Gazeteciler Yargılanmasına Başlandı - Son Dakika
Güncel

Gazeteciler Yargılanmasına Başlandı

Şehit savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasında rehin alındığı fotoğrafları yayınlayan 18 gazeteci hakkında “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan açılan davanın ilk duruşması görüldü.

17.11.2015 13:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şehit savcı Mehmet Selim Kiraz'ın odasında rehin alındığı fotoğrafları yayınlayan 18 gazeteci hakkında "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan açılan davanın ilk duruşması görüldü. Sanıklardan Can Dündar yurt dışına çıktığı gerekçesiyle duruşmaya katılmazken, mahkeme dosyadaki müştekilerin, müşteki sıfatlarının kaldırılmasına karar verdi.

İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni sanık Can Dündar katılmazken, 7 tutuksuz sanık ve avukatları salonda hazır bulundu.

İddianamenin okunması ve kimlik tespitlerinin ardından sanıkların savunmalarının alınmasına geçildi. Duruşmada ilk olarak Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü sanık Abbas Yalçın'ın savunması alındı.

"FLAMA GÖSTERMEK SUÇSA NEDNE HEPİMİZ BURADAYIZ?"

Yalçın, iddianameyi hazırlayan savcının objektif olarak suçun nasıl oluştuğunu belirtemediğini söyledi. Yalçın, "9 gazete olarak yargılanıyoruz. Bazı gazeteler savcının rehin alındığı fotoğraftaki flamaları göstermemiş. Eğer flamaları göstermek suç ise, flamaları göstermeyen gazeteciler neden yargılanıyor? Biz fotoğrafı olduğu gibi tüm çıplaklığıyla yayınladık. Bizim editoryal tercihimiz olayı ortaya koymaktır. Bir terör örgütünün propagandasını yapmak değil aksine terör örgütünün şiddetini ve eylemin korkunçluğunu göstermektir" dedi.

"BAZI YAZARLARIMIZI TERÖRE KURBAN VERDİK"

IŞİD'in yaptığı vahşetlerin görüntülerini de yayınladıklarını ve amaçlarının terör örgütlerinin korkunç şiddetini göstermek olduğunu savunan Yalçın, "Biz bazı yazarlarımızı teröre kurban verdik. Bu konuda çok hassasız. Herhangi bir terör olayını meşru göstermemiz mümkün değildir. Beraatimi istiyorum" diye konuştu.

"HASSASİYET GÖSTERİP FOTOĞRAFI İLK SAYFADA VERMEDİK"

Yalçın'ın ardından Birgün Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Berkant Gültekin, herhangi bir terör örgütü propagandası yapmadıklarını belirterek, "Çeşitli hassasiyetlerimizden dolayı fotoğrafı birinci sayfada kullanmadık. İç sayfa manşeti de yapmadık. Hassasiyet gözettik. Savcıyı kamuoyuna o şekilde göstermek istemedik. İç sayfada haberini yaptığımız için fotoğrafı kullanmak zorundaydık. Bu fotoğraf zaten sosyal medyada kullanılmıştır" ifadelerini kullandı.

Duruşmada ifade veren diğer sanıklar da fotoğrafı kullanmaktaki amaçlarının kamuoyunu bilgilendirmek olduğunu belirterek beraatlerini istediler.

"MÜVEKKİLİM CAN DÜNDAR ÖDÜL ALMAK İÇİN YURT DIŞINA GİTMİŞTİR"

Sanık savunmalarının ardından söz alan sanıklar Can Dündar ve Abbas Yalçın'ın avukatı Bülent Utku, dosyadaki ihbar eden olarak görünen şikayetçilerin, halen cezaevinde kalan ve uzun süre hapis cezasına çarptırılmış kişiler olduğunu belirtti. Avukat Utku, bu kişilerin Medeni Kanun'a göre müşteki olamayacaklarını savunarak, dosyadan müşteki yoluyla dinlenmelerinden vazgeçilmesini istedi. Avukat Utku, "Gazetecilikte 5N1K kuralı vardır. Gazeteciler bu kurallara göre haber yazar. Mozaikleme yapıldığında bu gerçek ortadan kaybolmaktadır. Müvekkillerin kastı gerçeği olduğu gibi kamuoyuna izah etmektir. Müvekkilim Can Dündar, 'Sınır tanımayan Gazeteciler' isimli örgütten ödül almak için yurt dışına gitmiştir. Mahkeme derhal beraat kararı vermeyecekse müvekkilimizi önümüzdeki celse hazır edeceğiz" dedi.

4 GAZETECİ HAKKINDA ZORLA GETİRİLME KARARI

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Can dündar, Emine Eren Keskin, Orhan Duman, Başak Günsever, Mehmet Emin Öztürk, Seçil Şengelir ve Temel Tanadalan'ın önümüzdeki celse savunmalarının alınması için hazır edilmelerine hükmetti. Mahkeme, tebligat yapılmasına rağmen duruşmaya gelmeyen sanıklar Gökhan Çorbacı, Mehmet Sabuncu, Murat Şimşek ve Orhan Şahin hakkında zorla getirilme emri çıkartılmasına karar verdi. Dosyadaki müştekilerin suçtan zarar görme ihtimalleri bulunmadığından müşteki sıfatlarının kaldırılmasını kararlaştıran mahkeme duruşmayı erteledi.

İDDİANAMEDEN

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda teröristlerce şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz'ın odasında rehin alındığına dair teröristlerin paylaştığı fotoğrafları yayınlayan 9 gazeteden 18 kişi hakkında iddianame düzenlendi. İddianamede, aralarında Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın da bulunduğu 18 gazetecinin 'Terör örgütü propagandası yapma' suçundan 7 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gazeteciler Yargılanmasına Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın
    01:11 Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi Sanayi Caddesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, elektrik kontağından kaynaklandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları yapıldı.

  • Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu
    01:09 Gaziantep-Nizip Karayolunda Silahla Vurulmuş Kadın Cesedi Bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu. Ceset, kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırıldı. Olayın faillerini yakalamak için geniş çaplı çalışma başlatıldı.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.


Advertisement