Geç Yapraklanan Ceviz Ağacı Yetiştirildi - Son Dakika
Güncel

Geç Yapraklanan Ceviz Ağacı Yetiştirildi

Geç Yapraklanan Ceviz Ağacı Yetiştirildi

Tokat'ta Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça tarafından 16 yıl süren çalışmayla Türkiye'nin en geç yapraklanan ve bu sayede soğuktan etkilenmeyen ceviz ağacı yetiştirildi.

18.06.2015 13:26  Güncelleme: 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tokat'ta 1997 yılında görevine başlayan Prof. Dr. Yaşar Akça, başta merkez ve Niksar olmak üzere diğer ilçeleri gezerek ceviz ağaçlarını inceledi. İnceleme sonrası Tokat bölgesinde ceviz kaynağının bulunduğunu öğrenen Prof.Dr. Akça, daha sonra 2001 yılında Türkiye'de ilk defa ulusal ceviz sempozyumu gerçekleştirdi. Sempozyumun ardından Prof. Dr. Akça, bir çok ülkeyi gezerek yeniden incelemelerde bulundu ve ardından soğuya dayanıklı ağaçlar ile meyve verme oranı yüksek ağaçları belirledi. Prof. Dr. Akça, 16 yıl süren çalışmaların ardından yaptığı melezleme ile hem geç yapraklanan, hem de bol ürün veren 8 ceviz ağacı yetiştirdi. Prof.Dr. Akça, kendileri için altın değerinde olan bu ağaçlardan ilkine de 'Niksar 1' adını verdiklerini söyledi.

"SOĞUKTAN ZARAR GÖRMÜYOR"

Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Akça, Tokat'ta müthiş bir ceviz kaynağının bulunduğunu söyledi. Yaptıkları çalışmalar sonrası çok sayıda ceviz ağacı çeşidine ulaştıklarını kaydeden Prof. Dr. Akça, "Ben cevizle ilgili bir çok ülkeyi gezdim ve şunu gördüm. Bir soğuklardan zarar görmeyecek, ikincisi de yan dallarında meyve verme oranın yüksek olması. Şimdi bizim bu bölgede ilkbahardaki don olayları ceviz ağaçlarına zarar veriyordu. Bu yüzden geç yapraklanan çeşitler bulmamız gerekiyordu. Geç yapraklanan çeşitleri bulduk ama meyve verme oranları azdı. Daha sonra bu geç yapraklanan çeşitlerin içerisinde meyve verme oranı çok yüksek çeşitleri belirledik ve melezleme çalışmalarımız hala devam ediyor. Şimdi bu ağaçlar geç yapraklanıyor. Mesela, normalde Tokat'ta diyelim ki cevizin yapraklanması 1 Mayıs'te ise bu 1 Haziran'da yapraklanıyor. Dolayısıyla soğuklardan zarar görmüyor. Ama soğuktan zarar görmemesinin yanında bir de bol meyve vermesi lazım. Şu anda bu gördüğünüz ağaçta yapraktan çok meyve var" dedi.

"ÜRETİCİYE YAYILMASINI SAĞLAYACAĞIZ"

Bu tür ceviz ağaçlarını çoğalttıklarını söyleyen Prof. Dr. Akça, "Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğü'nün Özel İdare'ye sunduğu projeler kapsamında 400 metrekare sera yapıyoruz. Önümüzdeki yıl fidan üretimi konusunda çalışmalara başlayacağız. Üç bin, dört bin tane bu ve benzeri ve patentini aldığımız çeşitler var, o çeşitlerin çiftçiye yayılmasını sağlayacağız" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Geç Yapraklanan Ceviz Ağacı Yetiştirildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement