Gaziantep'ten Kısa Kısa - Son Dakika
Yerel

Gaziantep'ten Kısa Kısa

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep'te hububatta önemli rekolte artışı beklediklerini bildirdi.

22.05.2015 18:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep'te hububatta önemli rekolte artışı beklediklerini bildirdi.

GTB'den yapılan açıklamaya göre, hububat sektör temsilcileri GTB'de bir araya gelerek hasat sezonu öncesi değerlendirmelerde bulundu.

Sektör toplantısına başkanlık eden Tiryakioğlu, katılımcılara Türkiye'de ve Gaziantep'te bu yıl gerçekleşmesi beklenen tahmini hububat rekolteleri hakkında bilgi verdi.

Ülke genelinde bu yıl yaklaşık 23 milyon ton gibi yüksek buğday rekoltesinin gerçekleşmesini beklediklerini belirten Tiryakioğlu, bu rakamın buğdayda son 15-20 yılda elde edilen en iyi yıllık toplam ürün olacağını ifade etti.

Gaziantep için öngörülen hububat rekolteleri hakkında da bilgi veren Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Şehrimizde özellikle buğday, arpa ve mercimek ekili alanlarda önemli bir verim artışı bekliyoruz. İlk tahmin raporlarına göre bu sene ilimizde ekmeklik buğday ekimi  yaklaşık 557 bin 434 dekarlık bir alanda yapıldı. Bu üründen beklenilen tahmini yıllık verim yaklaşık 247 bin ton dolaylarında. Ekmeklik buğdayın yanı sıra 283 bin dekarlık bir alanda yetiştirilen durum buğdayından ise yaklaşık 145 bin ton dolaylarında bir ürün bekliyoruz. 347 bin dekarlık arazide ekimi gerçekleştirilen arpada ise yaklaşık 123 bin ton civarında bir hasat öngörüyoruz."

"Relaxing Day Festivali"

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik ve Uluslararası Öğrenci Topluluğu tarafından hazırlanan "Relaxing Day Festivali" GAÜN Amfi Tiyatroda gerçekleştirildi.

Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan Piri Reis, Civil Trio, İntegral Rock, GAÜN Breakers gibi çeşitli müzik gruplarının sahne aldığı festivalde, öğrenciler yoğun ders döneminin sonunda gönüllerince eğlenerek stres attı.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, festivali öğrencilerin düzenlemesinin ayrı bir önem arz ettiğini, bu sayede daha fazla sahiplenildiğini ve salonların, tribünlerin daha kalabalık olduğunu ifade etti.

Üniversiteler için "Sky is limit" sözünün kullanıldığını belirten Bayram, şunları kaydetti:

"Bu tiyatro amfinin de tavanı gökyüzüdür, limitiniz de orasıdır. Üniversiteleri üniversite yapan öğrencileridir, mezunlarıdır. Tüm başarılı ve isim yapmış üniversitelerin başarıdaki anahtarı bu olmuştur. Siz öğrencilerimiz ne kadar iyi iseniz, biz o kadar iyiyiz demektir. Bizim görevimiz sadece sizin yolunuzu açmak. Bugün eğlenin, arkadaşlarınızla gülün oynayın. Bugünden finalleriniz için şimdiden hepinize başarılar."

Festivalde, online oylama sonucu "En Sempatik Hoca" seçilen GAÜN Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aytaç Güven ve Araştırma Görevlisi Süleyman İpek'e, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram tarafından ödülleri verildi.

Kadınların istihdama ve mesleki eğitime katılıma oranı yükseliyor

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Siraç Ekin, Gaziantep'te kadınlarda istihdama ve mesleki eğitime katılıma oranının arttığını belirtti.

Avrupa Birliği'ne Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Türkiye İş Kurumunun faydalanıcısı olduğu "Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı" düzenlendi.

Ekin, kadın girişimcilerin yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Gaziantep'te 2012'de kadınlarda istihdama ve mesleki eğitime katılıma oranı yüzde 14 iken İŞKUR'un gerçekleştirdiği mesleki eğitim ve bilgilendirme projeleri ile bu oranın 2015'de yüzde 53'lere ulaştığını kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Selim Bağlı da 10. Kalkınma Planı'nda da belirtildiği gibi cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik kadınların işgücü piyasasında gerek çalışan gerekse işveren olarak daha fazla yer alması gerektiğini vurguladı.

Bu programın kadın işletmelerinin büyümelerine ve yüksek kalitede istihdam yaratmalarına yardımcı olacağını vurgulayan Bağlı, İŞKUR programlarıyla kadın girişimci sayısının arttığını ve kadın işletmelerine desteğin devam edeceğini ifade etti.

Programa, AB Türkiye Delegasyonu Bölüm Başkan Yardımcısı Andrea Vera, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yetkilileri ile ilgili kurum ve kuruluşların il müdürleri katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gaziantep'ten Kısa Kısa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement