Gediz'de İşsiz Kalan Madencilerden Protesto Mitingi - Son Dakika
Güncel

Gediz'de İşsiz Kalan Madencilerden Protesto Mitingi

Gediz\'de İşsiz Kalan Madencilerden Protesto Mitingi

Kütahya'nın Gediz İlçesi'nde, son çıkan Torba Yasa'nın kabulünden sonra kömür madenlerinin kapanmasıyla işsiz kalan maden işçileri, protesto mitingi düzenledi.

16.09.2014 18:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kütahya'nın Gediz İlçesi'nde, son çıkan Torba Yasa'nın kabulünden sonra kömür madenlerinin kapanmasıyla işsiz kalan maden işçileri, protesto mitingi düzenledi.

Gediz'in Gökler Beldesi Kömür Havzası'nda 1954 yılından beri kömür üretimi yapan işletmelerin son çıkan Torba Yasa'nın kabulünden sonra kapanmaya başladığını belirten 300'e yakın maden işçisi ellerindeki pankartlarla Gediz Belediye Hizmet Binası önüne gelerek hükümet aleyhinde slogan atıp, tepkilerini dile getirdi.

Burada mağdur durumda olan tüm maden işçileri adına bir açıklama yapan madenci Mevlit Ilık, "Geçen 13 Mayıs'ta Manisa Soma'da yaşanan 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faicası olmasıydı, akıllara bile gelmeyecektik. Öncelikle bu maden şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Ancak, bu tarihten sonra maden işçisi ve emekçisi üzerinden Türkiye'de siyasi rant devşirme furyası başlatılmış TBMM'nin çıkarmış olduğu Torba Yasa ile maden işçisine iyileştirme getirilmesi beklenirken, maden işçisine bir darbe daha vurulmuştur. Çünkü 'maaşınıza zam, işinize son' politikası uygulanmıştır. Gediz yöremizin havzasında biz işçi arkadaşlarımızın üretmekte olduğumuz kömürlerin yüksek kükürt nedeniyle ancak toprak sanayide pazar bulabildiği aşikar olup cüzi fiyatlarla satıldığı bilinmektedir. İşverenin de işçilik girdi maliyetinin yükselmesi nedeniyle bu şartlarda yüksek maliyetli ürettiği kömüre pazar bulamayacağından işverenin bize vermesi gerektiği zammı karşılayamayacağından işyerini kapattığını beyan etmiştir. Hükümetten beklentimiz, istihdam ettirilebilmemiz için kömürün tonunun en az 200 TL'den az olmamak kaydı ile satılması gerektiği. Ancak, böyle bir pazarın da mevcut olmaması nedeniyle hükümetin bu kömürü enerji sektöründe kullanması hususunda satın alma garantisinden sonra veya işverenin sigorta primlerini devlet tarafından karşılanması durumunda maliyet artışının ortadan kalkacağından işimize dönme imkanı sağlanacağını düşünmekteyiz" dedi.

İŞVERENDEN MALİYETLER YÜKSEK TEPKİSİ

Havzadaki Güneşler Madencilik, Cengiz Madencilik, Gediz Madencilik, Kretase Madencilik, Netma Madencilik, Güney Madencilik, Akkuş Madencilik, Soylu Kömürleri İşletmeleri, KİAŞ Kömür İşletmeleri, Yüksel Madencilik'in ortak bildirisini de okuyan madenci Ilık, şunları söyledi:

"Bizler Kütahya İli, Gediz İlçesi mevkiinde yeraltı madenciliği yapan şirketleriz. Bünyemizde 1200 maden işçisi istihdam ettirmekteyiz. Soma faciası sonrası bakanlık teftişleri neticesinde yüksek maliyetler ile dünya standartlarına yakın işletmeler haline dönüştürdük. Bu gün o maliyetlere devletimiz tarafından bizlere bir destek sağlanmasını beklerken, asgari ücret uygulaması büyük bir darbe olmuştur. İşçinin almış olduğu bu ücrete saygı gösteriyoruz, destekliyoruz. Ton başına 60 TL maliyet gelmiştir. Biz işletmelere destek olarak üretilen kömürün devlet tarafından alım garantisi altına alınması gerektiğini düşünüyoruz. Her yıl üç dört milyar paramız yurt dışına çıkmaktadır. İthal kömüre fon konulması, SSK primlerinin devlet tarafından karşılanmasına, asgari ücreti devletin üslenmesi, termik santraller ve çimento fabrikalarına Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) kömürü kullanma şartı konulması ve yeni fiyat belirlenmeli, ithal kömürün acil olarak yasaklanması, işsizlik ve işsizliğin önlenmesi, kalitenin ve üretimin artmasıyla şirketlerin ayakta kalabileceği bir gerçektir."

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Hisarcık Şubesine üye olan 300'den fazla maden işçisi, dertlerine çare aramamakla suçladıkları sendikadan üye kayıtlarını sildireceklerini de kaydetti. Bir süre Hükümet ve sendika aleyhine çeşitli sloganlar atan işçiler, daha sonra sessizce dağıldı. - Tahya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gediz'de İşsiz Kalan Madencilerden Protesto Mitingi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Reyhanlı'da 6 düzensiz göçmen yakalandı, 3 şüpheli gözaltına alındı
    16:53 Reyhanlı'da 6 düzensiz göçmen yakalandı, 3 şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, yurda yasa dışı yollarla girdikleri belirlenen 6 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmen kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yapılan çalışmalarda, A.S, S.K. ve Z.M.A. isimli 3 şüpheli de gözaltına alındı. Yakalanan düzensiz göçmenler, sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Salihli'de Şaka Sonucu Arkadaşını Vuran Çocuk Gözaltına Alındı
    16:52 Salihli'de Şaka Sonucu Arkadaşını Vuran Çocuk Gözaltına Alındı

    Manisa'nın Salihli ilçesinde 16 yaşındaki bir çocuk, şaka yaparken elindeki av tüfeğinin kazara ateş alması sonucu arkadaşını vurdu. Genç, hastaneye kaldırıldı ancak hayatını kaybetti. Olayın ardından çocuk gözaltına alındı ve soruşturma başlatıldı.

  • Özdemir Manavoğlu, AESOB'u ziyaret etti
    16:51 Özdemir Manavoğlu, AESOB'u ziyaret etti

    Cumhur İttifakı'nın Muratpaşa Belediye Başkan adayı Özdemir Manavoğlu, AESOB Başkanı Adlıhan Dere ve oda başkanlarıyla bir araya gelerek, Muratpaşa için hayata geçireceği projeleri anlattı. Manavoğlu, esnaf ve sanatkarların sorunlarını dinledi ve Muratpaşa'nın hak ettiği değere gelmesi için mücadele ettiklerini belirtti. AESOB Başkanı Dere de ziyaretten memnuniyetini dile getirdi.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ile Astronot Alper Gezeravcı Afyonkarahisar'da öğrencilerle buluştu
    16:50 Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ile Astronot Alper Gezeravcı Afyonkarahisar'da öğrencilerle buluştu

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Afyonkarahisar'da üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Bir öğrencinin 'Sen Alper misin' sorusuna Bakan Kacır, 'Bende astronot tipi var mı' diyerek gülümsedi. Astronot Alper Gezeravcı da etkinlikte yer aldı ve fotoğraf çektirmek isteyenleri kırmadı. Bakan Kacır, öğrencilere TOGG'un maketini hediye etti.

  • Türk Kızılayı, Irak'ta yerinden edilmiş ailelere yardım sağlıyor
    16:49 Türk Kızılayı, Irak'ta yerinden edilmiş ailelere yardım sağlıyor

    Türk Kızılay, ramazan yardımları kapsamında Irak'ın Erbil kentinde bulunan Herşem Kampı'nda kalan yerinden edilmiş 250 aileye gıda, giyim ve ekmek yardımı gerçekleştirdi. Türk Kızılayın Irak Delegasyon Başkan Vekili Eray Akkaya, ramazan boyunca 5 bin aileye yardımların devam edeceğini açıkladı.

  • Deepfake Teknolojisi Seçim Kampanyalarında Kullanılıyor
    16:47 Deepfake Teknolojisi Seçim Kampanyalarında Kullanılıyor

    Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay'da büyükşehir adaylığını geri çektiğini açıkladığı Gökhan Zan'la ilgili 'deepfake' iddialarına ilişkin, 'Artık bundan sonra sesler görüntüler gerçek bile olsa 'deepfake' deyip işinden içinden çıkılabilme durumu söz konusu olabiliyor.' dedi. Kırık, yapay zekanın gelişimiyle deepfake teknolojisinin ortaya çıktığını ve bu teknolojinin seçim kampanyalarında kullanıldığını anlattı.

  • Başkan Başdeğirmen, Halk Otobüsleri Kooperatifi'ni ziyaret etti
    16:47 Başkan Başdeğirmen, Halk Otobüsleri Kooperatifi'ni ziyaret etti

    Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, S.S. 18 Nolu Halk Otobüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Faruk Daşdöner, kooperatif esnafı ve şoförleri ziyaret etti. Başkan Başdeğirmen, 65 yaş ve üstü vatandaşların halk otobüslerinden ücretsiz yararlanması uygulamasının 31 Mart'tan sonra da devam edeceğini belirtti.

  • Niğde Belediyespor Yönetimi TFF Kararlarını Eleştirdi
    16:46 Niğde Belediyespor Yönetimi TFF Kararlarını Eleştirdi

    Niğde Belediyespor yönetimi, seyircisiz maç cezasının haksız olduğunu belirterek TFF'yi eleştirdi. Başkan Atilla Tasalı, rakipleri Akşehirspor'a verilen 3 puanın masa başında verildiğini söyledi. Futbol Şube Direktörü İdris Gündoğan ise bir lobi olduğunu iddia ederek yetkilileri göreve davet etti.

  • DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Kürt olanlar JİTEM ittifakıyla iş tutmazlar
    16:44 DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan: Kürt olanlar JİTEM ittifakıyla iş tutmazlar

    DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Kars Digor'da yaptığı konuşmada, Kürt olanların JİTEM ittifakıyla iş tutmadığını belirtti.

  • CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belevi'de Miting Yaptı
    16:43 CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel Belevi'de Miting Yaptı

    Yeni dönemde tekrar aday gösterilen CHP'li Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Belevi'de miting yaptı. Sengel, "5 yıl boyunca elimizden geldiğince çaba sarf ettik. Az konuştuk, çok çalıştık. Biz yine az konuşmaya, çok çalışmaya devam edeceğiz. Pazar günü hepinize emanetiz" dedi.


Advertisement