Gediz'de İşsiz Kalan Kömür İşçileri Yardım Kuruluşlarına Başvuruyor - Son Dakika
Güncel

Gediz'de İşsiz Kalan Kömür İşçileri Yardım Kuruluşlarına Başvuruyor

Gediz\'de İşsiz Kalan Kömür İşçileri Yardım Kuruluşlarına Başvuruyor

Kütahya'da, Torba Yasa sonrası kömür madenlerinde çalışan 2 bin 500 işçiden sadece 200'ü işlerine devam edebilirken, işten çıkarılanlar yardım kuruluşlarına başvuruyor.

12.12.2014 12:37  Güncelleme: 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'nın Gediz İlçesi'nde, bir zamanlar toplam 2 bin 500 kişinin istihdam edildiği 10 kömür ocağından pazar kaybı nedeniyle 700'e kadar düşen işçi sayısı Torba Yasa'nın kabulünden sonra yaşanan işten çıkarmalar ve ücretsiz izne çıkarılanlarla şu an 200'e kadar geriledi. Üretimdeki düşüş nedeniyle daha önce iki madenin kapılarına kilit vurduğu ilçede son olarak 6 maden şirketi de üretimini durdurdu. Son olarak işten çıkartılan 500 kömür işçisi perişan olduklarını belirterek yetkililerden yardım istedi. Gediz'in Gökler Beldesinde bulunan kömür havzasında 1954 yılından beri linyit kömürü üretimi yapan KİAŞ Kömür İşletmeleri, Gediz Madencilik, Soylu Kömür İşletmeleri, Güneşler Madencilik, Cengiz Madencilik, Kretase Madencilik, Netma Madencilik, Güney Madencilik, Akkuş Madencilik ve Yüksel Madencilikte kömürün pazar kaybı yüzünden üretim düşüşü yaşanırken, bir zamanlar 2 bin 500 civarı olan işçi sayısı da 700'e kadar indi. Geçen 13 Mayıs'ta Soma'daki maden patlamasında 301 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından Türkiye derinden sarsılırken, hükümetin çıkardığı Torba Yasa ile getirilen yeni düzenlemeler karşısında bazı maden işletmeleri işçi çıkarmaya bazıları da bir bir kapanmaya başladı. Bu durumdan Gediz'in Gökler kömür havzasındaki kömür madenleri ve bu madenlerde çalışan işçilerde olumsuz yönde etkilendi. Gediz'deki kömür madenlerinden Cengiz Madencilik ve Kretase Madencilik dışında 8 işletmede kömür üretimi durduruldu. Son işten çıkarmalar ve ücretsiz izne göndermelerle 500 madenci daha işsiz kaldı. Şu an ilçedeki iki madende çalışan madenci sayısının toplam 200 olduğu bildirildi.

YARDIM ALACAK DURUMA DÜŞTÜK

Bu işletmelerin en eskilerinden olan Gediz Madencilik A.Ş., yaklaşık 4 ay önce 125 işçisini ücretsiz izine göndererek çalışmayı durdurdu. Mağdur durumda olan işçiler, kış ortasında perişan olduklarını belirtti. 2014 Eylül ayından itibaren ücretsiz izinli olduklarını söyleyen kömür işçisi Eyüp Gürpınar, içinde bulundukları zor durumu şu şekilde dile getirdi

İşveren, 'müfettişler tarafından ocağımız kapatıldı' diyor. 125 işçiye ücretsiz izin verildi, olumlu bir cevap verilmiyor şu anda. 2000 yılından bu yana Gediz Madencilikte çalışıyorum. Bu güne kadar hiçbir şekilde çocuklarım için bile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım istemiş değilim. Arkadaşlarımda öyle. Bugün hepimiz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım bekliyoruz. Üç çocuğumu bugün okuldan almak zorunda kalacağım. Çünkü onları okutabilecek durumda değilim. Aile durumumuz bozuk, kredilerimiz ödenmiyor. Ailelerde parasızlıktan dolayı tartışma ve kavgalar başladı. Aldığımız maaş 1120 liraydı. Soma faciasından sonra devlet asgari ücret iyileştirmesi yaptı 1700-1800 liraya çıktı. Ama bu iyileştirmeden tek bir kuruş yararlanamadan ocaklarımızda iş durduruldu. Devlet, bize iş bulsun. 1995 yılından beri sigortalı işçi olarak çalışmaktayım. O günden beri benden işsizlik ödeneği kesiliyor. Şu anda şirketimiz bize çıkış vermediğinden dolayı 3-4 aydır ne işsizlikten yararlanabiliyoruz ne de şirketten yararlanabiliyoruz dedi.

DEVLET BİZE SAHİP ÇIKSIN

İşçi Yakup Gürpınar da, Devletimiz bize arka çıksın. Bizim şu an hiçbir gelirimiz yok, mağdur durumdayız. Ne yapılması gerekiyorsa bir an evvel yapılmasını istiyoruz dedi.

İşçilerden Mehmet Özdoğan ise Cumhurbaşkanımızdan, başbakanımızdan yardım istiyoruz. Evde çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Huzursuzluk içerisindeyiz, işsiziz, evde ekmeğe sürecek yağımız dahi yoktur diye konuştu.

İşçi Harun Eker de Gediz Kaymakamlığı'na, Kütahya Valiliği'ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ve Kütahya milletvekillerine seslerini duyurmak istediklerini belirterek, bu işin çözüme kavuşturulmasını istedi. Eker, kahve köşelerinde boş vakit geçirmekten bıktıklarını da ifade etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gediz'de İşsiz Kalan Kömür İşçileri Yardım Kuruluşlarına Başvuruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.

  • Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi
    01:29 Hatay'da aranan şahıs yakalandı ve cezaevine gönderildi

    Hatay'ın Dörtyol ilçesinde hırsızlık suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasıyla aranan M.S., polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. M.S., tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı
    01:28 İskenderun'da Yağma ve Kasten Yaralama Şüphelisi Tutuklandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde meydana gelen yağma ve kasten yaralama olayının şüphelisi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yakalanan şüpheli üzerinden bir adet pasaport, müştekiye ait kimlik ve 700 TL nakit para ele geçirildi.


Advertisement