacağı cezavine gidenlere cezaevi önüne girişlerine izin verilmedi. Cezaevine giden yolu kapadan güvenlik görevlileri, İstanbul Valiliği tarafından basın açıklamasına izin verilmediğini belirtti.

Cezaevine giden yolun ulaşıma kapatılması üzerine ana yolun kenarında basın açıklaması yapıldı. "Gazetecilik suç değildir" pankartı taşıyan gurup, ellerinde Türkçe ve İngilizce dövizler ile tutuklu Cumhuriyet Gazetesi'nin yazarları, yöneticilerinin fotoğraflarını taşıdı.

OLCAYTO: BİZİM İSTEDİĞİMİZ GAZETECİLİĞİN SUÇ OLMADIĞINI ANLATMAK

İlk konuşmayı,Türkiye Gazeteciler Cemiyet Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Dokuz meslek örgütüyle beraber Silivri'ye geldiklerini belirten Olcayto, "Arkadaşlarımıza açıklama yapıp selam iletmek istiyorduk, ne yazık ki bizi içeriye sokmadılar. Bir belge gösterdiler, valilik ve kaymakamlık cezaevi önünde açıklama yapılmasını yasaklamış" dedi.

Cumhuriyet'in yazar, çizer ve yayında görevli çalışanlarının 36 gündür tutuklu olduğunu hatırlatan Olcayto, "Yüzü aşkın arkadaşımız hala parmaklıklar arkasında. İddianameler ortada yok. Bir tutukluluk evresidir gidiyor. Bizim istediğimiz sadece gazetecilerin tutuksuz yargılanması, gazeteciliğin suç olmadığını anlatmak. Ama bunu anlamamakta direniyorlar. Evrensel gazetecilikte Türkiye'de yaşananların hiçbiri yaşanmıyor. Bu bakımdan üzgünüz. Bir an önce bu durumun düzeltilmesini bekliyoruz. Arkadaşlarımıza buradan selam gönderiyoruz" dedi.

Gurup adına yapılan yazılı basın açıklamasını ise Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Seyhan Kurtman okudu. Tutuklu gazetecilere yönelik serbest bırakılma çağrısıyla yapmak istedikleri basın açıklamasının engellendiğini belirten Kutman, bu durumu kınadıklarını söyledi.

TUTUKLU GAZETECİ SAYISI 146

Basın özgürlüğü ihlallerinin OHAL sürecinde dünyada eşi görülmemiş derecede vahim boyuta ulaştığını belirten Kutman, "Tutuklanan gazeteci, yazar ve medya çalışanı sayısı 146 oldu. Terörle Mücadele adı altında OHAL döneminde 176 medya kuruluşu kapatıldı. Kapatılan bu yayın kuruluşlarında çalışan 3 bin gazeteci işsiz bırakıldı. Basın sektöründe işi ve mesleği elinden alınan basın emekçisi sayısı OHAL dönemi ile birlikte 10 bin kişiyi aştı" dedi.

PEN Türkiye Merkezi Başkanı Zeynep Oral, dünyanın her yerinden dayanışma mesajları olduğunu belirterek, "Yeryüzünde hiç kimsenin aklı almıyor. OHAL koşullarında dahi bir basın açıklamasının yapılamaması şaşkınlıkla karşılanyor. İfade özgürlüğünün olmadığı bir yerde yaşam hakkı yoktur" diye konuştu.

AÇIKLAMA SİLİVRİ MEYDANINDA DEVAM ETTİ

Silivri Cezaevi'ne giden yolun üstünde yapılan basın açıklaması, güvenlik görevlilerinin uyarısı üzerine sona erdirildi. Buradan ayrılan gurup, Silivri Meydanı'na giderek açıklamaya devam etti.

