Gazze'de Çimentosuz Tuğla Üretimi - Son Dakika
Güncel

Gazze'de Çimentosuz Tuğla Üretimi

Çimento kullanmadan tuğla üreten Filistinli Halidi, saldırıların ardından evleri yıkılanlar için karavan yerine tuğla ev inşası çağrısında bulundu.

28.11.2014 15:05  Güncelleme: 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HİDAYE ES-SAİDİ - İsrail'in sınırlı olarak inşaat malzemelerinin girişine izin verdiği Gazze'de çimento kullanmadan tuğla üreten Filistinli İmad el-Halidi, İsrail saldırılarının ardından evleri yıkılanlar için karavan yerine tuğla ev inşası çağrısında bulundu.

AA muhabirine konuşan toprak uzmanı Halidi, çimento kullanmadan öğütülmüş kum ile kireç taşını harmanlayarak tuğla üretmeyi başardığını söyledi.

"Ürettiğim tuğla birçok denemeden geçerek hava şartları karşısında dayanıklılığını ispatladı. Karavanla karşılaştırdığımızda bölge sakinlerini yağmur sularından koruma özelliğine sahip" diyen Halidi, tuğla evlerin karavanlardan daha güvenli olduğunu, bu evlerde karavanların aksine yazların serin, kışların ise sıcak geçtiğini belirtti.

İsrail'in 2008 yılında Gazze'ye düzenlediği saldırının ardından ilk kez bu tekniği kullandıklarını ve başarılarını ispatladıklarını, o yıl inşa ettikleri sığınma yerlerinin hala ayakta ve oturmaya elverişli olduğunu kaydeden Halidi, son savaştan sonra sığınma merkezi inşası için onay ve destek beklediklerini kaydetti.

Çimento işlevi gören potasyum karbonat ve magnezyum gibi kireç taşındaki doğal kimyasalları geliştirdiklerini ifade eden Halidi, ahşap direkler üzerinde tuğla taşlardan oluşan taşınabilir ve sökülebilir hazır duvarlar inşası üzerinde çalıştıklarını söyledi.

"Evler söküldükten sonra 10 sene boyunca korunabilir. İhtiyaç halinde de onlardan istifade edilebilir" ifadesini kullanan Halidi, karavanın büyüklüğünün 24, tuğla evin ise 40 metre olduğunu, birincisinin 9 bin dolar, ikincisinin 7 bin dolar maliyeti bulunduğunu belirtti.

"Yeşil mimari" olarak adlandırılan bu türden evlerin inşası için gerekli tüm ham maddelerin Gazze'de fazlaca mevcut olduğunu kaydeden Halidi, Gazze'de fakirlik sebebiyle bu evlerin metre karesinin 190 dolara inşa edildiğini, Körfez ülkelerinde ise aynı ölçünün 500 dolara yapıldığını ifade etti.

Halidi, ilgili kurumlara Gazze'nin yeniden imar çalışmaları bitene kadar karavan yerine tuğla ev inşası için çağrı yaparak, bu evlerin geçici çözüm olduğu hatırlatmasında da bulundu.

Tuğla evde oturan Gazzeli Ahmed Hüseyin de kendisini yağmur baskınlarından ve güneş ışınlarından koruyan "geçici sığınma yeri" olarak adlandırdığı evi için şükrettiğini söyledi.

İsrail, inşaat malzemelerinin girişi için BM, Filistin ve İsrail arasında varılan üçlü anlaşma uyarınca, 14 Ekim'de ilk etapta 640 ton çimentonun, bölgeye girişine izin vermiş, iki hafta BM depolarında bekleyen çimentolar, kimlikleri ve evlerinin durumuna ilişkin yoğun ve detaylı bir araştırmanın ardından evleri zarar gören 70 aileye dağıtılmıştı. Bu çerçevede, 26 Kasım Salı günü de bin ton çimento girişine izin verilmişti.

İsrail'in Gazze'ye 7 Temmuz'da başlattığı 51 gün süren saldırılarında 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkıldı, binlerce bina hasar gördü.

İsrail, Mısır'ın ara buluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle saldırılarına son vermişti. - Gazze

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazze'de Çimentosuz Tuğla Üretimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement