Gebze'de Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Mahalle Sakinlerince Protesto Edildi - Son Dakika
Yerel

Gebze'de Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Mahalle Sakinlerince Protesto Edildi

Gebze'nin İnönü Mahallesi sakinleri, Belediyenin kentsel dönüşüm uygulamalarını protesto etti.

20.01.2012 18:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gebze'nin İnönü Mahallesi sakinleri, Belediyenin kentsel dönüşüm uygulamalarını protesto etti.

Belediye hizmet binası karşısındaki Balkan Türkleri Meydanı'nda toplanan mahalle sakinleri kentsel dönüşüm uygulamaları aleyhine bir süre sLogan attı. Belediye binasına yürümek isteyen gruba güvenlik güçleri izin vermedi.

Burada mahalle sakinleri adına basın açıklaması yapan Hüseyin Aksu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Encümeni'nin 12 Ekim 2011 tarihli kararına atıfta bulunarak,

"İnönü Mahallesi kentsel dönüşüm ve gelişim alanı kapsamında kalan taşınmazların kamulaştırılmasına ve bedel tespiti için dosyanın Kıymet Takdir Komisyonu ile Uzlaşma Komisyonu'na gönderilmesine büyükşehir belediyesi karar vermiştir" denildiğini söyledi.

Söz konusu alanda kamu mülkiyetine ait alanlar bulunduğundan Bakanlar Kurulu kararı gerektiğini anlatan Aksu, şöyle konuştu:

"Buna rağmen Büyükşehir Encümeni, Bakanlar Kurulu kararını beklemeksizin karar almaya devam etmiştir. Büyükşehir İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gökmen Mengüç vatandaşa, 'Alan belirlenmedi, ilan edilmedi' diyor ancak alınan kararlar öyle söylemiyor. Gökmen bey konuşmalarında daha da ileri gidiyor ve, 'Biz oradaki evlerin bir çoğunun sağlamlığını, imarlı ve projeli, bir bölümünün de yapı denetimli olduğunu biliyoruz. Bizim amacımız bu bölgedeki hazine arazilerini daha ucuza alabilmek' diyor. Buradan da anlaşılacağı gibi devleti zarara uğratmak, görevi kötüye kullanmaktan bahsedebiliriz."

Kentsel dönüşümün çıkış noktalarından birinin kamu yararı, vatandaş yararı olduğunu ifade eden Aksu, söz konusu alanda taşınmazı bulunan vatandaşların yüzde 100'üne yakın orandaki çoğunluğu kentsel dönüşüm istemediklerini belirtti.

Aksu, şunları söyledi:

"Vatandaş yöneticilere güvenmediğinden ve kamu zararı olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Çünkü ortada vatandaş mağdur edilmeden nasıl çözüm üretileceğine dair en ufak bir bilgi yok. Dönüşümün, dönüşüm olabilmesi için dönüştürülecek yapılar olması gerek. Hepimizin bildiği gibi 110 hektarlık alanın 80 hektarı boş alan, yani kentsel dönüşüme ihtiyacı olan son alanlardan biri.

Bizler kentsel dönüşüm için gerekli kanuni düzenlemenin hemen yapılmasını, dönüşüm sürecinin ranta değil depreme dayanıklı yapılar inşa etmeye odaklanmasını, vatandaşın mutlaka ikna edilerek sürece katılmasını istiyoruz. Kentsel dönüşümden önce mevcut binalar incelenmeli, zemin etütleri yapılmalıdır. Büyük ölçekli planlara uygun olarak yeni yerleşim alanları oluşturulmalıdır."

Açıklamanın ardından grup dağıldı.

- KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gebze'de Kentsel Dönüşüm Uygulamaları Mahalle Sakinlerince Protesto Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement