'Gaziantep Ekonomi İstişare Forumu" Yapıldı - Son Dakika
Ekonomi

'Gaziantep Ekonomi İstişare Forumu" Yapıldı

\'Gaziantep Ekonomi İstişare Forumu" Yapıldı

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin sahip olduğu siyasi istikrarın çok önemli olduğunu vurgulayarak, ‘’En önemli ihtiyacımız şu anda reformlar.

16.05.2015 18:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin sahip olduğu siyasi istikrarın çok önemli olduğunu vurgulayarak, "En önemli ihtiyacımız şu anda reformlar. Bu reformları da 25 ayrı dönüşüm programı ile detaylı şekilde açıkladık. Bunlar yapılırsa, Türkiye'nin kabuk değiştirdiğini göreceksiniz" dedi.

Babacan, "Gaziantep Ekonomi İstişare Forumu"nda yaptığı konuşmada, Gaziantep'in çok hızlı ilerlediğini, hem Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hem Türkiye genelinde hatta dünyaya örnek gösterdikleri ve "gerçekten gurur duydukları" bir il olduğunu söyledi.

Babacan, Gaziantep'in sanayide, tarımda, turizmde, her bir alanda hızla değiştiğini ifade etti.

Bir ülkede ekonomik kalkınma için olmazsa olmaz şartın siyasi istikrar olduğunu belirten Babacan, "Ekonomi ancak sağlam bir siyasi istikrar zemininde büyüyor. Temel sağlam olduktan sonra, binayı daha kolay inşa edebiliyorsunuz. Siyasi istikrar şu anda Türkiye'nin sahip olduğu en büyük varlık, en büyük servet. Bunun parayla da ölçülür karşılığı yok" diye konuştu.

Makro ekonomik istikrarın üç temel ayağını "kamu maliyesi, bankacılık ve para politikalarının" oluşturduğunu anlatan Babacan, "Türkiye'nin kamu maliyesi çok sağlam. Bankacılık sistemi güçlü sermaye yapısı ve likidite pozisyonu ile Avrupa'daki en sağlam bankacılık sitemi konumunda. Merkez Bankası'nın çalışmaları da çok önemli" ifadelerini kullandı.

Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her şeyin başı siyasi istikrar, üzerine makro ekonomik istikrarı, daha sonra binanın fonksiyonel bölümlerini inşa ediyoruz. Burada da mikro ekonomik reformlar, özellikle yapısal reformlar en önemli konumuz. Türkiye'de çok şükür siyasi istikrar zemini sağlam tutuyoruz. Üzerine makro ekonomik istikrarı da sağlam tutmaya çalışıyoruz. En önemli ihtiyacımız şu anda reformlar. ve bu reformları da 25 ayrı dönüşüm programı ile detaylı şekilde açıkladık.

Türkiye şu anda G20'nin başkanlığını yapıyor. Bu G20 ülkeler içerisinde ben size şunu rahatlıkla söyleyebiliyorum ki, hiçbir ülkede şu anda Türkiye'deki kadar detaylı bir reform hazırlığı yok. 25 dönüşüm programı altında 1248 tane eylemden bahsediyoruz. Bunların hepsinin tarihi açıklandı, 2018 sonuna kadar da bunların hepsinin tamamlanacağını taahhüt etmiş durumdayız.

Bu, Türkiye için çok önemli bir adım. Bunlar eğer gerçekten yapılırsa, Türkiye'nin kabuk değiştirdiğini göreceksiniz. Nasıl 12 yılda çok büyük bir değişim oldu, aynı hızdaki değişimin önümüzdeki dönemde de gerçekleşeceğini göreceksiniz."

Yargı reformu ve eğitim reformundan bahseden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yargı reform stratejisini açıkladıklarını, bunun çok kapsamlı ve Türkiye'nin şiddetle ihtiyaç duyduğu bir reform

olduğunu bildirdi. Ayrıca, ilkokuldan yükseköğretime kadar pek çok alanda Türkiye'nin eğitimde reforma ihtiyaç bulunduğunu, eğitimde en önemli konunun iyi öğretmen yetiştirmek olduğunu kaydetti.

Babacan, ayrıca sanayiciler, işadamları, işkadınlarıyla ilgili son açıklamış oldukları bazı yeniliklerden ve uygulamalardan bahsetti.

İŞADAMLARININ SORULARINI YANITLADI

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek daha sonra, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu'nun moderatörlüğünde yapılan oturumda, işadamlarının sorularını yanıtladı.

Babacan, dünya ekonomisine ilişkin bir soru üzerine "Dünya ekonomisi enteresan dönemlerden geçiyor. 2008-2009 krizi tam geçmiş değil. Belki krizin en kötü dönemi geride kaldı, yavaş yavaş toparlanma söz konusu. Ama bu toparlanma güçlü değil. Ülkeden ülkeye farklılık gösteren bir tablo var, maalesef kırılganlıklar da var. Hale normalleşmemiş bir dünya ekonomisinden bahsediyoruz" yanıtını verdi.

Başka bir soru üzerine Babacan, "Kur konusu şu anda Türkiye'nin ne kadar önemli ve üzerinde tartıştığı bir konuysa, aynı tartışma Asya, Amerika ve Almanya'da da yaşanıyor" diyerek, döviz kurundaki dalgalanmanın dünya genelinde yaşandığına ve sebebinin ağırlık olarak dışardan kaynaklandığına işaret etti.

Amerika Merkez Bankası'nın ekonomideki iyileşme ile faizleri artıracağı bir döneme gireceğini, Avrupa Merkez Bankası'nın ise tam tersine genişletme politikası izlediğini anlatan Babacan, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla kurların dalgalanmasının çok yoğun olduğu bir ortamdayız. Fakat en son yaptığımız toplantılarda gördüm ki, aslında hiç kimse bu oynaklıktan memnun değil. Böyle bir ortam Türkiye'yi de etkiliyor, çünkü dışa açık bir ekonomiyiz. Ama önemli olan burada neye dikkat ediyoruz; bu dalgalanmalar kalıcı bir hasara sebep olmasın, ülkemiz ekonomisinde Allah korusun 'kriz' diye tanımlayacağımız bir safhaya ülkeyi sokmasın. Bir süre kurda hareketlilikte yaşamak durumundayız. Dünya sakinleşince biz de daha sakinleşeceğiz. Ama kendi içimizde de doğru politikaları uygulamaya devam etmemiz şart."

Babacan, Suriyeli çalışanlara ilişkin başka bir soruyu yanıtlarken de, Türkiye'nin her yerinde Suriyeli misafirlerin olduğunu, bunların çalışma ortamının daha resmi bir formata kavuşturulması talepleri bulunduğunu, önümüzdeki dönemde Meclis açılınca bunların çözümüne ilişkin bir düzenleme olacağını düşündüğünü kaydetti.

Oturumun sonunda GSO Başkanı Konukoğlu, Babacan ve Şimşek'e foruma katıldıkları için teşekkürlerini sunarak, "Biz; önümüzdeki dönemde de vaat ettiklerinizi, ortaya koyduğunuz 25 dönüşüm program reformlarını gerçekleştireceğinize inanıyoruz. Çünkü, 2002-2015 yılları arasında yaptıklarınız ortada. İnşallah 2023'e de el birliğiyle devam ederiz" sözlerine yer verdi.

Gaziantep Ekonomi İstişare Forumu'na, Vali Ali Yerlikaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep milletvekili adayı Abdulhamit Gül, AK Parti Milletvekilleri Nejat Koçer, Derya Bakbak, Mehmet Erdoğan ve Halil Mazıcıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Forumu düzenleyen oda ve borsaların başkanları da katıldı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi 'Gaziantep Ekonomi İstişare Forumu' Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak
    10:28 Bandırma ve Erdek Ticaret Odaları Kapıdağ Turizmini Geliştirmek İçin İş Birliği Yapacak

    Bandırma Ticaret Odası ve Erdek Ticaret Odası arasında Kapıdağ Turizmini geliştirmek amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Oluşturulan Kapıdağ Turizm Geliştirme Komisyonu, bölge turizminin gelişmesi ve tanıtımı için yapılması gerekenleri, ana sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere toplantılar düzenleyecek. Ayrıca, Kapıdağ Yarımadası'nda bulunan işletmelerin daha uzun sürelerde hizmet verebilmeleri için turizm sezon süresinin arttırılması için çalışmalar yapılacak.

  • İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir
    10:27 İTO Başkanı: Yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir

    İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yapısal reformların ekonomiye güç katacağını belirterek, vergileme, sanayinin rekabetçi dönüşümü, üretken finansman sistemi ve yatırım ortamının güçlendirilmesi gibi reformların önemine vurgu yaptı. Avdagiç ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e karşı yürürlüğe koyduğu ihracat kısıtlamasını desteklediğini belirtti.

  • Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı
    10:23 Ödemiş Tarım, Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı Açıldı

    Ödemiş Ticaret Borsası Çok Amaçlı Fuar Alanı'nda düzenlenen fuara yaklaşık 150 firma katıldı. Kaymakam Fatih Aksoy, tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaparak, fuarın bölgenin tarım potansiyelini göstereceğini belirtti. Fuar, 21 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

  • Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi Belediye Başkanlarını Tebrik Etti
    10:16 Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi Belediye Başkanlarını Tebrik Etti

    Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetimi, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde seçilen belediye başkanlarına tebrik ziyaretinde bulundu. ETSO Yönetimi, Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, Palandöken Belediye Başkanı Av. Muhammet Sunar ve Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar'ı makamlarında ziyaret ederek başarı dileklerini iletti.

  • Türkiye Hazır Giyim Sektörü Dünya Liderliğine Oynayabilir
    10:14 Türkiye Hazır Giyim Sektörü Dünya Liderliğine Oynayabilir

    Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, Türkiye'nin katma değeri yüksek ürünlerle marka olarak dünya liderliğine oynayabilecek durumda olduğunu belirtti. Hazır giyim ve tekstil sektöründe yaşanan düşüşe rağmen Avrupalı sektör temsilcilerinin Türkiye'ye yeniden 'yeşil ışık' yakması, sektöre umut verdi. Çevikel, Türkiye'nin artık ucuz değil, katma değeri yüksek marka üretmesi gerektiğini vurguladı ve Türk tekstil sektörünün dönüm noktasında olduğunu ifade etti.

  • Kütahya'da Hibeli Nohut Üretimi Projesi Başladı
    10:12 Kütahya'da Hibeli Nohut Üretimi Projesi Başladı

    Kütahya'nın Eskiyüreğil ve Eynegazi köylerinde yürütülen 'Sözleşmeli Nohut Üretimini Yaygınlaştırma' projesi kapsamında üreticilere yüzde 75 hibeli nohut tohumları dağıtılmaya başlandı. Proje kapsamında toplamda 43 üreticiye bin 30 dekar alanda 12 bin 875 kilogram nohut tohumu ve tamamı hibe olan 52 litre Fungusit ilacı temin edildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Emre Yeniay, nohut ekimi esnasında üreticilere bilgiler vererek sorunlar ve çözümleri hakkında fikir alışverişinde bulundu.

  • Sarıgöl'de Üzüm Bağlarında Salkım Güvesi İle Mücadele Başladı
    10:10 Sarıgöl'de Üzüm Bağlarında Salkım Güvesi İle Mücadele Başladı

    Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, üzüm bağlarında rekolte kaybına yol açan 'Salkım güvesi' zararlısına karşı 'Japon Tuzağı' adı verilen feromon tel ve kapsül uygulama zamanının başladığını üreticilere hatırlattı. Üreticilere devlet desteği de sağlanmaktadır.

  • İTO Başkanı Avdagiç: Yapılacak yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir
    10:10 İTO Başkanı Avdagiç: Yapılacak yapısal reformlar ekonomimize taze güç verecektir

    İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, yapısal reformların ekonomiye güç katacağını belirtti. Avdagiç, enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayarak, hükümetin Ekonomik Programı'nın uygulanmasını istediklerini söyledi. Ayrıca, kamunun tasarruf yapması gerektiğini ve İsrail'e karşı yürürlüğe konulan ihracat kısıtlamasını desteklediklerini ifade etti.


Advertisement