Geçmişten Geleceğe Hoca Ahmed Yesevi Uluslararası Sempozyumu" - Son Dakika
Güncel

Geçmişten Geleceğe Hoca Ahmed Yesevi Uluslararası Sempozyumu"

Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev, bütün hayatı mücadelelerle geçmiş olan Hoca Ahmed Yesevi'nin mucizelere de tanık olduğunu belirterek, "Allah herkese mucize yaşatmaz. Biz, büyük düşünür Hoca Ahmed Yesevi'nin hikmetlerini hala anlamaya çalışıyoruz.

26.09.2016 13:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev, bütün hayatı mücadelelerle geçmiş olan Hoca Ahmed Yesevi'nin mucizelere de tanık olduğunu belirterek, "Allah herkese mucize yaşatmaz. Biz, büyük düşünür Hoca Ahmed Yesevi'nin hikmetlerini hala anlamaya çalışıyoruz." dedi.

Türk Ocakları İstanbul Şubesi tarafından organize edilen "Geçmişten Geleceğe Hoca Ahmed Yesevi Uluslararası Sempozyumu" Bağlarbaşı Kongre Kültür Merkezi'nde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hayati Develi, Hoca Ahmed Yesevi'nin manevi anlamda Türk dünyasının kurucularından biri olduğunu, bugün kendimizi anlamlandırmada ve konumlandırmada önemli bir yerinin bulunduğunu anlattı.

Hoca Ahmed Yesevi'nin Türk dünyasında yaktığı ateşin, Orta Asya, Anadolu ve bütün Türk dünyasının birleşmesine katkıda bulunduğunu ifade eden Develi, "Hocamızın yaktığı ateş her yeri aydınlatmıştır. UNESCO'nun 2016'yı Hoca Ahmed Yesevi yılı ilan etmesi nedeniyle birçok toplantılar yapıldı. Bu toplantıyı düzenleyenlere ve destek verenlere teşekkür ediyorum. Buradan bir kez daha Hoca Ahmed Yesevi'nin insanlığa yaptığı katkıyı, edebiyat tarihi ve dinler tarihi açısından dünyaya yaptığı katkıyı, bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bu öğretilerin yeniden bugünün hayatına ve bugün insanlığın sorunlarına çözüm olma yolunda bir çare olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanı Cezmi Bayram, Hoca Ahmed Yesevi'yi sadece bir tasavvuf erbabı olarak görmemek gerektiğini söyledi.

Hoca Ahmed Yesevi'nin Türk milletinin teşekkülünde ve maneviyatında önemli yeri olduğunu dile getiren Bayram, şöyle devam etti:

"Milletimizin maneviyatının şekil almasında önemli rehberliği olmuştur. Yani bizim cesaretimiz ve savaş kabiliyetimiz, Hoca Ahmed Yesevi'nin ruhumuza verdiği maneviyatla duygusal hale gelmiştir. Milletimizin maneviyatında önemli bir yeri vardır. Milletimizin ruhunda meydana getirdiği maneviyatla Türkler Avrupa ortalarına kadar çok rahat ilerlemiştir. Bu maneviyat ve duygu geçmişte büyük bir cihangirlik rüyasını gerçekleştirmemize sebep olmuşsa bugün de yine ondan ilham alarak ve halimizi yeniden yorumlayarak medeniyetimizi ihya etmek mümkündür. Önümüzdeki durum budur. Çünkü, hakim batı medeniyeti sömürge anlayışını sürdürmektedir. Bu anlayışın insanlığı ne hale getirdiği ortadadır. Kendileri zengin ama kendileri dışında herkes fakirdir. Kendileri huzur içinde ama diğer dünya ülkeleri kan ve gözyaşı içindedir. O halde yeniden kendi medeniyetimizi ihya etmeliyiz."

"Hoca Ahmed Yesevi, insanlar için yol gösterici"

Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev de Hoca Ahmed Yesevi'nin Türk dünyası ve tüm dünya insanları için yol gösterici olduğunu aktardı.

İslam dininin, Arap coğrafyasında ortaya çıktığını ancak Türklerin Müslüman olmasından sonra dünyaya daha hızlı yayıldığını söyleyen Rızayev, İslam dininin dünyaya yayılmasında Hoca Ahmed Yesevi gibi aydınların öğretilerinin büyük katkısı olduğunu ifade etti.

Rızayev, bütün hayatı mücadelelerle geçen Hoca Ahmed Yesevi'nin mucizelere de tanık olduğunu ve Allah'ın herkese mucize yaşatmayacağını anlatarak. "Biz, büyük düşünür Hoca Ahmed Yesevi'nin hikmetlerini hala anlamaya çalışıyoruz." dedi.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise bu toplantının geleceği geçmişle inşa ederek, günümüz problemlerinin giderilmesine önemli katkıda bulunacağını ümit ettiğini kaydetti. Hoca Ahmed Yesevi'nin, Türk İslam dünyasının yetiştirdiği önemli bir gönül insanı olduğunu vurgulayan Türkmen, " Mevlana, Yunus Emre ve Hacı Bektaş-ı Veli'nin hoşgörüsü, insan sevgisinde Hoca Ahmed Yesevi'nin payı büyüktür. Toplumsal barışın şekillenmesine zemin hazırlamış önemli bir Türk büyüğümüz olan Hoca Ahmed Yesevi'nin ortaya koyduğu fikirler, yaşadığımız süreçte kültürel ve fikri mirasımızı korumaktadır. Bu maneviyat, evrenselliğe ulaşabilmemiz açısından da çok önemlidir. Hoca Ahmed Yesevi, günümüzün problemlerine bile çözümler üretebilen eğitici bir şahsiyettir. Onun hayatı ve eserlerinin yanı sıra insan, toplum ve dünya görüşü hususunda ortaya koyduğu fikirlerinin geleceğe önemli ölçüde ışık tutacağı kanaatindeyim." diye konuştu.Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, sempozyumun Üsküdar'ın iklimine çok yakıştığını belirterek, vesile olanlara teşekkür etti.

Önemli ilim ve irfan adamı Hoca Ahmed Yesevi'nin dünyanın, Ortadoğu'nun, Asya'nın çeşitli yerlerindeki insanların ilim ve irfan öğrendiği büyük üstat olduğunu aktaran Güler, "Cahillikle mücadele eden büyük üstadın öğretileri doğrultusunda giden insanların yolunun açık olduğunu düşünüyorum. Onun öğretileri ile Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre ve daha birçok aydınlık insan farklı zamanlarda milletimize ışık tutmuştur. Bu büyüklerimiz bizim tarih boyunca ilerlediğiniz yolda bir işaret feneri olmuşlar, bizi aydınlatmışlardır. Biz rotamızı değiştirince onların ışıklarından mahrum kalmışız. Yeniden onlarla kucaklaşmak, öğretilerine sahip çıkmamız lazım." ifadelerini kullandı.

"Geçmişten Geleceğe Hoca Ahmed Yesevi Uluslararası Sempozyumu", akademisyenler ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirecek oturumlarla üç gün sürecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Geçmişten Geleceğe Hoca Ahmed Yesevi Uluslararası Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı
    10:47 Türkiye'de Tarımsal Girdi Fiyatları Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık 49,92, aylık yüzde 3,59 arttı. Şubat ayında tarımsal girdi fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,59, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 11,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,92 artış gösterdi. Veteriner harcamaları yıllık değişimde en yüksek artışı gösterirken, aylık değişimde ise diğer mal ve hizmetler grubu öne çıktı.

  • Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor
    10:45 Okul Sporları Yarışmalarında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Başlıyor

    Okul Sporları Yarışmaları kapsamında 3x3 Basketbol Gençler Kız-Erkek Grup Müsabakaları Denizli'de yapılacak. 16 erkek takımı ve 15 kız takımı yarı final bileti için mücadele edecek. Yarışmaların açılış seremonisi 22 Nisan Pazartesi günü gerçekleşecek.

  • Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali
    10:43 Bursa Devlet Tiyatrosu'ndan 'Küçük Korku Dükkanı' müzikali

    Bursa Devlet Tiyatrosu, sezonun iddialı projelerinden olan 'Küçük Korku Dükkanı' adlı müzikalin prömiyerini gerçekleştirdi. Howard Ashman ve Alan Menken'in yazıp bestelediği müzikal, tiyatroseverlerin beğenisini topladı. Müzikal, sezon sonuna kadar Bursa'da sahnelenecek ve daha sonra İstanbul ve Antalya'da da gösterilecek.

  • Konya'da bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olan sürücü kaçtı
    10:42 Konya'da bisiklet sürücüsünün ölümüne neden olan sürücü kaçtı

    Konya'nın Ereğli ilçesinde kamyonun çarptığı bisikletli hayatını kaybederken, kamyon sürücüsü olay yerinden kaçtı. Kazada hayatını kaybeden bisiklet sürücüsü evine götürmek için aldığı ekmeklerle geride kaldı. Polis, kaçan sürücünün yakalanması için çalışma başlattı.

  • İnegöl'deki Sandalye Fabrikasında Yangın
    10:41 İnegöl'deki Sandalye Fabrikasında Yangın

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan bir sandalye fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekipleri ve çalışanların müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangınla ilgili polis ekipleri tarafından tahkikat başlatıldı.

  • Adıyaman'da Otomobil Tarlaya Yuvarlandı: 2 Yaralı
    10:41 Adıyaman'da Otomobil Tarlaya Yuvarlandı: 2 Yaralı

    Adıyaman'da sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, taklalar atarak tarlaya yuvarlandı. Kazada otomobil sürücüsü ve yanındaki bir kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.


Advertisement