Gaziantep Kilis Tabipler Odasından Aşı Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Gaziantep Kilis Tabipler Odasından Aşı Açıklaması

Gaziantep Kilis Tabipler Odasından Aşı Açıklaması

Gaziantep Kilis Tabipler Odası, Anayasa Mahkemesinin ailenin rızası olmadan zorla aşılama yapılamayacağına ilişkin kararına rağmen aşılamanın sürdürüleceğini açıklayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na destek verdi.

19.11.2015 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Kilis Tabipler Odası, Anayasa Mahkemesinin ailenin rızası olmadan zorla aşılama yapılamayacağına ilişkin kararına rağmen aşılamanın sürdürüleceğini açıklayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na destek verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin anne-babanın rızası olmadan çocuklara aşı yapılmasının anayasaya aykırı bulması kararı üzerine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu bu kararın aşı programını etkilemeyeceğini açıklamıştı. Gaziantep Kilis Tabipler Odası adına açıklama yapan Genel sekreter Mehmet çetin, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'na destek verdi. Koruyucu Sağlık Hizmetleri konusunda en önemli etkenlerden biri olarak aşılamayı gösteren Çetin, "Aşılar günümüzde tıp alanında en güvenli, en etkili ve en maliyet etkili tıbbi uygulamalardandır. Genişletilmiş bağaşıklama programında yer alan aşılar, uzun bilimsel araştırmalar sunucu üretilir. Etkinliği yüksek olan aşılar, bu programda yer bulur. Aşının etkinliği yada koruyuculuğu aşının uygulanmasıyla söz konusu hastalığın toplumda ortaya çıkma sıklığın da en az yüzde 90 azalmaktadır. Aşılarda uygulama sonrası bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bunların bir kısmı ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi hafif belirtilerdir. Bir kısmı ise nadir görülen ciddi istenmeyen etkilerdir. Ancak aşıların yan etkileri, aşılar yapılmadığı zaman ortaya çıkacak sağlık sorunlarıyla karşılanamayacak kadar azdır. Kamu oyunda aşıların yaygınlaşmasıyla çocuklarda alerjilerin arttığına dair iddialar vardır. Alerji gibi çok etkenli ve özgün olmayan bir sağlık sorununun çevresel kirliliğin arttığı, sanayiden kaynaklandığı kirleticilerin solunum ve besin yoluyla insan vücuduna girdiği, çağımızda tek başına aşılara bağlamak bilim dışı bir yaklaşımdır. Türkiye de aşı takvimi Sağlık Bakanlığı aşı danışma kurulu tarafından kararlaştırılır. Bu kurul farklı tıp uzmanı akademisyenlerden oluşan bağımsız ve bilimsel bir kurumdur" dedi.

AŞILAMA YILDA 1.3 MİLYON BEBEĞE VERİLMESİ GEREKİYOR

Her bebeğin aşıyla önlenebilen hastalıklardan kurtarılmış bir ortamda doğup, büyüme hakkı bulunduğunu belirten Çetin, aşılama hizmetinin Türkiye de her yıl doğan yaklaşık 1. 3 milyon bebeğe verilmesi gerektiğini de kaydetti. Çetin, "Aşıyla önlenebilir hastalıklardan örülmüş bir ortamda doğmak ve büyümek her çocuğun hakkıdır. Aşıların kimlere ne zaman uygulanacağı ve aşı yapılmaması gereken kişiler gibi tıbbi özellikler sağlık bakanlığının ilgili mevzuatında ayrıntılı bir biçimde tanımlanmıştır. Basında yer aldığı gibi toplumun tamamının yararına bazı kişilerin feda edilmesi söz konusu değildir. Tam tersine bu çocukların korunması için toplumda aşılama oranının yüksek olması bir garantidir" şeklinde konuştu. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gaziantep Kilis Tabipler Odasından Aşı Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement