Gazze Bayramı Yakıt Kriziyle Karşılıyor - Son Dakika
Güncel

Gazze Bayramı Yakıt Kriziyle Karşılıyor

İsrail'in, Yahudilerin yılbaşı olarak kabul edilen Roş Aşana Bayramı nedeniyle Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nı kapatması Gazze Şeridi'nde yakıt krizini de beraberinde getirdi.

23.09.2015 17:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail'in, Yahudilerin yılbaşı olarak kabul edilen Roş Aşana Bayramı nedeniyle Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nı kapatması Gazze Şeridi'nde yakıt krizini de beraberinde getirdi.

AA muhabirine konuşan Gazzeli taksi şoförü Muhammed el-Harb (30), "Bayram süresince işe çıkamayacağım. İsrail'in Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nı kapatması nedeniyle istasyonlarda benzin yok. Bu durum ulaşımda krize neden oldu" diyerek içinde bulunduğu durumu anlattı.

Harb, bayram günlerinin çok kazançlı olduğunu ancak benzin ve mazot temin edemedikleri için yüzlerce taksi şoförünün kontak açamayacağını belirterek, Gazze'deki diğer sorunlar nedeniyle yaşadıkları sıkıntının daha da arttığını dile getirdi.

Taksi şoförü Mahmud Ebu Hamid ise ailesini geçindirmek için ciddi oranda kazanç elde edeceği bayram günlerinde çalışamayacak olmasından dolayı üzüntü duyduğunu dile getirdi.

İsrail'in sınır kapısını kapatmasının kendilerini olumsuz etkilediğini söyleyen Ebu Hamid, "Kerm Ebu Salim'in Yahudi bayramları nedeniyle kapatılması yakıtın tükenmesine ve taksi şoförleri için krize neden oluyor" ifadelerini kullandı.

"Durak'taki 15 araçtan yalnızca 6'sı çalışabilecek"

"Gazze, benzin istasyonlarındaki yakıtın tükenmesi nedeniyle bayramı ulaştırma kriziyle karşılayacak" diyen taksi durağı sahibi Fadi Ebu Abdu (29) da duraktaki 15 taksiden yalnızca 6'sının bayramda çalışabileceğini belirtti.

Ebu Abdu, yakıtın kara borsadan yüksek ücretlerle temin edileceğini bu nedenle bayram süresince ulaşım ücretlerinde hafif bir artış olacağını savundu.

"20 bin toplu taşıma aracı da krizden etkilecek"

Gazze'deki İşçiler Birliğinden yapılan yazılı açıklamada da "Gazze Şeridi'nin ticari amaçla kullanılan tek sınır kapısı, Kerm Ebu Salim'in Yahudi bayramları nedeniyle sürekli kapatılması yakıt krizine neden oluyor ve araçların trafiğe çıkmasını engelliyor" denildi.

Açıklamada, sınır kapısının kapatılmasının Gazze'deki 20 bin toplu taşıma aracını da tehdit ettiği kaydedildi.

Gazze Şeridi'nde günlük yarım milyon litre mazot ve 250 bin litre benzine ihtiyaç duyuluyor ancak son günlerde bu miktarın yalnızca yüzde 30'u temin edilebiliyor. İsrail yönetimi 2006'dan beri abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi'ne yalnızca Kerm Ebu Selim Sınır Kapısı'ndan sınırlı oranda ticari ürün girmesine izin veriyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazze Bayramı Yakıt Kriziyle Karşılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement