Geçici Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Geçici Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye'de sorumluluk gereği bu görevi kabul eden insanların oluşturduğu bir hükümet var, bu hükümet Anayasa'daki haklarını kullanmak bakımından başka hiçbir hükümetten en ufak bir farkı yoktur" dedi.

01.09.2015 21:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, " Türkiye'de sorumluluk gereği bu görevi kabul eden insanların oluşturduğu bir hükümet var, bu hükümet Anayasa'daki haklarını kullanmak bakımından başka hiçbir hükümetten en ufak bir farkı yoktur" dedi.

Kurtulmuş, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Geçici Bakanlar Kurulu sonrası düzenlenen basın toplantısında, paralel yapıyla mücadele konusunun değerlendirilip değerlendirilmediğine ilişkin soruya, Bakanlar Kurulu'nda bu konunun gündeme gelmediğini söyledi.

Bir gruba ait operasyonun ve soruşturma sürecinin sürdürüldüğünü anlatan Kurtulmuş, 5 kişinin gözaltına alındığını ve şüphelilerden birinin yurt dışında olduğu bilgisinin kamuoyunca bilindiğini söyledi. Kurtulmuş, "Bu soruşturma MASAK ve polisin yapmış olduğu bir ön inceleme sonucu başlatılmış olan bir soruşturma, devam eden bir soruşturma. Bundan sonraki safhalarını hep beraber izleyip, göreceğiz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'a Bakanlar Kurulu'nda yer alan iki HDP'li bakanın devlet politikalarına aykırı hareket etmeleri durumunda kuruldan çıkarılıp çıkarılmayacağı ve yerlerine kimlerin atanacağı soruldu.

İlk toplantıda çok güzel, konularına hakim bir Bakanlar Kurulu olarak toplantıyı gerçekleştirdiklerini dile getiren Kurtulmuş, Milli Eğitim ile ilgili gelişmeleri, bütçeyle ilgili görüşmeleri, Hopa'daki sel felaketi ve diğer farklı konuları görüştüklerini ve bu anlamda herhangi bir uyumsuzluk görmediklerini belirtti.

Varsayım üzerinden hareket etmeyeceklerini ifade eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herkes şunun bilincinde ki burada bir koalisyon kurulmadı, tekrardan bunu söylüyorum. Seçim kampanyası olduğu için, şimdi normal bir süreç olsaydı bu tartışmaların hiçbirisi gündeme gelmezdi ama 63. hükümetin kompozisyonu üzerinden birilerinin seçim kampanyasına malzeme oluşturmasına da müsaade etmememiz lazım. Bunu AK Parti'nin bir ferdi olarak söylemiyorum, parti kimliğimle söylemiyorum, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak söylüyorum. Türkiye'de sorumluluk gereği bu görevi kabul eden insanların oluşturduğu bir hükümet var, bu hükümet Anayasa'daki haklarını kullanmak bakımından başka hiçbir hükümetten en ufak bir farkı yoktur. Yani 62. hükümet ne yapıyorsa 63. hükümet de onları yapacaktır. Bunu yaparken de herkes görev bilinci içerisinde. Demin onun için bu hükümetin 4 tane temel vasfını saydım. Bu 4 temel vasfa sahip olduğumuza Bakanlar Kurulu'ndaki bütün arkadaşlarımız da bunu görüyorlar, buna inanıyorlar. Dolayısıyla bu Anayasal zorunluluk bütün arkadaşlarımıza sorumluluk ruhu verecektir ve o sorumluluk ruhuyla hareket edilecek."

Atamaların sınırlandırılması

Hükümetin kurulmasıyla atamaların sınırlandırılmasına ilişkin genelgenin HDP'li bakanlar tarafından güvensizlik olarak değerlendirilmesinin hatırlatılması üzerine Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda bakanların böyle bir serzenişte bulunmadıklarını söyledi.

Böyle bir konunun gündeme gelmediğini dile getiren Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Kusura bakmayın, yine bazı şeyler bir seçim hükümeti olduğu için, ilk sefer denendiği için, insanlar bazı şeyleri de bilmedikleri için buralardan spekülasyonlar yapıyorlar. Bakın, ilk sefer bir hükümet atamaları Başbakana bağlama kararnamesi çıkarmıyor, daha doğrusu genelgesi çıkarmıyor. Bakın 1991 yılından itibaren Yıldırım Akbulut hükümeti, Mesut Yılmaz hükümeti, Tansu Çiller hükümeti, Tansu Çiller hükümeti, Mesut Yılmaz hükümeti, Necmettin Erbakan hükümeti, Mesut Yılmaz hükümeti, Bülent Ecevit hükümeti, Recep Tayyip Erdoğan hükümeti 2003'te, ondan sonraki süreçte Ahmet Davutoğlu hükümeti de 63. hükümet. Şimdi bütün bu hükümetler sırasında aynı genelge çıkartılmış. Hükümetler göreve gelince hükümetler oturana kadar, yerleşene kadar bakanlar yerleşene kadar Başbakanlığa bu hakkı veren bu atama yapılmayacak anlamına gelmiyor, atama yapmak için zaten normal zamanlarda izinlerinizi daha doğrusu istişarenizi Başbakanla zaten yapıyorsunuz. Dolayısıyla Başbakanla istişare içerisinde sorarak bunun yapılması anlamına gelen bir genelgedir. Daha önce de saydığımız bütün bu hükümetler tarafından 1991 yılından itibaren, evet yapmayan hükümetler de var, onu çıkarmayan hükümetler de var ama gördüğünüz gibi aşağı yukarı 91'den bu yana birçok hükümetler bunu gerçekleştirmiş, dolayısıyla bu abartılacak bir mesele değildir. Kaldıki bu genelge geçici bir genelgedir. Hükümetler, bakanlar yerine oturana kadar."

Seçim güvenliği

Bakanlar Kurulu'nda seçim güvenliğinin gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Kurtulmuş, İçişleri Bakanlığının son durum ve seçim güvenliği ile ilgili bir sunum yaptığını belirtti.

Konunun yarın yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'nun önemli konularından biri olacağını vurgulayan Kurtulmuş, "Seçimin en temel önceliklerinden birisi güvenliğin sağlanmasıdır. Yani barut kokuları içerisinde, bomba sesleri arasında, silah sesleri arasında asla sağlıklı bir seçimin yapılması mümkün değil" diye konuştu.

"Barış" diyenlerin samimi olarak silahları terk etmesi ve silahları toprağa gömmesini arzu ettiklerini vurgulayan Kurtulmuş, bu seçimin de bunun bir göstergesi olacağını ifade etti.

Seçim kampanyası süresinin ve seçim sırasında yaşanacak olayların samimiyetin bir göstergesi olacağını belirten Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Samimiyetle barış istiyorsak bir elimizde kalaşnikof, diğer elimizle halay çekemeyiz. Samimiyetle barış istiyorsak bir elimizde oy atarken diğer elimizle bomba atamayız. Dolayısıyla herkesin bu süreçte sandığın itibarına sahip çıkması lazım. Sandıktan ne çıkıyorsa başımızın üstünde. Kim kime oy vermiş, ne kadar oy vermiş onunla hiç ilgilenmeyiz ama her vatandaşımız Türkiye'nin her yerinde özgürlük içerisinde, huzur içerisinde gitsin seçimini yapsın. Bunu güvenlik kuvvetleri olarak da sağlayacak bütün tertibatı alacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. İnşallah Türkiye, bu seçimi barış ve esenlik içerisinde yapacaktır."

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla herkesin bu konuda samimi olması, seçim güvenliğinin sağlanması konusunda tüm siyasi partilerin azami desteği göstermesi yönünde çağrıda bulundu.

Bir gazetecinin "2016 bütçesinde savunmaya ayrılacak pay daha fazla olacak mı?" sorusuna ise Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda bütçe performansı ve 2016 bütçe sürecinden bahsettiklerini, süreci konuştuklarını, neler yapılabileceğinin, bütçe kalemlerinin neler olabileceğinin konuşulduğunu belirtti. Detayların ise ileriki günlerde değerlendirileceğini aktaran Kurtulmuş, bunların da kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

Kredi kartlarının vadesi

Kurtulmuş kredi kartlarının vadesinin artırılması ya da artırılmamasına ilişkin soru üzerine, "Kredi kartlarının vadesinin artırılması artırılmaması konusu tamamıyla piyasanın şartlarına göre ele alınabilecek bir husustur. Bu konuyla ilgili hükümetimize gelmiş bir konu yok" dedi.

Kurtulmuş, soruların ardından 63. hükümetin başarılı bir şekilde hizmet etmesi yönünde temennide bulundu.

(Son)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Geçici Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement