Gazeteci Ressam Çağatay Gökmen Paris'te Sergi Açtı ) - Son Dakika
Güncel

Gazeteci Ressam Çağatay Gökmen Paris'te Sergi Açtı )

Gazeteci Ressam Çağatay Gökmen Paris\'te Sergi Açtı )

Paris'te 'Perles Rouge' Sanat Galerisi'nde gazeteci Çağatay Gökmen, 'Kapılar ve Kadınlar' isimli ilk kişisel sergisini açtı.

02.11.2012 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Paris'te 'Perles Rouge' Sanat Galerisi'nde gazeteci Çağatay Gökmen, 'Kapılar ve Kadınlar' isimli ilk kişisel sergisini açtı. Çağatay Gökmen'in 'kapılar ve kadınlar' adlı koleksiyonu Parisli Türk ve Fransız resim severleri buluşturdu.

Sergi açılışı 10 ayrı dilde Nazım Hikmet'in, 'Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." dizeleri ile başladı. Sanatçı konuşmasında 'Bu şiirin üzerine ne söylenebilir bilmiyorum. Dünyada sınırlar vardır ama onlar sadece kafadadır. Aslolan önce insan olmaktır. Gerisi sadece hikayeden ibarettir" diye konuştu. Çağatay Gökmen şunları söyledi:

"Sanatın merkezi Paris'te sergi açmak beni heyecanlandırıyor. Birçok Türk ressamımız Paris'te sergi açmış hatta yaşamış ve yaşıyor. İlk aklıma gelen Fikret Mualla'dır. Oralardan o yolların içinden geçiyormuş duygusu yarattı, o heyecanı yarattı bende. Geçtiğimiz gün cumhuriyet bayramımız idi ne mutluki bayrağımızı bir kere daha Paris'in üzerinde dalgalandırmak bana güç ve kuvvet veriyor, onurlandırıyor. Her ressam için Paris farklı bir duygudur. Çünkü bu işin merkezi Paris'tir. İlk tohumlarınızı burada atarsınız. Daha sonra başka dünyalara, merkezlere kapı açarsınız. Paris o yüzden çok kuvvetli. Tarihine baktığımız zamanda Paris'i birçok ressamı içinde barındıran şehir olarak görüyorum. Burada kullandığım teknik biraz daha farklıydı. Fotoğrafın olmadığı dönemlerde fotoğraf sanatçılığı ışığı daha kuvvetli yansıtmaktı. O zamanlar öyle yaşardı ressamlar. Ben bu dönem içinde bunu boyutsallaştırdım. Kuruboyalarla yapmış olduğum tuval üzerindeki çalışma ile daha yoğun boyalar ile? Örneğin; kimi resimlerimde yirmi kat boya var. O yoğun boyalarla insanların sanki oradaymış duygusunu yaratmaktı benim fikrim. Buraya gelen insanlar resimlerime dokundukları zaman o duyguyu, hissiyatı yaşadılar. Çok büyük bir katılım vardı. İnsanlar dışarıdaydılar. Sanki vizyona girecek yeni bir filmin başlangıcı gibiydi. İnsan keyif alıyor. Yurtdışındasınız ve birçok insan serginize geliyor. Nazımın şiirinde olduğu gibi her şey insanlık için? İnsanlar buraya niçin geldiler. Resimleri seyretmek için önemlimiydi dilleri ırkları. Hayır, önemli değildi. Bu mutluluğu bu ambiyansı paylaştılar."

Gazetecilerin, 'Hangisi daha cazip, gazetecilik mi ressam olmak mı?" sorusuna Gökmen, 'Mikrofon ve fırça iki ayrı tutku. Bir spiker olarak biz nasıl sesi tonlarla vurgulayarak haberi izleyiciye ulaştırıyorsak, ressamın da bu işi tuvalinde renklere tonlarla vererek yaptığını düşünüyorum. Fırçam devam ettikçe, gücümü sürdürdükçe bir elimde mikrofon, bir elimde fırça böyle devam edeceğim." diye cevap verdi.

Sergi açılışına, Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, ünlü organizatör Erkan Özerman, Anadolu Kültür Derneği Başkanı Demir Önger, yazar Nedim Gürsel, sinema sanatçısı Arzu Okay, Paris ve banliyölerinde faaliyet gösteren kadın dernekleri, sanatçı yakınları ile Fransız ve Türk sanatseverler katıldı. Fransa'da dini tatil olmasına rağmen, açılışa yoğun ilgi gösterildi.

Gökmen'in sergisi 1-8 Kasım tarihleri arasında görülebilecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gazeteci Ressam Çağatay Gökmen Paris'te Sergi Açtı ) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement