Gediz Aş'nin Özelleştirilmesi Süreci - Son Dakika
Yerel

Gediz Aş'nin Özelleştirilmesi Süreci

Elektrik Mühendisleri Odası (emo) İzmir Şubesi Başkanı Sedat Gülşen, Enerji Sektörünün İlgili Sendikalarıyla Gediz Edaş Elektrik Dağıtım Aş'nin Özelleştirmesine Karşı Duracaklarını Bildirdi

22.07.2010 14:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Başkanı Sedat Gülşen, enerji sektörünün ilgili sendikalarıyla Gediz Edaş Elektrik Dağıtım AŞ'nin özelleştirmesine karşı duracaklarını bildirdi.

Gülşen, Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Hüseyin İnal, Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, Türkiye Enerji Sanayi ve Madencilik Hizmet Kolu Ege Şubesi Başkanı Recep Çakmak ve işçilerle, Gediz EDAŞ AŞ İzmir İl Müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulundu.

Gülşen, enerji sektöründe 2000'li yıllardan hızlanan özelleştirme sürecinin bu yıl elektrik enerjisinin mevcut tesislerinin, dağıtım şebekelerinin, akarsu, rüzgar gibi enerji kaynaklarının özelleştirilmesinde sona yaklaşıldığını belirtti.

Gülşen, şunları kaydetti:

'Gediz EDAŞ için ön yeterlilik alan 15 firma tarafından bugün saat 16.00'ya kadar teklif verilecektir. Özelleştirme ihalesi sürecinde bulunan Gediz EDAŞ 2 milyon 344 bin 560 abone sayısıyla, Türkiye'deki toplam abone sayısına oranı yüzde 7.53 olan dev bir işletmedir. Kayıp kaçak oranı yüzde 6.32 olarak belirlenen, 14.000 MWh satılan elektrik ve ülke genelinde toplam satılan elektrikte yüzde 10.02 payıyla oldukça verimli ve karlı bir işletmedir. Şimdi bu dev yapılanma büyük bir sermaye grubunun eline geçecektir. Bütün özelleştirmelerde, kamu alacakları yeni sahiplerine bırakılmış, gerekli yatırımlar kamu eliyle yapılmış, borçlar temizlenmiştir. Bu kurumlarda çalışanların sosyal hakları kısıtlanıp güvenceleri ortadan kaldırılırken, yeni sahiplerin elektriğe zam dahi her isteği büyük bir memnuniyetle yerine getirilmiştir.'

Üretimi, iletimi ve dağıtımı merkezi planlamayla yürütülmesi teknik ve ekonomik bir zorunluluk olan ve bu nedenle doğal tekel olarak adlandırılan elektrik enerjisi, özel sektörün kar hırsına bırakılmasıyla, kamusal bir anlayıştan uzaklaşarak daha da yönetilmez hale geleceğini iddia eden Gülşen, 'Kaybeden halk, kaybeden çalışan, kaybeden kamu olacaktır. Özelleştirmeyi hem Gediz EDAŞ'da, hem hayatın her alanında durduracağız. Enerji sektörünün ilgili sendikalarıyla Gediz EDAŞ'ın özelleştirmesine karşı duracağız'dedi.

Basın açıklaması sırasında grupta bulunanlar 'Satıla satıla vatan elden gidiyor','TEDAŞ halkındır satılamaz', 'TEDAŞ vatandır sattırmayız' sloganı attı.

Polisin geniş güvenlik aldığı açıklamanın ardından, grup olaysız şekilde bölgeden ayrıldı.

(HH-MV-ŞP) - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gediz Aş'nin Özelleştirilmesi Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement