Gazze'de Ateşkes Sağlandı - Son Dakika
Güncel

Gazze'de Ateşkes Sağlandı

Hamas yetkilisi, devam eden müzakerelerle ilgili "İsrail'le ateşkes anlaşmasına varıldı. Tarafların kabul ettiği iki aşamalı plan da ortaya çıktı.

26.08.2014 16:48  Güncelleme: 19:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Filistin ile İsrailli yetkililerin arasında yapılan müzakereler sonucunda uzun süreli ateşkes için anlaşmaya varıldığı belirtildi. Filistinli üst düzey bir yetkili, Gazze'de "kalıcı" ateşkes konusunda İsrail'le anlaşmaya varıldığını açıkladı. İsrail de Mısır'ın ateşkes teklifini kabul ettiğini bildirdi. Hamas lideri Meşal, Başbakan Erdoğan'ı arayarak ateşkesle ilgili bilgi verdi. Ateşkes haberi Gazze’deki saldırıların 50. gününde gelmiş oldu.

ATEŞKES 19.00 İTİBARIYA BAŞLADI

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Mısır resmi haber ajansı MENA, Gazze'de İsrail ile Filistinli gruplar arasında açık uçlu ateşkesin 19.00 itibariyle başladığını duyurdu.

ABBAS: İŞGALİ SONA ERDİRECEĞİZ

Abbas canlı yayında yaptığı açıklamada "Bu ateşkes umarım halkımıza gereken yardım malzemelerinin ve Gazze'yi yeniden inşa etmek için gereken maddelerin girmesini sağlayacak. Uluslararası camiadan bu maddelerin tekrar temin edilmesini rica ediyoruz. Birlikte yeni bir ulus inşa edeceğiz ve işgali sona erdireceğiz. Bu ateşkesin sağlanmasında emeği geçen tüm taraflara teşekkür ediyoruz." dedi.

MEŞAL, ERDOĞAN'A BİLGİ VERDİ

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre ise Hamas Lideri Halid Meşal, Başbakan Erdoğan'ı arayarak ateşkes süreci ile ilgili bilgi verdi.

İKİ AŞAMALI PLAN

Al Jazeera muhabirinin edindiği bilgiye göre, ateşkes müzakerelerini yürüten Filistinli delegasyon, Mısır'ın sunduğu iki versiyonlu ateşkes önerilerinden daha kapsamlı olan iki aşamalı planı kabul etti.

Mısır'ın önerdiği ilk ateşkes planında ambargonun kaldırılması ve tüm saldırıların durdurulması vardı. Filistin tarafının kabul ettiği detaylı planda ise Gazze'den ambargonun kaldırılması ile ilgili şu maddeler yer alıyor:

- Tüm sınır kapılarının açılması,
- Gazze'ye insani yardımların girmesine izin verilmesi,
- Filistin uzlaşı hükümetinin gözetiminde Gazze'yi yeniden inşa etmek için yardım ve para girişine izin verilmesi,
- Balıkçılık yapabilmek için İsrail'in Gazze karasularında uyguladığı ablukanın 6 milden başlayarak daha sonra yavaş yavaş genişletilmesi,
- Elektrik sorunun çözülmesi,
- İsrail'in her türlü saldırılarının tamamen durdurulması ve İsrail'in Gazze'deki müdahalesinin sonlandırılması.
Filistin tarafının Mısır'ın güvencesiyle, ateşkesin yürürlüğe girmesinden bir ay sonra müzakere edilmesini kabul ettiği maddeler ise şöyle:
- Gazze havaalanının yeniden inşa edilmesi ve aktif hale getirilmesi,
- Gazze'de bir liman kurulması,
- Daha önce serbest bırakılmış ve sonra tekrar tutuklanmış Filistinli esirlerin serbest bırakılması.

KAHİRE'DE AÇIKLANACAK

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri "Filistin tarafı ile Mısır tarafının arasında müzakereler büyük bir başarıya ulaştı. Ateşkesin resmi ilanının Kahire'den gelmesini bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

2 BİNDEN FAZLA FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

Ateşkes haberi Gazze’deki saldırıların 50. gününde gelmiş oldu. İsrail’in Gazze’de 7 Temmuz’dan beri düzenlediği saldırılarda 2 binden fazla Filistinli öldürüldü, 10 binden kişi yaralandı.

Gazze\'de Ateşkes Sağlandı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Gazze'de Ateşkes Sağlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • er: erdoğan kara kara düşünüyordur seçimlerde kim için ağlayacağım diye. . . 8 44 Yanıtla cs: kardeşim bana söle bakayım seçimlerden sonra kaç kere esma için ağladı kaç kere gazze için. . . ? sömürüyor duygularınızı . . 0 0
  • oksijen: olan onca ölen kadın ve çocuklara , günahsız insanlara oldu, en fazla 6 ay sürer sonra durum yine aynı, , ŞAYET BİR İSLAM BİRLİĞİ KURULMAZSA. . 21 3 Yanıtla
  • ali: siyonistler diz çökmüştür ve savaşı kaybetmiştir 13 5 Yanıtla
  • ali: inşallah gazzeli filistinli kardeşlerimiz özgürlüğüne kavuşurlar allahım sen yardımcıları ol yarabbim 14 0 Yanıtla
  • ERKAN: ALLAH BELALARINI VERSİN KAN EMİCİLER 2500 KİŞİ ÖLDÜRÜN SONRADA ATEŞKES SAĞLANDI DİYON ADİ KÖPEKLER 8 4 Yanıtla
  • fatih: Bu ne lan. Bir gün ateşkes bir gün savaş. Çocuk oyuncağına döndü bu durum 5 0 Yanıtla
  • cs: mezar taşlarıyla barış olmaz 3 0 Yanıtla
  • MERT: Aslan kardeşim dünyanın hiç bir yerinde bedel ödemeden zafer kazanılmaz. Ben orda 6 ay görev yapmış biriyim. O balıkçıların açılma sınırının 6 mile genişletilmesi, gazze havaalanı ve limanı ne demek sen biliyor musun? Bu kazanılan zaferin zaferidir hemde. Gerçi çocuklara çok üzüldük tabi ki olmasaydı keşke. . . Ben etrafı duvarla çevrili 46 km lik şehri çok iyi bilen birisi olarak hamasın bu zaferini kutluyorum. . . . 0 0 Yanıtla

Advertisement