ÖNDEROĞLU: GAZETECİLİK DEMOKRATİK ÜLKELERDE SUÇ DEĞİL

Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, demokratik haklarımızı kullanarak tutuklu gazeteci arkadaşlarını mesaj vermeye geldiklerini belirterek, "Bu en demokratik hakkımız bugün hukuka aykırı şekilde elimizden alındı. Sınır Tanımayan Gazeteciler olarak bu durumun aslında Türkiye'nin son dönemde geldiği vahim aşamayı gösterdiğini düşünüyoruz. Heyet halinde ulusal ve uluslar arası gazeteciler ve yazar kuruluşları olarak birlikte hareket etmeye devam edeceğiz. Bu haklarımızı tam anlamıyla kullanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Gazetecilik hiçbir zaman demokratik ülkelerde bir suç değil. Yetkililerin bu yanlış yoldan dönmelerini bekliyoruz. Arkadaşlarımızın bir an önce cezaevlerinden tahliye olmaları için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

IPI Viyana Basın Özgürlüğü Direktörü Steven Ellis, bugün buraya, meslektaşlarıyla birlikte uluslar arası organizasyonların Türkiye'de ne olduğunu izlediğine ve önem verdiğini göstermek için geldiklerini söyledi. Muhalefetin bir cezaya dönüştürülmesinin, hem Türkiye için hem demokrasi için önemli bir sorun olduğunu söyleyen Ellis, "Cumhuriyet gazetecileri ve işlerini yaptıkları için tutuklanan herkesin serbest bırakılması için hükümete çağrı yapmaya geldik" dedi.

Hapisteki Yazarlar Komitesi'nin Başkanı Wolfgang Ruth, Londra'daki Uluslar arası PEN'in kendisini dayanışma duygularını bildirmek için yolladığını belirterek, "Bundan önceki Türkiye ziyaretim, 45 yıl önce bir arkeoloji öğrencisi iken Efes'e yaptığım ziyaretti. ve bütün hayatım boyunca hep gurur duyduğum, halkı müslüman olan ülkeler içinde Atatürk sayesinde Türkiye'nin ne kadar demokrasiya yakın olduğunu bilmek. Bundan hep gurur duymuştum; o yolu izlediğiniz için. Türkiye demokrasisinin çok büyük yara aldığı bugünlerde tekrar buraya dönmüş olmak içimi acıtıyor" diye konuştu.

'OĞLUM İÇİN AYAKTA DURACAĞIM'

Tutuklu Bülent Utku'nun 88 yaşındaki annesi Sebat Utku, oğluyla ve arkadaşlarıyla gurur duyduğunu söyledi. Yürümekte zorluk çeken ve tekerlekli sandalyeye oturarak konuşan Sebat Utku, "Oğlumla ve arkadaşlarıyla gurur duyuyorum. Oğlum için ayakta duracağım, er geç adalet yerini bulacak. Oğlumu çok özlüyorum, onu çok seviyorum. Arkadaşlarını da seviyorum" dedi.

Tutuklu Cumhuriyet Gazetesi'nin, yazar ve yöneticilerinin yolladığı mesajlar okunduktan sonra açıklamaya son verildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gazeteci Örgütlerine Silivri'de Basın Açıklaması İzni Verilmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Denizli'de Motokuryenin Ölümüne Neden Olan Sürücü Aranıyor
    11:33 Denizli'de Motokuryenin Ölümüne Neden Olan Sürücü Aranıyor

    Denizli'de siparişi teslim etmeye giderken hatalı sollama yapan bir otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden motokuryenin ölümüne neden olan sürücü, polis tarafından aranıyor. Kazanın ardından olay yerinden kaçan araç sahibi kadının, kaza anında yolcu konumunda olduğu belirlendi.

  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde İftar Yemeği Programı Düzenlendi
    11:33 Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde İftar Yemeği Programı Düzenlendi

    Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde düzenlenen iftar yemeği programında akademik ve idari personel bir araya geldi. Rektör Prof. Dr. Şükrü Beydemir, misafirlere teşekkür ederek ramazanın birlik ve beraberlik içerisinde geçmesi dileklerinde bulundu.

  • Çorum'da 4 araç sürücüsüne 58 bin TL ceza
    11:31 Çorum'da 4 araç sürücüsüne 58 bin TL ceza

    Çorum'da polis ekiplerince yapılan denetimlerde 4 araç sürücüsüne 58 bin 400 TL para cezası uygulandı. Çakar kullandığı tespit edilen bir otomobil ile trafik güvenliğini tehlikeye sokan 3 araç ve 1 motosiklete toplamda 58 bin 400 lira ceza uygulandı.

  • Gaziantep'te kara yolu kenarında bir kadın silahla öldürüldü
    11:31 Gaziantep'te kara yolu kenarında bir kadın silahla öldürüldü

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının silahla öldürüldüğü tespit edildi. Kimliği belirlenemeyen kadının cesedi otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Samsun'da bir kafede kumar oynayanlara para cezası
    11:30 Samsun'da bir kafede kumar oynayanlara para cezası

    Samsun'un Atakum ilçesinde bulunan bir kafede kumar oynandığı tespit edilerek, 7 kişiye para cezası kesildi. İş yeri sorumlusu da gözaltına alındı. İş yerinde yapılan aramada kumar oynamada kullanılan gereçler ve 18 bin 650 lira ele geçirildi.

  • Adana'da Bar Operasyonunda 25 Ruhsatsız Silah Ele Geçirildi
    11:30 Adana'da Bar Operasyonunda 25 Ruhsatsız Silah Ele Geçirildi

    Adana Seyhan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, bir barda bulunan ruhsatsız silahlarla ilgili operasyon düzenledi. Operasyonda 7 tabanca ve 18 av tüfeği ele geçirildi. Olayla ilgili 2 şüpheli gözaltına alındı.

  • Denizli'de Ayakkabısında 836 Gram Reçine Esrarı Saklayan Şüpheli Tutuklandı
    11:28 Denizli'de Ayakkabısında 836 Gram Reçine Esrarı Saklayan Şüpheli Tutuklandı

    Denizli İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen operasyonda, yakalanan yabancı uyruklu şahsın ayakkabısından 2 parça halinde 836 gram reçine esrar maddesi bulundu. Tutuklanan şüpheli, mahkemeye sevk edildi.

  • Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    11:28 Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Samsun'un Atakum ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda İ.K. isimli şüpheli gözaltına alındı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda şüphelinin evinde uyuşturucu bulunduğu bilgisi elde edildi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü, İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Atakum İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan aramada 1155 adet sentetik ecza hapı ele geçirildi.

  • Çanakkale'de yapılan aramada 3 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi
    11:28 Çanakkale'de yapılan aramada 3 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde polis ekipleri tarafından bir şahsın ikametinde yapılan aramada, 3 adet ruhsatsız tabanca ile bir miktar uyuşturucu madde ele geçirildi. İ.C.K. isimli şahıs hakkında işlem yapıldı.

  • Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şampiyona Ödül Törenine Katıldı
    11:28 Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Şampiyona Ödül Törenine Katıldı

    Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Erdemli Atış Poligonu'nda düzenlenen Ateşli Silahlar Türkiye Şampiyonası ve Para Atıcılık Tüm Dallar Türkiye Şampiyonası ödül törenine katıldı. Vali Pehlivan, tesisin Türkiye'de bir numara olduğunu belirterek, ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmak istediklerini söyledi. Mersin'in faaliyetlerle yıldızının giderek daha da parladığını vurgulayan Pehlivan, spor kenti olan Mersin'in altyapısının güçlü olduğunu ifade etti. Törende dereceye giren sporculara ödüller takdim edildi. Vali Pehlivan ve beraberindeki heyet, Atakaş Hatayspor'un antrenmanlarını yaptığı tesisleri de inceledi.

  • Çanakkale'de 7 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen yakalandı
    11:28 Çanakkale'de 7 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'de polis ekipleri tarafından bir araçta yapılan kontrolde Afganistan uyruklu 7 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler Yabancıları Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi. Ayrıca araçta bulunan sahte bin 500 Amerikan doları ile ilgili sahtecilik suçundan tahkikat başlatıldı. Göçmen kaçakçılığı suçundan 2 şüpheli tutuklandı.


Advertisement