Gebze Fatih Sultan Mehmet Gebze'de Anıldı - Son Dakika
Güncel

Gebze Fatih Sultan Mehmet Gebze'de Anıldı

Gebze Fatih Sultan Mehmet Gebze\'de Anıldı

Fatih Sultan Mehmet Gebze'de anıldıFATİH Sultan Mehmet ölümünün 535'inci yılında yaşamını kaybettiği Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde anıldıGebze Kaymakamlığı, Gebze Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi'nce "Vefatının 535. Yılında Fatih Sultan Mehmet" konulu anma programıGebze Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

03.05.2016 16:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatih Sultan Mehmet Gebze'de anıldı

FATİH Sultan Mehmet ölümünün 535'inci yılında yaşamını kaybettiği Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde anıldı

Gebze Kaymakamlığı, Gebze Belediyesi ve Gebze Teknik Üniversitesi'nce "Vefatının 535. Yılında Fatih Sultan Mehmet" konulu anma programı

Gebze Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Programa Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Prof.Dr. Haluk Görgün, Fatih Sultan Mehmet'in ilim cihangiri olma noktasında gayret gösterdiğini belirterek, "Fatih Sultan Mehmet bir sentez arayışı içerisindeydi. Doğuyu, batıyı kültürleri birleştirme arayışı içerisindeydi. Özellikle coğrafyaya ilgi duyuyordu. Bölgesini ve dünyayı iyi tanımaya çalışıyordu. İstanbul'un fethinde kullandığı yaklaşım, bu coğrafyaya olan hakimiyetinden kaynaklanıyordu. Öyle ki, Fatih Sultan Mehmet'in kendi topladığı haritalar ve atlaslar günümüze ulaşmaktadır. Fatih'in mimariye ve estetiğe olan yaklaşımı, kendisinden sonra gelecek padişaha da öncülük edecektir. Fatih Sultan Mehmet Han döneminde 57 medrese, 308 ibadethane ve imarethane, birçok han hamam yapılmıştır. Fatih Sultan Mehmet ilme çok önem veriyordu. İlk üniversite onun zamanında kurulmuştu. İlim erbaplarına çok değer veriyordu. İlim cihangiri olma noktasında gayret gösteriyordu" dedi.

GEÇMİŞİMİZİ BİLMELİYİZ

Fatih Sultan Mehmet'in liderler içerisinde çok özel bir yere sahip olduğunu söyleyen Adnan Köşker ise, "Geçmişimizi bilmemiz gerekir. Çünkü geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz. Fatih gibi çağ açan ve çağ kapatan bir neslin torunlarıyız. Fatih'i anlama ve anlatma anlamında elimizden geleni yapmalıyız. Çocuklarımıza ne kadar sahip çıkarsak geleceğimize de o kadar sahip çıkmış oluruz. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz. Milletimiz tarih boyunca gıpta edilecek pek çok değerli şahsiyet yetiştirdi. Fatih Sultan Mehmet Han da bu liderler içerisinde çok özel ve önemli bir yere sahip gerçekten yüce bir şahsiyettir. Fatih'in yarının münevverleri ve liderleri olacak gençlerimiz için araştırmaya ve örnek alınmaya değer vasıfları vardır. Öncelikle O, Doğu'da son yüzyıllarda örneği pek görülmeyen büyük bir liderdir. Batı'ya ve Doğu'ya açık, üniversal, entelektüel bir şahsiyettir. Dünya tarihi portresidir" diye konuştu.

Daha sonra öğretim görevlileri Fatih Sultan Mehmet'in eğitimi, kanunnamesi ve fetih konularında sunumlarda bulundular.

HABER-KAMERA: Mesut IŞIK-Büşra KAYA

GEBZE(Kocaeli), (DHA)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gebze Fatih Sultan Mehmet Gebze'de Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement