Gaziantepli Halıcılar Rakip Tanımıyor - Son Dakika
Ekonomi

Gaziantepli Halıcılar Rakip Tanımıyor

Gaziantepli Halıcılar Rakip Tanımıyor

Dünyanın makine halı üretim merkezi Gaziantep, rakiplerine pazarı bırakmıyor.

10.09.2014 11:51  Güncelleme: 14:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yılın 8 aylık döneminde 1 milyar 20 milyon 66 bin dolar ihracat yapan halıcılar, sene sonunda bunu 1 milyon 700 bin dolara çıkarmayı hedefliyor. Bölge ihracatında yüzde 18'le en fazla pay alan üreticiler, başta Suudi Arabistan ve olmak üzere dünyanın birçok ülkesine halı satıyor.

Yeni yatırımlarla halıda merkez konumuna gelen kent, dünyadaki üretimin yüzde 57'sini karşılıyor. Belçika ve Mısır gibi ülkelere adeta fark atan sanayiciler, pazarın kontrolünü rakiplerine bırakmamaya kararlı gözüküyor.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllık 300 milyon metrekare halı dokuduklarını söyledi.

Parça makine halısı üretiminde dünya birincisi olduklarını hatırlatan Kaplan, "Yılın ilk 8 ayında yaptığımız ihracat geçen senenin aynı dönemine göre 5,4 arttı. Bu, beklediğimiz rakamın altında ancak yıl sonunda istediğimiz sonuca ulaşacağız" dedi.

Irak, Ukrayna ve Libya gibi ülkelerde yaşanan sorunların kendilerini de etkilediğini ifade eden Kaplan, bu bölgelerdeki kısmi normalleşmenin geçen ayki rakamlara olumlu yandığını aktardı.

Kaplan, geçmişte halıda söz sahibi olan Mısır ve Belçika'nın pazarı Gaziantep'e kaptırdığını dile getirdi.

En yakın rakiplerinin dünya üretiminin ancak yüzde 10'unu karşıladığını anlatan Kaplan, "Dünya halı üretiminin kontrolü bizde ve yeni koleksiyonlarda da çok hızlıyız. Bizim 3 ayda yaptığımız bir koleksiyonu diğer ülkeler 1 yılda gerçekleştirebiliyor" diye konuştu.

Kaplan, pazar ağını genişleterek 127 ülkeye ulaştıklarını anlattı.

ABD'nin hedef pazarları arasında bulunduğuna dikkati çeken Kaplan, şöyle konuştu:

"Eskiden belli noktalara ürün satarken şimdi dünyanın her yerine ulaşıyoruz. İnşallah adım atmadık ülke bırakmayacağız. Üretimin yanında çeşit de artıyor. Geçmişte 3 kalem ürünle tırını dolduran müşterilerimiz şimdi 30 kalem mal talebinde bulunuyor. Çünkü sürekli yeni bir desen talebi alıyoruz." - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Gaziantepli Halıcılar Rakip Tanımıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement