Gece Sulaması ile Daha Az Su, Daha Fazla Verim - Son Dakika
Yerel

Gece Sulaması ile Daha Az Su, Daha Fazla Verim

Gece Sulaması ile Daha Az Su, Daha Fazla Verim

‘Harran Ovası Gece Sulaması Projesi’ kapsamında 5 bin dekarlık alanda yapılan çalışmalar sonunda, daha az su ile daha fazla verim elde edildi.

19.08.2015 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Harran Ovası Gece Sulaması Projesi' kapsamında 5 bin dekarlık alanda yapılan çalışmalar sonunda, daha az su ile daha fazla verim elde edildi.

2014 yılında başlatılan proje kapsamında gece sulaması yapılan pamuk tarlasında yüzde 20 su tasarrufu sağlanırken, verim ise yüzde 15 oranında arttı. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile suya kavuşan ve bilinçsiz sulama yapılan Harran Ovası'nda uygulanan proje ile verim artışı sağlanırken, gece sulaması yapılan alanlarda su ve enerji israfının da önüne geçildi.

'GECE SULAMASI ÇİFTÇİLER İÇİN ÖNEMLİ'

Gece sulaması yapılan alanlarda verim artışına karşılık enerji tüketiminin azaldığını belirten Dicle EDAŞ Şanlıurfa Bölge Koordinatörü Neşet Demirbağ, çiftçilere uyarılarda bulunarak, gece sulamasının önemine değindi.

Tarımsal alanlarda genellikle salma sulama yönteminin tercih edildiğini ve gündüz yapılan sulamadan dolayı buharlaşmanın daha fazla olduğunu ifade eden Demirbağ, "Şanlıurfa'da yaz aylarında özellikle 50 dereceyi bulan sıcaklıklarda yapılan sulamada ciddi oranda buharlaşma oluşmaktadır. Buharlaşma sonucu hem suda ciddi kayıplara neden olmakta hem de aşırı yüklenmenin yanı sıra ortam sıcaklığından dolayı trafo ve hatlarımızda ciddi hasarlar meydana gelmektedir. Aşırı su, gübre, enerji ve emek demektir. Aşırı su tüketimi olduğu için bölgede tuzlanma, buharlaşma ve çoraklaşma meydana geliyor. Bunu önlemek için de hem su israfını hem su kaybını hem de enerjinin daha verimli kullanılması ve arızanın az oluşması için gece sulaması yapılması bu israfı önlemekte ayrıca verimde ciddi oranda artış sağlamaktadır" dedi.

'DAHA AZ SU DAHA FAZLA VERİM'

Harran ve Adıyaman üniversiteleri ile Hayata Artı Vakfı'nın, 'Harran Ovası Gece Sulama Projesi'ni Cullap Sulama Birliği bölgesinde başlattığını kaydeden Demirbağ, "Su kaybını önlemek için 2014 yılında başlatılan proje kapsamında 50 çiftçinin pamuk ektiği 5 bin dekarlık arazide, gece sulaması yöntemi uygulandı. Gece sulaması ile bir milyar litre su tasarrufu sağlandı. Gündüzleri ortalama 14 saat süren sulama, gece sulaması ile 10 saate indi. Bir sezonda 13 sulama yapılırken, bu rakam 8'e indi. Çiftçiler, yüzde 15'lik bir artışla, dekar başına 80 kilogram ürün topladı ve dekar başına 100 liralık ek kazanç sağladı. Çünkü gece sulaması yapıldığında buharlaşma önleniyor. Çiftçiler, bir dekara 400-500 kg pamuk elde ederken, gece sulama yaparak 650 kg pamuk elde etmeye başladı" diye konuştu.

Şanlıurfalı çiftçilere seslenen Demirbağ, çiftçilerin mümkün olduğu sürece gündüz sulaması yapmamalarını gece sulaması yapmaları halinde suyun ve enerjinin israf edilmediğini belirterek, durumda kazananların yüksek verim elde edecek olan çiftçiler olduğunu da kaydetti. - ŞANLIURFA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gece Sulaması ile Daha Az Su, Daha Fazla Verim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement