Gazzeli Balıkçılardan "12 Mil" Talebi - Son Dakika
Güncel

Gazzeli Balıkçılardan "12 Mil" Talebi

Gazzeli Balıkçılardan "12 Mil" Talebi

Gazzeli balıkçılar, İsrail ile sağlanan kalıcı ateşkes çerçevesinde arttırılan avlanma mesafesinden memnun, ancak mesafenin 6 mil'den 12 mile çıkarılmasını talep ediyor.

01.09.2014 13:13  Güncelleme: 13:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MUHAMMED MACİD - Gazzeli balıkçılar, İsraille sağlanan kalıcı ateşkes çerçevesinde arttırılan avlanma mesafesinden memnun olduklarını ancak mesafenin 6 mil'den 12 mile çıkarılmasını talep ediyor.

Gazzeli balıkçı Halil el-Hebil (54) yaklaşık 12 saat süren yorucu bir av yolculuğunun ardından kayığını limana demirleyerek balık ağını beton zemine oldukça dikkatli bir şekilde bırakıyor.

Hebil, İsrail'in Gazze'yi 51 gün boyunca bombalaması sebebiyle yaşadıkları acı dolu günleri geride bıraktığını geçim kaynağı olan balıkçılığa geri döndüğü için büyük mutluluk yaşadığını belirtti.

Avladıkları balıkları büyük bir özenle ağlardan çıkaran Hebil, pazarda satılmak üzere balıkları sandıklara yerleştirirken, mesafe arttıkça kalite ve çeşidin de arttığını ifade etti.

İsrail askerlerinin ateşkesten önce denize açılan Gazzelilerin belirlenen sınırı geçmesi halinde üzerlerine ateş açtığını söyleyen Hebil, yıllar sonra rahat bir şekilde ava çıktıklarını, İsrail askerlerinin kendilerine şu ana kadar herhangi bir saldırıda bulunmadığını aktardı.

Hebil, 25 yıldır balıkçılık yaptığını, başka ülkelerdeki balıkçılar gibi özgürce avlanmanın en büyük hayallarinden biri olduğunu dile getirerek, " 6 milde avlanmak da bizim için oldukça önemliydi ancak tüm balıkçıların aynı anda aynı mesafede bulunması sebebiyle yeteri miktarda balık avlayamadık" diye konuştu.

Daha fazla miktarda ve çeşitte balık avlayabilmek için İsrail'den mesafeyi 12 mile çıkarmasını beklediklerini kaydeden Hebil, İsrail'in bölgeye 8 yıldır uyguladığı ablukanın getirdiği zorluklardan birisinin de yakıt fiyatları olduğunu dile getirdi.

"Avlanma yasağı kalkmasına rağmen İsrail'in yakıtın litre fiyatını 2 dolardan satması işimizi büyük ölçüde zorlaştırıyor" diyen Hebil, Mısır-Gazze sınırında ticari geçişlerin sağlandığı tünellerin yıkılmasının balıkçılık sektörüne darbe indirdiğini, yıkılmadan önce tüneller aracılığıyla Mısır'dan uygun fiyatla yakıt aldıklarını hatırlattı.

İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye, 7 Temmuz'da havadan ve denizden, 17 Temmuz'da ise karadan saldırıya geçmişti. Daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden İsrail, saldırılarına Mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerle 26 Ağustos'ta Filistinli gruplarla varılan ateşkesle son vermişti.

Gazze'ye 51 gün süren saldırılarda Filistin'de 578'i çocuk 2 bin 147 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi yaralandı. İsrail tarafından ise 67 asker, 4 sivil ve 1 yabancı uyruklu işçi olmak üzere 72 kişi yaşamını yitirdi. - Gazze

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazzeli Balıkçılardan '12 Mil' Talebi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement