Gazilerin Ortez ve Protez İhtiyaçlarının Karşılanması - Son Dakika
Güncel

Gazilerin Ortez ve Protez İhtiyaçlarının Karşılanması

Gazilerin Ortez ve Protez İhtiyaçlarının Karşılanması

Genelkurmay Başkanlığı: "Gazilerimizin büyük çoğunluğunun, kuruluş amacına uygun olarak TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığından sağlık hizmeti almaları, ortez ve protezlerin önemli ölçüde Merkez tarafından yapılmasından dolayı gazilerimizin uygulamadan kaynaklanan sorunları tespit edilerek giderilmeye çalışılmaktadır" "Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik olarak, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak çalışmalar yapılmaktadır.

20.10.2014 20:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazilerin ortez ve protezlerinin, önemli ölçüde TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığı tarafından yapılmasından dolayı, uygulamadan kaynaklanan sorunların tespit edilerek giderilmeye çalışıldığı belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, gazilerin tedavi ve bakım hizmetlerinin büyük çoğunluğunun, TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığınca karşılandığı, ortez ve protezlerinin önemli ölçüde merkez tarafından yapıldığı anımsatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gazilerimizin büyük çoğunluğunun, kuruluş amacına uygun olarak TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığından sağlık hizmeti almaları, ortez ve protezlerin önemli ölçüde Merkez tarafından yapılmasından dolayı gazilerimizin uygulamadan kaynaklanan sorunları tespit edilerek giderilmeye çalışılmaktadır.

Genelkurmay Başkanlığınca tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik olarak, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak çalışmalar yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına, Sağlık Uygulama Tebliğinin (SUT) düzenlenmesine yönelik olarak TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi Başkanlığınca teknik destek sağlanmıştır."

-"Gazilerin ihtiyaç duyacağı tıbbi malzeme sayısının 75 kaleme çıkarıldı"

Bu gelişmeler kapsamda, gazilerin sağlık sorunlarına yönelik olarak SUT'ta bazı değişiklikler yapıldığına dikkati çekildi. Bu doğrultuda, tebliğin 01 Ekim 2014'ten önceki halinde gazilere yapılan fizik tedavi uygulamalarında bölge seans kısıtlaması varken (tek bölge için 30- farklı bölgeler için toplam 60 seans), 01 Ekim 2014'te yapılan düzenlemeyle gaziler için fizik tedavi uygulamalarında tanı grubuna bakılmaksızın bölge seans kısıtlamasının kaldırıldığı, ayrıca hekim tarafından verilen raporlara istinaden ihtiyaç olan her bölge için tedavi seanslarının uzatıldığı vurgulandı.

Tebliğ ile gazilerin ihtiyaç duyacağı tıbbi malzeme sayısının 75 kaleme çıkarıldığı belirtilerek, kişiye özel olarak üretilen silikon el, ayak, parmak protezleri, omurilik felçli hastaların yürümesinde yardımcı olacak farklı eklem özellikleri bulunan ve hafif materyalden yapılan uzun yürüme ortezleri, kalça sorunu olan hastalar için hidrolik kalça eklemli ve mikro işlemcili diz eklemi olan protezler, mikro işlemcili ayak bileği, hidrolik ayak bileği ve kişiye özel üretilen göz protezi gibi gazilerin ihtiyaç duyabileceği protezlerin de listeye eklendiği bildirildi.

Bunun yanı sıra SUT eki listelerde protezlerin sık kullanılan silikon liner, dizlik gibi çabuk aşınan parçalarının yenilenme sürelerinin kısaltıldığına (18 aydan 1 yıla indirilmiş) ve protez kullanan gazilerin bu konudaki mağduriyetlerinin giderildiğine işaret edilerek, SUT'daki yeni düzenlemelerle gazilere sağlanan imkanlar şöyle sıralandı:

"Tekerlekli Sandalye Temini:  Omurilik felçlileri gibi hayatını tekerlekli sandalyede geçirecek gaziler için hafif alaşımlı materyalden yapılmış aktif tekerlekli sandalye, tekerlekli sandalye minderi (oturma sistemi), banyo tuvalet sandalyesi ve önceki SUT'da "Kişiye özel olarak üretilmiş komponentleri bulunan akülü tekerlekli sandalye" ibaresi yerine "Özellikli akülü tekerlekli sandalye" ibaresi eklenmiş ve bu sandalyenin özellikleri tanımlanmıştır. Aktif tekerlekli sandalye için 2.250 TL, tekerlekli sandalye minderi için 1.000 TL, özellikli akülü tekerlekli sandalye için 10.000 TL ödeme yapılacağı belirtilmiştir.

Yardımcı Üreme Yöntemi (Tüp Bebek) Uygulaması:  Tüp bebek tedavisinde gaziler dahil tüm SGK'lılar için deneme sayısı 2'den 3'e çıkarılmıştır. Ayrıca, gaziler ve eşlerine yönelik olarak 'En az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olması (900 gün prim gün sayısının olması) ve tüp bebek tedavisinde son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olması' şartları kaldırılmıştır.

Diş İmplant Tedavilerinde Ücret Artması:  Harp/vazife malulleri ile gazilerin diş implant tedavilerinde diğer sigortalılardan farklı olarak implant başına daha önce 90 TL olan ödeme miktarı 700 TL'ye çıkarılmıştır. Söz konusu değişiklik 25.07.2014 tarihinde yapılmıştır."

Açıklamada,  SUT'ta yapılan değişikliklerle gazilerin tıbbi ihtiyaçlarını karşılayabilecek çok olumlu iyileştirmeler sağlandığı, bu düzenlemelerin gazilere hizmet veren sağlık sistemindeki bütün personelce iyi anlaşılmasının ve uygulamada sorunlar yaşanmamasının beklendiği belirtildi.

Gazilere sağlık alanında en iyi hizmetin ve ihtiyaç duyabilecekleri teknolojik tıbbi cihazların sağlanmasında olduğu gibi gazilere ilişkin diğer konularda da ilgili kurum ve kuruluşlarla yakın işbirliği ve çalışmaların devam edeceği kaydedildi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazilerin Ortez ve Protez İhtiyaçlarının Karşılanması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı
    19:17 THY, Trablus'a yeniden uçmaya başladı

    Türk Hava Yolları (THY), Mitiga Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirerek Trablus'a yeniden uçmaya başladı. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, törende yaptığı konuşmada, Libya'ya tekrar sefer başlatmanın mutluluğunu dile getirdi ve Afrika'yı kültürlerle buluşturmaya devam edeceklerini belirtti. Ayrıca, THY misafirleri için özel fiyatlarla seyahat imkanı sunulacak ve Trablus seferleri haftada 3 gün icra edilecek.

  • Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    19:11 Manisa'da Jandarma Operasyonu: 198 Adet Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    Manisa'nın Salihli ilçesinde jandarma ekipleri tarafından durdurulan 2 şüphelinin üzerinde yapılan aramada toplam 198 adet uyuşturucu hap ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler tutuklandı.

  • Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı
    19:08 Edirne'de yapılan denetimlerde 9 kaçak göçmen yakalandı

    Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde, Mısır uyruklu 9 kaçak göçmen yakalandı. Ayrıca, 1 organizatör ve göçmen kaçakçılığında kullanılan bir araç da ele geçirildi. Yakalanan göçmenler, ülkelerine geri gönderilmek üzere Edirne İl Göç İdaresine teslim edildi.

  • Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi
    19:05 Zeynep Sönmez, Megasaray Hotels Open'da çeyrek finale yükseldi

    Antalya Belek'te düzenlenen Megasaray Hotels Open'da milli tenisçi Zeynep Sönmez, çeyrek finale yükseldi. İlk turda Fransız tenisçi Fiona Ferro'yu mağlup eden Sönmez, ikinci turda Alman raket Ella Seidel'i geri dönüşle mağlup etti. Çeyrek finalde Japon raket Moyuka Uchijima ile karşılaşacak olan Sönmez, maçın yarın başlayacağını belirtti.

  • Burdur'da Ticari Araç Takla Attı: 1 Yaralı
    19:04 Burdur'da Ticari Araç Takla Attı: 1 Yaralı

    Burdur'un Bucak ilçesinde meydana gelen kazada ticari araç takla attı ve 1 kişi yaralandı. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralı sürücü ambulansla hastaneye kaldırıldı.

  • Kazakistan'da eriyen kar suyu nedeniyle binlerce kişi tahliye edildi
    19:03 Kazakistan'da eriyen kar suyu nedeniyle binlerce kişi tahliye edildi

    Kazakistan'da yoğun yağışlı geçen kış sonrası eriyen kar suyu, köylere taşarak büyük bir su baskınına neden oldu. Ülkenin bazı eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edilirken, 2 binden fazla kişi tahliye edildi. Kar suyunun taşması sonucu bazı köyler tamamen su altında kaldı ve ulaşım zorlaştı. Acil Durumlar Bakanlığı, sular altında kalan köylerden 613'ünün çocuk olduğunu ve 2 bin 54 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Ülkede 1,7 milyon metreküpten fazla erimiş kar suyu pompalandı.

  • Elektrik ve doğal gaz fiyatları nisan ayında değişmeyecek
    19:01 Elektrik ve doğal gaz fiyatları nisan ayında değişmeyecek

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nisan ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarında değişiklik olmayacağını duyurdu. Bakan Bayraktar, yeni bir doğal gaz kuyusu kazıldığını belirterek, enerji alanında denizlerdeki son durumu da paylaştı. Türkiye'nin denizlerdeki enerji filosunda toplam 6 gemi bulunuyor ve bu filonun büyütülmesi hedefleniyor.


Advertisement