Gazze'de Ölü Sayısı 79'a Yükseldi - Son Dakika
Dünya

Gazze'de Ölü Sayısı 79'a Yükseldi

Gazze\'de Ölü Sayısı 79\'a Yükseldi

İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği son hava saldırısı sonrası Filistin'de ölü sayısı en az 79'a yükseldi.

10.07.2014 10:55  Güncelleme: 12:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Gazze'ye hafta başından beri düzenlenen saldırılarda ölü sayısının en az 79, yaralı sayısının ise en az 550'ye yükseldiği ifade edildi.

İSRAİL JETLERİ 500'DEN FAZLA NOKTAYI VURDU

İsrail jetleri Gazze'de 500'den fazla noktayı vururken düzenlenen son hava saldırısında aralarında 5 çocuğun da bulunduğu en az 7 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Yerel kaynaklar İsrail uçaklarının Gazze'ye yakın bir noktada yer alan Khan Younis kentini de vurduğunu ve bölgede birçok evin kullanılamaz hale geldiği ifade etti. Yetkililer kentteki birçok enkazdan ölülerin çıkarıldığını kaydederken kentte en az 16 kişinin yaralandığını ifade etti.

MISIR, YARALILAR İÇİN KAPILARI AÇTI

Mısır İsrail'in hava saldırıları sonrası yaralı Filistinliler için Refah Sınır Kapısı'nı açarken Hamas lideri Halid Meşal İsrail'in son saldırıları sonrası yaptığı açıklamada Netanyahu'nun düzenlenen saldırılar sonrası durdurulması gerektiğini belirtti.

İsrail halkına şiddetin durdurulması çağrısı yapan Meşal, "Netanyahu sizi felaketten felakete sürükleyecek. Sizlere sadece yenilgi ve yıkım veriyorlar. İnsanlarımızı öldürüyorlar. Dünya bunun farkında ve savaş bizim isteğimizle başlamadı" dedi.

İSRAİL, GAZZE SINIRINA TANK VE MÜHİMMAT YIĞMAYA DEVAM EDİYOR

İsrailli yetkililer ise Hamas'ın İsrail'e 200'den fazla roket attığını belirtti. İsrail hükümetinin 40 bin yedek askerin orduya dahil edilmesi kararı sonrası olası kara hazırlıkları konusunda hazırlıklar yapan İsrail ordusu, Gazze sınırına tank ve mühimmat taşımaya devam ettiğini kaydetti. İsrail Başbakanı Netanyahu da Halid Meşal'in aksine Filistin'e düzenlenen saldırıların süreceğini belirterek ailelerini ve evlerini korumak için kararlı olduklarını ifade etti.

NETANYAHU: AĞIR BEDEL ÖDEYECEKLER

Hamas'ın yaptıklarının bedelini ağır şekilde ödeyeceğini belirten Netanyahu, "Hamas'a ve Gazze'deki terör örgütlerine karşı daha fazla saldırı düzenleme kararı aldık. Hamas İsrail'deki sivillere düzenlediği saldırının bedelini ağır şekilde ödeyecek" dedi.

DÜNYADAN TEPKİLER

İsrail'in pazartesi gününden itibaren Gazze'ye düzenlediği operasyonlara dünyadan çeşitli tepkiler geldi.

BM'DEN TARAFLARA İTİDAL ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin-İsrail gerginliğinin tehlikeli bir şekilde artması ve İsrail'in Gazze'ye düzenlediği operasyonlarda Filistin tarafından can kayıplarının ve yaralanmaların yaşanması nedeniyle büyük endişe duyduğunu belirtti. Ban, tüm taraflara en üst seviyede itidal, sivil can kayıplarının ve istikrarsızlığın engellenmesi çağrısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay da İsrail ile Filistin arasındaki gerginlikle ilgili, "İsrail hükümeti hukuka uygun hareket etmelidir, aşırı karşılık vermeye azmettirmemelidir" dedi.

TÜRKİYE'DEN İSRAİL'E "SALDIRILARI DERHAL DURDUR" ÇAĞRISI

İsrail'in Gazze'ye hava saldırılarıyla ilgili Türkiye ise İsrail'e çağrı yaparak, Gazze'ye yönelik "toplu cezalandırma yöntemiyle sürdürdüğü saldırılarını" derhal durdurmasını istedi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "İsrail'i Gazze'ye yönelik toplu cezalandırma yöntemiyle sürdürdüğü saldırılarını derhal durdurmaya ve başta BM olmak üzere, uluslararası toplumu süratle devreye girerek, bu saldırıların durdurulmasına dönük gerekli uyarı ve telkinlerde bulunmaya çağırıyoruz" denildi.

İRAN DA KINADI

İsrail'in saldırılarını İran da kınadı. İran Dışişleri Bakanlığı, tüm Müslüman ülkeleri ve toplumları bu durum karşısında vakit kaybetmeden etkili bir tepki göstermeye çağırdı.

ARAP ÜLKELERİ: KÜSTAHCA VE BARBARCA

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları çeşitli Arap ülkelerince de "küstahça" ve "barbarca" şeklinde nitelendirildi.

Cezayir, İsrail'in operasyonlarının "uluslararası hukuk kurallarını ve insan hakları ilkelerini hiçe sayarak yapılmış küstahça saldırı" olduğunu belirtti.

Ürdün hükümeti, İsrail'den Gazze saldırılarını durdurmasını istedi ve saldırıların "barbarca" olduğunu kaydetti. Ürdün, uluslararası kamuoyunu İsrail'in saldırıları durdurması için baskı yapmaya çağırdı.

MISIR'DAN SAĞDUYU ÇAĞRISI

Mısır, Filistin'de yaşanan olumsuz gelişmelerin devam etmesinden "derin kaygı" duyduğunu belirtti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bedr el-Abdulati, "Siviller, savaşın acılarından uzak tutulmalı, kayıpların yaşanmaması için taraflar sağduyulu olmalı ve karşılıklı olarak şiddet olaylarından uzaklaşılmalı" dedi.

ARAP BİRLİĞİ'NDEN ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

Arap Birliği, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının durdurulması için BM Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, İsrail'in Filistinli sivillere yönelik katliamlarını sürdürmesi durumunda Gazze'de insani dram yaşanabileceğine dikkati çekti.

Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden de operasyonlara karşı tepki gecikmedi. Alimler Birliği, Filistin topraklarına yönelik saldırılarını durdurması için İsrail'e baskı yapılması, İslam alemine de Filistin halkının mücadelesine destek verilmesi çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Filistin-İsrail gerginliği konusunda, İsrail'in güneyi ve Gazze şeridinde hızla kötüleşen durumun derin endişeyle takip edildiğini duyurdu. AB açıklamasında, Gazze'den İsrail'e roket saldırısı kınanırken, İsrail'in misillemesinde çok sayıda sivilin katledilmesinin esefle karşıladığı belirtildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, mevcut İsrail-Filistin gerginliğinde taraflara itidal çağrısında bulundu. Gazze'de ve İsrail'in güneyinde tırmanan şiddetten dolayı duyduğu derin endişeyi ifade eden Hague, sivillerin ölmesinin önlenmesini istedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da "İsrail ile Filistin arasında yükselen ve hiç kimsenin yararına olmayan tansiyondan endişe duyuyoruz" denildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, İsrail ve Filistin arasında yaşanan gerilimle ilgili olarak, "Her iki tarafın kendisine hakim olarak kontrol dışına çıkmadan askeri bir çatışmadan kaçınmalarını ümit ediyorum" dedi.

İtalya, İsrail'e yönelik füze atışlarını kınarken sivil alanlara yapılan tüm saldırıların acilen durmasını istedi.

Rusya, Gazze'de gerginliğin tırmandığı yönündeki haberlerin, endişeyle karşılandığını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, taraflara silahlı çatışmaların durdurulması çağrısı yaptı.

Çin, hava saldırılarıyla ilgili endişeli olduğunu belirterek taraflara bir an önce ateşkes yapmaları çağrısında bulundu.








Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Gazze'de Ölü Sayısı 79'a Yükseldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • DİPNOT: BU RADİKAL İSLAMCI ÖRGÜTLER MÜSLÜMANLARI BU MÜBAREK RAMAZAN AYINDA BOMBARDIMAN ALTINDA ÖLDÜREN İSRAİLE NEDEN SES ÇIKARMIYOR NEDEN SALDIRMIYOR MADEM MÜSLÜMAN HAKKINI SAVUNUYORSUN ALSANA İŞTE MÜSLÜMANLAR ÖLÜYOR DUR BAKALIM SALDIR BAKALIM HAA DEMEK KÖPEK SAHİBİNİ ISIRMAZMIŞ..BU DİNCİ TERÖR GURUPLARININ KİME HİZMET ETTİĞİNİ BİLİN..! 5 0 Yanıtla
  • hold: Ak Gençlik göreve!!! 5 0 Yanıtla
  • cappppaa: Hey maşallah..dunya lideri kucuk eniste nerede..konuş konus..Türklere merhamet edilmeyen dunyada araplarin cani cehenneme 2 3 Yanıtla
  • ahmet: Polat ALEMDAR nerede???????? 3 1 Yanıtla
  • batmanlı balanlı agit: bizde müslüman mıyız şimdi bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın diyen acizlerdeniz allahın izniyle inşallah olması gereken olacaktır la ilahe ilallah israil lanetullah 1 1 Yanıtla

Advertisement