Gazetede Örgüt Propagandası Suçundan 3 Tutuklama - Son Dakika
Güncel

Gazetede Örgüt Propagandası Suçundan 3 Tutuklama

Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla gazetenin bir günlük genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihte yapılan yayınlarda terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla açılan soruşturmada ifade veren gazeteci Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin ve Prof. Dr. Şebnem Korur, "terör örgütü propagandası" suçundan tutuklandı.

20.06.2016 18:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla gazetenin bir günlük genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihte yapılan yayınlarda terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla açılan soruşturmada ifade veren gazeteci Erol Önderoğlu, yazar Ahmet Nesin ve Prof. Dr. Şebnem Korur, "terör örgütü propagandası" suçundan tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, Özgür Gündem gazetesinde 18 ve 30 Mayıs ile 7 Haziran tarihlerinde yer alan "Nisebin'de JÖH-PÖH çatlağı büyüyor", "Tank top obüs Şirnex'ten geçemiyor", "Komutan Ebu Leyla tıpkı Mehmet Tunç gibi gurur duyulacak bir miras bıraktı seninle gurur duyuyoruz", "HPG: Dersim ve Şirnex'te 2 asker öldü", "Nisebin düşmanı yerle bir etti", "HPG: 40 asker öldürüldü, 2 tank imha edildi" ve "HSD komutanı Rojda Felat: Esareti sona erdireceğiz" başlıklı bazı haberlerin içeriklerinde "terör örgütü propagandası" yapıldığı gerekçesiyle soruşturma başlattı.

Savcılık, söz konusu tarihlerde, Özgür Gündem gazetesiyle dayanışmak amacıyla gazetenin bir günlük genel yayın yönetmenliğini üstlenen Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur, yazar Ahmet Nesin ve gazeteci Erol Önderoğlu ile Cengiz Boysay, Kemal Can, İhsan Eliaçık ve Beyza Üstün'ü ifadeye çağırdı.

Şüphelilerin ifadesini alan savcılık, Boysay, Can, Eliaçık ve Üstün'ün serbest bırakılmasına karar verdi. Diğer şüpheliler Korur, Nesin ve Önderoğlu ise "terör örgütü propagandası" yapmak suçundan tutuklanma talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi.

Savcılık sevk yazısı

Savcılık sevk yazısında, şüphelilerin ifadesine de yer verildi.

Şüpheli Korur'un ifadesinde, dayanışma maksadıyla görevi üstlendiğini, açıkça örgütün ve örgüt mensuplarının övülüp kutsandığı, şiddetin teşvik edildiği haberler ve içeriklerinden bilgi sahibi olduklarını, başkaldırı-şiddete ve silahlı çatışmaya teşvik niteliğindeki haberlerin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında ele alınması gerektiği beyan ettiği kaydedildi.

Diğer şüpheli Ahmet Nesin de ifadesinde, soruşturma konusu haberlerin konuşulduğu, baskıya konulmasında herhangi bir sakınca görmediğini söylediği belirtildi.

Diğer şüpheli Erol Önderoğlu da muhalif basın yayın kurumlarının müdahaleye maruz kaldığını, bu nedenle bu görevi üstlendiğini, soruşturma konusu haberlerin içeriklerinde bir sakınca bulunmadığını anlattığı bildirildi.

Savcılık, şüphelilerin ifadeleri, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması, mevcut delil durumu, atılı suçun vasıf ve mahiyetini göz önüne alarak, 3 şüphelinin de tutuklanmasını talep etti.

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğe de şüpheliler Korur, Nesin ve Önderoğlu'nun ifadesini aldı. Hakimlik, söz konusu tarihlerde Özgür Gündem gazetesinin eser sahibi belli olmayan imzasız içerikten sorumlu yazı işleri müdürü ile birlikte sorumluluğu bulunan genel yayın yönetmenleri şüphelilerin sorumluluğunun bulunduğuna hükmetti.

Hakimlik, söz konusu tarihlerde gazetede yer alan haber içeriklerinde silahlı terör örgütü KCK ve alt yapılanmalarının propagandasını yapan şüphelilerin üzerine atılı suçu işlediği yönünde kuvvetli suç şüphesini gösteren delillerin bulunması, adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada yetersiz kalacağı, yüklenen suçun yasada öngörülen cezanın üst sınırı, basın yayın yoluyla işlenmiş olması nedeniyle arttırım sebebinin bulunmasını dikkate alarak, tüm şüphelilerin tutuklanmasına karar verdi.

Şüphelilere destek vermek amacıyla adliyeye gelen CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve HDP Milletvekili Garo Paylan ile aralarında gazeteci ve akademisyenlerin de bulunduğu bazı kişiler, hakimliğin kararını alkışla protesto etti. Daha sonra adliye dışında basın açıklaması yapan gruptakiler, kararı eleştirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazetede Örgüt Propagandası Suçundan 3 Tutuklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement