Gazipaşa'da Ejder Meyvesi Yetiştirildi - Son Dakika
Güncel

Gazipaşa'da Ejder Meyvesi Yetiştirildi

Gazipaşa\'da Ejder Meyvesi Yetiştirildi

Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde anavatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika olan ejder meyvesi (pitahaya) üretildi.

09.11.2015 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'nde anavatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika olan ejder meyvesi (pitahaya) üretildi.

Gazipaşa'ya bağlı Beyrebucak Mahallesi'nde tohumculukla uğraşan Mahmut ve Mehmet Emin Yüksel kardeşler, daha önce Mersin'de üretimi yapılan ejder meyvesini yetiştirmeye karar verdi. Mersin'de meyvenin üretimini yapan Mehmet Tanrıverdi ile görüşmenin ardından 1 yıl önce bir bahçe oluşturuldu. Bahçede üretilen ilk ejder meyveleri mahalleliye ikram edildi. Gazipaşa'da ilk kez yetiştirilen ejder meyvesi mahallelinin ilgisini çekerken; tadının kavun, kivi, muz ve şeftaliye benzediği belirtildi.

12 YILLIK ÇALIŞMANIN ÜRÜNÜ

Ejder meyvesini ilk olarak Mersin'de yetiştirmeye başlayan ve bu konuda araştırmalar yapan Mehmet Tanrıverdi, bu meyveyi 12 yıllık çalışma sonucunda çiftçilere kazandırdığını söyledi. Tanrıverdi, "Çalışmam sonucu bu meyvenin tüm Akdeniz bölgesinde yetişeceğini anladık. Gazipaşa, Muğla ve Mersin'in değişik yerlerinde tesisler, üniteler kurduk ve çiftçilerimize bu ürünü kazandırdık. Burası 1 yaşında bir bahçe, çok sağlıklı yetişti. İnşallah gelecek sene bu bahçede daha çok ürün hasat edilecek" dedi.

'NİSAN VE ARALIK ARASINDA ÜRÜN ALINABİLİR'

Bitkilerin peryodik olarak meyve verdiğine değinen Tanrıverdi, "Nisan ayının ortalarında çiçek veren bir bitki, haziranda meyvesini verir. Meyve kopartıldıktan sonra tekrar çiçek açar ve 40- 45 gün sonra yeni bir meyve daha verir. Bitkilerden haziran ve aralık arasında ürün alınabilir" diye konuştu.

'ÜLKEMİZ BU İŞTEN ÇOK GELİR ELDE EDECEK'

Oluşturulan bahçeden 32 bin adet ejder meyvesi üretileceğini kaydeden Tanrıverdi, bu ürün sayesinde ülkenin ve bölgenin çok gelir elde edeceğini vurguladı. Tanrıverdi, "Meyvenin anavatanı Tayland ve Vietnam. Ejder meyvesi bu ülkelerin milli meyvesi olarak geçiyor. Bu üründen çok para kazanıyorlar. Bizim de kazanmamamız için hiçbir engel yok. Biz bu ülkelere göre Avrupa'ya daha yakınız, bu bizim için büyük avantaj. Avrupa'da bu meyve, ananasın krallığına son verdi ve çok popüler oldu. İhracat konusunda geç kalmış değiliz, dünya piyasasında İsrail'le rekabet içindeyiz, çok iddialıyız, ülkemiz bu işten çok gelir elde edecek" diye konuştu.

'İLK MEYVEMİZİ ALDIK'

Bahçede 1000 kök dikili olduğunu aktaran Mahmut Yüksel ise 3 bin kökün de dikim için hazır olduğunu anlattı. Meyveyi bu yıl nisan ayında toprağa ektiklerini vurgulayan Yüksel, "Nisan ayından bu yana bitkiler büyük gelişim gösterdi ve bu hale geldi. Bugün ilk meyvemizi aldık ve arkadaşlarla yedik" dedi.

'SAĞLIK DOSTU MEYVE'

Meyvenin insan sağlığına faydalı olduğuna değinen Yüksel, şöyle dedi:

"Ejder meyvesi kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor bakımından zengin. Kan basıncını dengeler, kemikleri ve dişleri güçlendirir, morlukların ve yaraların çabuk iyileşmesini sağlar, solunum problemlerini engeller, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanser ve kalp hastalıklarına çok iyi gelir. Çocuklar ve yaşlılar için tam bir sağlık deposudur. İnsanlar için çok özel bir meyve, herkesin yemesini tavsiye ederim." - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gazipaşa'da Ejder Meyvesi Yetiştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement