Gaziemir'de Barış Festivali - Son Dakika
Güncel

Gaziemir'de Barış Festivali

Gaziemir\'de Barış Festivali

Gaziemir Belediyesinin, Tiyatro Platformunun katkılarıyla “Barış için, hemen şimdi” sloganıyla düzenlediği Barış Festivaline ülkemizde ve Paris’te yaşanan terör olayları damga vurdu.

16.11.2015 15:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziemir Belediyesinin, Tiyatro Platformunun katkılarıyla "Barış için, hemen şimdi" sloganıyla düzenlediği Barış Festivaline ülkemizde ve Paris'te yaşanan terör olayları damga vurdu. Fransa'daki terör saldırılarını kınayan Şenol, "Dünyada en fazla ihtiyacı duyulan şey barıştır" dedi.

Gaziemir Belediyesi, Tiyatro Platformunun katkılarıyla "Barış için, hemen şimdi" sloganıyla Barış Festivali düzenledi. Atatürk Kültür Merkezinde yapılan çok sayıda sanatçı, akademisyen ve siyasetçinin konuşmacı olarak katıldığı barış'ın ele alındığı gecede; şiirlerle, şarkı-türkülerle ve sahne gösterileriyle barışa olan özlem dile getirildi. Gaziemir Belediyesinin halk dansları topluluğu, tiyatro topluluğu ve gençlik orkestrasının sahneye çıktığı gecede, iktidarların insanları din, dil, ırk ayrımıyla sınıflandırarak savaşa sürüklediklerini savundu. Konuşmacılar, insanlığın kurtuluşunun barıştan geçtiğinin altını çizdi.

ATAMIZIN AÇTIĞI BARIŞ YOLUNDA YÜRÜYECEĞİZ

Fransa'nın başkenti Paris'te yaşanan terör saldırılarında yaşamını yitirenleri anarak konuşmasına başlayan Belediye Başkanın Halil İbrahim Şenol, "Fransız halkına başsağlığı diliyorum hayatını yitirenlerin yakınlarına sabır diliyorum. Ülkemizde yaşanan terör olaylarında yaşamını yitirenler nasıl canımı acıttıysa Paris'te yaşanan olaylarda, hayatını yitirenler de aynı şekilde canımı acıttı. Çünkü benim için Alman, Fransız, İngiliz yoktur. Benim için önemli olan insanlıktır" dedi. Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta barış, dünyada barış" sözünü hatırlatan Şenol, "Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk hayatı savaşta geçtiği halde daima barıştan söz etti. Savaş anında bile tüm dünyaya barış çağrısı yaptı. Ama maalesef dünyada savaşlar yaşanıyor. Biz bu yıl 18.'sini düzenlediğimiz Uluslararası Çocuk Şenliği ile barış elçileri yetiştiriyor, dünya barışına katkı sağlıyoruz. Ata'mızın bize gösterdiği yolda yürümeye devam edeceğiz" diye konuştu.

İNADINA BARIŞ DEMEYE DEVAM

Ülkemizde bölgede yaşanan kanlı savaşa değinen Şenol, şunları söyledi: "Son yıllarda dış politikada yapılan yanlışlar yüzünden komşularının neredeyse hepsiyle kavgalı bir ülke haline geldik. Ortadoğu'daki kanlı savaşa, o coğrafyada hiç sönmeyen ateşin içine çekilmek isteniyoruz. Bunun sonucunda masum insanlarımız hayatlarını yitiriyor. Bu yanlıştan bir dakika dahi kaybetmeden dönülmelidir. Ülkemizde bölgemizde akan kanın son bulması için ülkemizi yönetenler sorunlara barışçıl çözüm içeren yeni bir dış politika çizgisini yaratmak zorunda. Ülkemizde ve dünyamızda yaşanan terör olaylarından korkmamalıyız, yılmamalıyız. Mücadeleyi bırakırsak, omuz omuza olmazsak onlar amacına ulaşır. Bugün dünyada en fazla ihtiyacı duyulan şey barıştır. Bu yüzden inadına barış demeye devam edeceğiz. Babaların çocuklarını gömdüğü değil, çocukların babalarını gömdüğü bir dünya yaratacağız."

BİRBİRİMİZİ DUYMANIN ZAMANI

CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok ise; "İktidar size barışı ben getireceğim diyor. Herkesi ötekileştiren, kutuplaştıran, adalet isteyenleri coplayan, ölüleri tekmeleyen iktidar bize nasıl barışı getirecek. Bütün sıfatlardan, ön yargılardan sıyrılarak ve gerçekten birbirimizi duymanın, birbirimize bakmanın zamandır. Artık sen ben olmasın. Artık doğunun barışı, batının barışı olmasın. Birbirimizin acısına kulak verdiğimiz gün bu acıdan, bu karanlıktan kurtulacağız" diye konuştu.

"Dünyayı kana bulayanların şu an Antalya'da G20 adı altında toplantı yaptığını" anlatan CHP Parti Meclisi Üyesi ve Milletvekili İlhan Cihaner ise şunları söyledi: "Barış talebi sağlıklı emperyalizm tahlili ile ele alınmalıdır. Yoksa kardeş kardeşe kurşun sıkmaya devam edecek. Barış talebi ekonomi-politikten bağımsız ele alınamaz. Bu iki hususu ele almadan barışı anlayamaz, anlatamayız."

BARIŞI DÜZENLEYENLER KAZANACAK

Barışı kısa sürede anlatmanın mümkün olmadığını ama kısa sürede olsa barışı yaşamanın mutluluk verici olduğunu söyleyen CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin de, "Mustafa Kemal Atatürk'ün mücadelesinin adı barıştır. Barışı getirmek için mücadele edenlerin adı barış. Çocuğun gördüğü düş barış. Maalesef ülkemizde ve dünyada analar halen uyan Ali'm diye ağlıyor. Bir ülkede çocuklar gençler ölüyorsa o ülkede barış daha önemli hale geliyor. O ülkede barış katlediliyor demektir. Barışa el uzatan egemen güçler, güvercinleri vurmaya barışı katletmeye devam ediyor. Ancak barışı düşleyen biz haklıyız diyoruz, geleceğiz diyoruz ve barış kazanacak diyoruz" diye konuştu.

Grup Gündoğarken'in konseriyle renk kattığı gecede tiyatro sanatçıları ve akademisyenler Sema Seçik Karabel, Işıl Özgentürk, Orhan Aydın, Temel Demirer, Emre Can Polat, Uğur Akipek, Özgür Başkaya, Orçun Masatçı, Nimet Erdem, Kemal Oruç barış, barış-sanat ilişkisi konusunda duygu ve düşüncelerini dile getirdi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement