Gaziemir'de Tarihe Estetik Dokunuş - Son Dakika
Yerel

Gaziemir'de Tarihe Estetik Dokunuş

Gaziemir\'de Tarihe Estetik Dokunuş

Gaziemir tarihi ile yeniden buluşuyor.1876 yılında inşa edilen eski Seydiköy Tren İstasyonu'nu kentin tarihini ve sosyal, kültürel, ekonomik yapısını anlatan materyallerle donatarak Anı Evi'ne çeviren Gaziemir Belediyesi, tarihi binayı restore...

05.11.2013 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziemir tarihi ile yeniden buluşuyor. 1876 yılında inşa edilen eski Seydiköy Tren İstasyonu'nu kentin tarihini ve sosyal, kültürel, ekonomik yapısını anlatan materyallerle donatarak Anı Evi'ne çeviren Gaziemir Belediyesi, tarihi binayı restore ederek yapının zaman karşısında daha sağlam durmasını sağlıyor.

Tren seferlerinin kaldırılması ve rayların sökülmesiyle kapısına kilit vurularak atıl duruma bırakılan eski Seydiköy Tren İstasyonu'nu TCDD'den kiralayarak Anı Evi'ne çeviren Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, şimdi de tarihi yapıyı aslına uygun olarak baştan aşağı yeniliyor. 1876 yılında inşa edilen bina belediye tarafından kentin tarihini ve kültürel, sosyal, ekonomik hayatını simgeleyen materyallerle donatılarak Şubat 2011'de hizmete sunuldu. Bugüne kadar binlerce insanın tarihin tozlu sayfalarında nostaljik geziler yapmasını sağlayan Anı Evi, zaman karşısında daha sağlam durabilmesi için belediye tarafından baştan aşağı yenileniyor.

Tarihi yapı, yenileme çalışmaları sonucu ortaya çıkan ve tarihi belgelerde yer alan bilgiler ışığında inşa edildiği dönemdeki malzemeler kullanılarak yenileniyor. Bir ailenin ev hayatının canlandırıldığı gelin odası, oturma odası, mutfak bölümlerinden oluşan, dönemin kıyafetleri ve araç gereçlerinin de yer aldığı Anı Evi, tarihi ve teknik yapıya uygun olsun diye özel malzemelerle yenileniyor. Binanın restorasyonunda çimento yerine o dönem kullanılan malzemeye uygun olsun diye mekanik kireç kullanılıyor. Zemini özel taşlarla kaplanan yapının tavanında da döneme uygun olarak ahşap malzeme kullanılıyor.

Tarihi koşullara uygun olarak yenilenen binada günümüz teknolojisi de kullanılıyor. Anı Evi'ne bugünün teknolojik imkanları kullanılarak havalandırma ve ısıtma sistemleri yapılıyor. Binanın elektrik tesisatı da günümüz teknolojisiyle yenileniyor. Normal koşullarda Şubat 2014'ün sonunda tamamlanması planlanan yenileme işlemi, hızlı ve özverili çalışmayla Ocak 2014'dün başında bitecek. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gaziemir'de Tarihe Estetik Dokunuş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement