Gaziantep CHP'li Öztrak Yanlış Politikaların Faturası 16 Milyar Dolar - Son Dakika
Güncel

Gaziantep CHP'li Öztrak Yanlış Politikaların Faturası 16 Milyar Dolar

Gaziantep CHP\'li Öztrak Yanlış Politikaların Faturası 16 Milyar Dolar

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, AK Parti iktidarının uyguladığı yanlış politikalarının ülkeye faturasının 16 milyar dolar olduğunu söyledi.

29.01.2015 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, AK Parti iktidarının uyguladığı yanlış politikalarının ülkeye faturasının 16 milyar dolar olduğunu söyledi.

İş dünyası temsilcileriyle görüşmek üzere Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak başkanlığındaki, milletvekilleri İdris Yıldız, Ramazan Kerim Özkan, Ramis Topal, Sedef Küçük, Selahattin Karaahmetoğlu, Mahmut Tanal, Umut Oran, Ali Serindağ ve Parti Meclis üyeleri Elfin Tataroğlu ile Gülseren Onanç'tan oluşan CHP heyeti, parti il başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Faik Öztrak, Gaziantep'in komşu olduğu Suriye'de süren iç savaşın binlerce insanın ölümüne, milyonlarca insanı ise zorunlu göçüne neden olduğunu söyledi. Bu olaylardan Türkiye'nin de etkilendiğini ve bu noktada en büyük sorumluluğun ülkeyi idare eden hükümette olduğunu kaydeden Öztrak, "Bugün itibariyle bakıldığında Suriyeli sığınmacıların sayısı Türkiye'deki 70 ilin nüfusundan fazla durumdadır. Suriye meselesi giderek Türkiye'yi uzun vadede etkileyecek, karmaşık bir sorun yumağı haline dönüşüyor" dedi.

PROTESTO OLAN SENETLER

2014 yılında protesto edilen senet tutarının önceki yıla göre yüzde 66 oranında artarak 191 milyon liraya çıktığını kaydeden Öztrak şöyle konuştu:

"Türkiye genelinde protesto edilen artış yüzde 10, Gaziantep'te ise yüzde 66. Gaziantep'in artış hızı Türkiye'nin neredeyse 7 katı. Son günlerde bu şehirde 6 bin kişiye yakın işçisinin işini kaybettiğine dair duyumlarımız da var. Dünya Bankası verilerine göre, bölgede çıkan çatışma ve savaşlar ile Türkiye'nin bu ülkelerle ticaretini geliştirememesinin her bir vatandaşımıza çıkardığı maliyet, kişi başına düşen gelirin yüzde 2 daha az olmasıdır. Bunu 2014'ün kişi başına geliriyle beraber değerlendirdiğimizde AKP'nin yanlış politikaları neticesinde her bir vatandaşımız 210 dolar kaybetmiştir. Bunu nüfusla çarparsak ülkenin kaybı 16 milyar doları bulmaktadır."

İHRACAT KAYBI SURİYE'YE 6, IRAK'A 3.5 MİLYAR DOLAR

Suriye savaşı öncesi komşu ülkenin ihracat kapısı olduğunu hatırlatan ve ülkenin ekonomik olarak darboğaza girdiğini ifade eden Öztrak şöyle konuştu:

"Savaştan önceki durumlar devam etseydi, ülkemizin Suriye'ye yapacağı ihracatı 2011-2014 arasında 10.5 milyar dolar olacağı anlaşılmaktadır. Oysa bu dönemde Türkiye'nin Suriye'ye olan ihracatı 4.5 milyar dolarda kalmıştır. Türkiye'nin savaş nedeniyle Suriye pazarındaki ihracat kaybı 6 milyar dolar civarındadır. Bu yıllık 6 milyar dolar kayıptan Gaziantep'e düşen pay ise 150 milyon dolarlık bir ihracat potansiyelinden yararlanamamasıdır. 2014'de Gaziantep'ten Irak'a yapılan ihracat yüzde 5.6 düşmüş ve 2.2 milyar dolar seviyesinde kalmıştır. Burada da gerçekleşen kayıp 130 milyon dolardır. Bölgede barış ve huzur olsa, 2014'de Türkiye'nin Irak pazarında gerçekleştireceği ihracat da 14.2 milyar dolar seviyesine ulaşabilecekken 10.7 milyar dolar civarında kalmıştır. Irak'taki terör nedeniyle Türkiye'nin kaybı 3.5 milyar dolar civarındadır. Yaşanan savaş nedeniyle bu potansiyelin kullanılmamasının Gaziantep ekonomisine yüklediği kayıp ise 750 milyon dolardır. Rakamlar 2011- 2014 döneminde Suriye ve Irak sınırımızdaki karışıklığın Gaziantep ekonomisine potansiyel ihracat kaybı cinsinden maliyetinin 900 milyon dolar civarında olduğunu göstermektedir. Ortaya çıkan rakamlar Gaziantep'te işlerin hiç de iyi gitmediğini gösteriyor."

CHP heyeti basın toplantısının ardından Gaziantep Ticaret Odası ile Sanayi Odası ve bazı fabrikaları ziyaret etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gaziantep CHP'li Öztrak Yanlış Politikaların Faturası 16 Milyar Dolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, yeni kayıt olan seraları denetledi
    11:55 Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, yeni kayıt olan seraları denetledi

    Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Naşa beldesinde bulunan yeni kayıt olan seraların tespitlerini ve ürün kontrollerini gerçekleştirdi.

  • Emekli vatandaşın geçim sıkıntısı: 'Emekli maaşımla zor geçiniyorum'
    11:54 Emekli vatandaşın geçim sıkıntısı: 'Emekli maaşımla zor geçiniyorum'

    Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayan emekli vatandaş Süleyman Kısacıkoğlu, emekli maaşıyla geçinemediğini belirtti. Kısacıkoğlu, maaşının düşük olmasından dolayı zorluklar yaşadığını ve ay başından ay başına zor çıktığını ifade etti. Kendisini 'yaşayan ölü' olarak tanımlayan Kısacıkoğlu, giyim ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğini ve cenaze masraflarını bile karşılayacak parasının olmadığını söyledi.

  • TARİŞ Pamuk Birliği'nde Sahte Delege İddiası Üzerine İnceleme Başlatıldı
    11:53 TARİŞ Pamuk Birliği'nde Sahte Delege İddiası Üzerine İnceleme Başlatıldı

    TARİŞ Pamuk Birliği'nin olağan genel kurulunda yapılan 'sahte delege' şikayeti üzerine Sanayi Ticaret Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı. Söke Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, sahte belgelerle delege yapıldığını tespit ettiklerini ve dosyaları ilgili bakanlık ve müdürlüklere ilettiklerini belirtti. Müfettişlerin incelemelerine başladığı bildirildi.

  • CHP Milletvekili Suiçmez, Trabzon Nüfus ve Vatandaşlık Çağrı Merkezi'nin Kapatılmasına Karşı Çağrıda Bulundu
    11:52 CHP Milletvekili Suiçmez, Trabzon Nüfus ve Vatandaşlık Çağrı Merkezi'nin Kapatılmasına Karşı Çağrıda Bulundu

    CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya hitaben, Trabzon'da istihdam sağlayan Nüfus ve Vatandaşlık Çağrı Merkezi'nin kapatılacağı iddialarına karşı çözüm üretme çağrısı yaptı. Suiçmez, çağrı merkezinin kapatılması durumunda 350 kişinin işsiz kalacağını ve bu durumun ciddi mağduriyetlere yol açacağını belirtti.

  • Teknolojiye rağmen demircilik mesleğini sürdüren Leyla usta ve eşi
    11:52 Teknolojiye rağmen demircilik mesleğini sürdüren Leyla usta ve eşi

    Zonguldak'ın Devrek ilçesinde yaşayan Leyla ve Erol Keskin çifti, gelişen teknolojiye rağmen unutulmaya yüz tutmuş demircilik mesleğini sürdürüyor. Her gün ateş başında demir döverek ürettikleri ürünleri satarak geçimlerini sağlayan çift, gençlere taş çıkartıyor. Sel felaketi sebebiyle bir süre iş yapamayan çift, borç alarak işyerini yeniden açtı.

  • Adana'da dolandırıcılık ve uyuşturucu satışı suçundan aranan 2 kişi yakalandı
    11:51 Adana'da dolandırıcılık ve uyuşturucu satışı suçundan aranan 2 kişi yakalandı

    Adana'nın Kozan ilçesinde yapılan huzur güven uygulamasında 1 tabanca ve 12 fişek ele geçirildi. Ayrıca uyuşturucu ile mücadele çalışmaları kapsamında 1.97 gram uyuşturucu ve 66 tablet ele geçirilerek 2 şüpheli tutuklandı.

  • Aras Kargo, 23 Nisan'da 11 Bin Fidanı Toprakla Buluşturdu
    11:51 Aras Kargo, 23 Nisan'da 11 Bin Fidanı Toprakla Buluşturdu

    Aras Kargo, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Tarsus'ta 11 bin fidanı toprakla buluşturdu. Ege Orman Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, Aras Kargo çalışanlarının çocukları fidanlara kendi isimlerini verdi. Aras Kargo, doğayı koruma ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma vizyonuyla hareket ederek, erken yaşta farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

  • Atv ile yayaya çarptı, kaçarken yakalanıp darp edildi
    11:49 Atv ile yayaya çarptı, kaçarken yakalanıp darp edildi

    Bursa'da atv motosikleti ile yayaya çarptıktan sonra kaçan sürücü, 1 kilometre ileride vatandaşlar tarafından yakalanıp darp edildi. Sürücü, polis ekiplerine teslim edildi. Olay, merkez Nilüfer ilçesi Özlüce Mahallesi Özlüce Bulvarı üzerinde meydana geldi. Atv sürücüsü çarptığı yayanın arkadaşları tarafından yakalanarak darp edildi. Polis ekipleri olay yerine gelerek sürücüyü gözaltına aldı.


Advertisement