Gazzeli Çocuklar Enkaz Altında Kışlıklarını Arıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Gazzeli Çocuklar Enkaz Altında Kışlıklarını Arıyor

İsrail saldırılarıyla adeta yerle bir olan Gazze'de sahip oldukları birçok şeyi yitiren çocuklar, evlerinin enkazında kalan elbise ve ayakkabılarını aramaya çalışıyor.

23.10.2014 15:49  Güncelleme: 15:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsrail saldırılarıyla yıkılan Gazze'de sahip oldukları birçok şeyi yitiren bazı çocuklar, evlerinin enkazında kalan elbise ve ayakkabılarını aramaya çalışıyor.

Saldırılarda evleri yıkılan ve tüm birikimlerini kaybeden ancak yaz dolayısıyla bir şekilde hayatlarını sürdüren Filistinliler, kış aylarının yaklaştığı bugünlerde ise ne yapacağını kara kara düşünüyor.

İsrail'in kara ve hava bombardımanında en büyük yıkımın yaşandığı yerlerden biri olan Şucaiyye Mahallesi sakinleri, yaşadıkları sıkıntıları AA muhabirine anlattı. Saldırılar nedeniyle evsiz kaldıkları gibi sahip oldukları birçok şeyin enkaz altında kaldığını aktaran Filistinliler, sorunlarına kendi imkanlarıyla çözüm arıyor.

Saldırıların evsiz bıraktığı Filistinli Refat en-Neccar (45) kış mevsiminin bu yıl kendileri için daha da zor geçeceğini belirtti.

Neccar, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) ait okulda 11 kişilik ailesiyle kaldığını belirterek, "5 çocuğumun kışlık ihtiyaçlarını karşılama konusunda çaresiz kaldım. Bu kış bizim için çetin ve acı geçecek" diye konuştu.

Daha önce herkes gibi "sıcak yuvalarında" kimseye ihtiyaç duymadan yaşadıklarını dile getiren Neccar, "Ancak bu yıl etrafında toplanacağımız sobayı bırakın başımızı sokacağımız evimiz dahi yok" şeklinde konuştu.

"Enkazda pembe mantosunu arıyor"

Büyükler ne yapacaklarını düşünürken Gazzeli çocuklar ise bazı şahsi eşyalarını özellikle de "kışlık kıyafetlerini" taş ve moloz yığınlarının arasından çıkarmaya çalışıyor.

Gazzeli 6 yaşındaki İman Hasaneyn de bu çocuklardan biri. Soğuk havaya aldırış etmeksizin yıkılan evlerinin altında kalan "pembe mantosunu ve çizmelerini" arayan İman, annesinin yenisini alma vaatlerine bir türlü ikna olmuyor.

Anne Hibe Hasaneyn, minik İman'a yenisini alacağı konusunda söz vermesine rağmen bir türlü ikna edemediğini belirterek, "Evimiz İsrail'in saldırısı sonucu yıkıldı. Geride kıyafetler de dahil hiçbir şeyimiz kalmadı. Ancak, kızım hala pembe mantosunu tekrar giyeceğini hayal ediyor" dedi.

Enkazın altında çok sevdiği spor ayakkabısını arayan 11 yaşındaki Muhammed Hassan, "Kışın giyeceğimiz her şeyi buradan çıkarmak istiyorum. Spor ayakkabılarımı istiyorum" derken babası Amran ise sahip oldukları hiçbir şeyi enkaz altından çıkaramadıklarını dile getirerek, "İşler nasıl yoluna girecek bilemiyorum. Eşim geçen kışın ardından uygun fiyatla çocuklarıma kışlık kıyafetler almıştı. Yazın İsrail'in saldırılarına maruz kaldık. Şu anda elimizde hiçbir şey kalmadı" ifadelerini kullandı.

İsrail'in 51 gün süren saldırılarında 2 bin 158 kişi hayatını kaybetti, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okulun tamamen yıkıldığı, binlerce binanın hasar gördüğü açıklanmıştı. - Gazze

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Gazzeli Çocuklar Enkaz Altında Kışlıklarını Arıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi
    16:28 Mersin'de Dünya Romanlar Günü etkinliği düzenlendi

    Mersin'de, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonunca Dünya Romanlar Günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Roman müzisyenler sahne aldı, Roman kültürünü yansıtan oyunlar oynandı ve şarkılar söylendi. Programa, Vali Yardımcısı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü, Akdeniz Belediye Başkanı ve diğer ilgililer katıldı.

  • Macar Öğrenciler Tekirdağ'da Halk Oyunları Gösterisi Sundu
    16:14 Macar Öğrenciler Tekirdağ'da Halk Oyunları Gösterisi Sundu

    Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında Tekirdağ'a gelen Macar öğrenciler, Rakoczi Müzesi önünde halk oyunları gösterisi sundu. Macaristan Mikes Kelemen Lisesi öğrencileri, Osmanlı'ya sığınan Macar Prensi 2. Ferenc Rakoczi'ye tahsis edilen ve daha sonra müzeye çevrilen yapıyı gezdi. Konuk öğrenciler, Müze Müdürü Ali Kabul'den bilgi aldı. Ardından öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibi, müze önünde gösteri sundu. Öğrenciler, sahil dolgu alanındaki Barış ve Özgürlük Parkı'nda bulunan Macar Anıtı ve Mikes Kelemen Parkı'nı da ziyaret etti. Tekirdağ Macar Dostluk Derneği Başkanı Adem Dalgıç, 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında kentte sene boyunca etkinliklerin süreceğini belirtti. Tekirdağ'ın Macarlar için önemli bir kent olduğunu vurgulayan Dalgıç, Macar halkı tarafından iyi bilinen kente, bu ülkeden çok sayıda ziyaretçi geldiğini ifade etti. Tekirdağ Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Zübeyde Aykaç da 10 öğrencinin, kentteki Macar eserlerini ziyaret ettiğini dile getirdi. Aykaç, öğrencilerin katılımcılara güzel bir halk dansları gösterisi sunduğunu ve yarın da Türk-Macar ortak kültürüyle ilgili etkinlikler yapacaklarını söyledi.

  • İzzet Mehmet Paşa Camii: Asırlara Meydan Okuyan Bir Eser
    15:51 İzzet Mehmet Paşa Camii: Asırlara Meydan Okuyan Bir Eser

    UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan İzzet Mehmet Paşa Camii, minaresinin eğikliği ve fevkani tarzıyla dikkat çekiyor. 1796 yılında yapılan cami, tamamen kesme taştan inşa edilmiş olup, Akçasu Kanyonu'nun derin bir vadi oluşturduğu noktaya konumlandırılmıştır. Caminin minaresi ise rüzgara karşı dayanıklı olması için eğik yapılmıştır. İzzet Mehmet Paşa Camii, 228 yıldır ayakta kalmayı başarmış ve birçok restorasyon geçirmesine rağmen tahribatı neredeyse gözlemlenmemiştir.

  • Gaziantep'teki çocuklar sanat etkinliklerinde buluştu
    15:39 Gaziantep'teki çocuklar sanat etkinliklerinde buluştu

    Gaziantep Çocuk Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkinliklere 500 küçük sanatsever katıldı. Çocuklar, atölye çalışmalarında sanatsal faaliyetlerde bulunarak eğlendi ve kabiliyetlerini geliştirdi. Merkez koordinatörü, amacın çocuklara sanatı sevdirmek ve onları iyi yerlere getirmek olduğunu belirtti.

  • Dune 2 Gişede Büyük Başarı Yakalıyor
    15:09 Dune 2 Gişede Büyük Başarı Yakalıyor

    Dune 2 filmi, büyük bütçelerle çekilen yapımların gişede başarısız olduğu dönemde büyük bir başarı elde ediyor. Timothée Chalamet ve Zendaya gibi oyuncuları barındıran film, dünya genelinde 684 milyon dolar gişe yaparak beklentilerin üzerine çıkıyor. Sektör analistlerine göre film, hala vizyonda olduğu sürece gişede 700 milyon doların üzerine çıkabilir. Dune 2'nin devam filminde de ana oyuncu kadrosu korunuyor.

  • Öğrenciler Tarihi Alanda Kazı Çalışmalarına Katıldı
    14:57 Öğrenciler Tarihi Alanda Kazı Çalışmalarına Katıldı

    Adıyaman'da bulunan Perre Antik Kent'te devam eden kazı çalışmalarına, 16 ilk ve ortaöğretim okulu öğrencisi katıldı. Öğrenciler, arkeologlarla birlikte kazı yaparak tarih kokan Adıyaman'ın keyfini çıkardı. Kazı çalışmaları, Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildi.

  • Edirne'de Tarihi Alanlar Nostaljik Tramvay Görünümlü 'Gezi Treni' ile Ziyaret Edilebilecek
    14:51 Edirne'de Tarihi Alanlar Nostaljik Tramvay Görünümlü 'Gezi Treni' ile Ziyaret Edilebilecek

    Edirne Valiliği, turizm noktalarına ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla lastik tekerlekli 'Edirne Turistik Gezi Treni'ni hizmete sundu. Ücretsiz olarak hizmet verecek tren, Selimiye Meydanı'ndan başlayarak tarihi Tren Garı ve Lozan Anıtı'nın bulunduğu Karaağaç Mahallesi'nde rotasını tamamlayacak. Edirne Valisi Yunus Sezer, kentin tarihi ve kültürel altyapısını ayağa kaldırmayı amaçladıklarını belirterek, projeleri kapsamında 7 farklı rota belirlediklerini ve tur otobüsleriyle geziler düzenleyeceklerini söyledi. Ayrıca, Tunca ve Meriç nehirlerinde kayık gezileri düzenlenerek bu nehirlerin aktif olarak kullanılması planlanıyor.

  • Samsun'da yöresel lezzetlerin tanıtıldığı gastronomi ve tadım etkinliği yapıldı
    13:57 Samsun'da yöresel lezzetlerin tanıtıldığı gastronomi ve tadım etkinliği yapıldı

    Samsun'da Valilik tarafından düzenlenen bir etkinlikte, Samsun pidesi, Bafra manda kaymaklı lokumu, Yakakent mantısı gibi yöresel lezzetler tadıldı. Vali Orhan Tavlı, Samsun mutfağının zenginliğini Türkiye'ye tanıtmak istediklerini belirtti. Etkinliğe destek veren kadınlara teşekkür eden Tavlı, Samsun mutfağının zenginliğini hem Samsun'a hem Türkiye'ye tanıtmak istediklerini söyledi.

  • Myanmar'da düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde su sıçratma geleneği yaşandı
    13:30 Myanmar'da düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde su sıçratma geleneği yaşandı

    Myanmar'ın Yangon kentinde düzenlenen Thingyan Su Festivali'nde insanlar serinleyebilmek için birbirlerine su sıçrattı. Festivale özgü bu su sıçratma geleneği, kötü şansı uzaklaştırmayı ve sağlık ile mutluluğa ulaşmayı temsil ediyor. Myanmar Yeni Yılı'nın başlangıcına işaret eden festival genellikle Nisan ayı ortasında gerçekleşiyor ve dört ila beş gün sürüyor. Festival bu yıl 13 Nisan'a denk geldi.


Advertisement