Gediz'i Kurtaracak Yol Haritası Belirlendi - Son Dakika
Yerel

Gediz'i Kurtaracak Yol Haritası Belirlendi

Gediz\'i Kurtaracak Yol Haritası Belirlendi

Gediz Havzasının sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik olarak Manisa Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu’nda, ‘Gediz Havzası Evsel ve Endüstriyel Kirlilik İzleme Programı Değerlendirme Çalıştayı’ gerçekleştirildi.

19.10.2015 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gediz Havzasının sorunları ve bu sorunların çözümüne yönelik olarak Manisa Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonu'nda, 'Gediz Havzası Evsel ve Endüstriyel Kirlilik İzleme Programı Değerlendirme Çalıştayı' gerçekleştirildi.

Çalıştaya Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, MASKİ Genel Müdür Yardımcıları Şehnaz Başaran, Erdal Nohutçu, Mahmut Bilgen, daire başkanları, İller Bankası yetkilileri, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü'nün çevresel konularda gerçekleştirdiği yatırımları katılımcılara anlattı.

GELECEK KUŞAKLARIN EMANETİNİ KORUMALIYIZ

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Gediz Havzası Evsel ve Endüstriyel Kirlilik İzleme Programı Değerlendirme Çalıştayı'nın ilimiz ve Gediz Havzası'nda bulunan diğer iller için hayırlı olması temennisiyle sözlerine başlayan Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, "Çevre bizim, atalarımızdan miras, ancak gelecek kuşaklardan emanet aldığımız bir varlık. O yüzden bugünkü bu programın önemini iyi anlamak, iyi değerlendirmek, iyi okumak zorundayız. Bu manada katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Ülkemizin geleceğe emin adımlarla ilerleyebilmesinin önemli araçlarından birisinin temiz bir çevre ve sağlıklı insanlardan geçtiğinin bilincindeyiz. Bu bilinçten hareketle mahalli idarelerde bizlerin birinci ve asli görevlerinden birisinin de gelecek nesillere yaşanabilir bir alan bırakmak olduğunun farkındayız" diye konuştu.

YATIRIM PLANLAMAMIZI YAPTIK

Gediz Havzası'nın Manisa için önemini bildiklerini ve bu doğrultuda Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ eliyle yatırımlara hız verildiğini dile getiren Memiş, "Gediz, Manisa'mızı boydan boya geçen, Ege Bölgesinin ikinci büyüklükteki akarsuyu ve tarım kenti olan ilimizde bu anlamda da büyük bir öneme haiz olan bir konumdadır. Gediz'in bu konumunun bilincinde olarak ve Çevreyi koruma sorumluluğuyla; Manisa'mızın 6360 sayılı Kanun ile büyükşehir olmasının ardından bizler de çevresel yatırımlarımıza hız verdik. Geçtiğimiz yıl resmen kurulan MASKİ Genel Müdürlüğümüz bünyesinde atık su arıtma tesisleri ve içme suyu kaynaklarına yönelik yatırım planlamalarımızı yaptık. Manisa'mızın büyükşehir statüsüne kavuşmasından önce mevcut olan ancak maliyeti nedeniyle kullanılmayan birçok atık su arıtma tesisinin işletme ihalelerini gerçekleştirdik. Atıl durumda olan bu tesislerin işletmeye açılmasıyla, Gediz Nehri'ni kirleten başlıca konu olan atık suların arıtılması açısından oldukça önemli bir adım atılmış oldu" dedi.

GEDİZ'İN ÖNEMİNİN FARKINDAYIZ

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin çevre kirliliğini önleme noktasında üzerine düşen görevlerine hassasiyetle yerine getirdiğini söyleyen Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, "Manisa merkezinin arıtmasını yapacak olan tesisin de ihalesini gerçekleştirerek, yapım çalışmasını başlattık. 720 takvim günü olarak öngördüğümüz bu çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte 750 bin nüfusa hitap edecek kapasitede bir tesisi ilimize kazandırmış olacağız. Bu tesisin hizmete başlamasıyla birlikte Gediz Nehri'nin temizliğine önemli bir katkı sağlamış olacağız. O açıdan bu projeye büyük önem verdiğimizin ve çalışmaları titizlikle takip ettiğimizin bilinmesini isteriz. Aynı şekilde Turgutlu ve Gördes ilçelerimizin atık su arıtma tesislerinde de yapım çalışmalarımızı başlattık. Çevreye duyarlı, insan ve çevre sağlığına önem veren bir anlayışla; 15 ilçemizin tamamında atık su arıtma tesisleri ve büyük mahallelerimizde de paket arıtma sistemleriyle insan eliyle katledilen Gediz Havzası'nın temizliği noktasında üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz" dedi.

KATI ATIK SORUNUNA NEŞTER VURULUYOR

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün öncülüğünde çevresel yatırımlar konusunda atılan önemli adımlardan birinin de katı atıklarla ilgili olduğunu dile getiren Memiş, "Kentimizde kangren haline gelmiş, yıllardır el atılamayan veya çözüm bulunamayan, Katı Atık Bertaraf Tesisi ve Düzenli Depolama Alanı Tesisi konusunda da kısaca bilgi vermek istiyorum. Kentin çevresini korumak ve evsel atık sorununun çözümünün amaçlandığı tesis, Manisa'daki ilk düzenli depolama alanı olacaktır. Yunusemre ilçesi Uzunburun Mahallesi'ndeki Sarıçam mevkiinde yapmayı planladığımız bu modern tesisin yer teslimini geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdik. Turgutlu, Saruhanlı, Ahmetli, Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerinin çöpleri bu alana taşınacak. 24 ay içerisinde tamamlanması planlanan projemiz günde 650 tonluk çöpü alabilecek kapasitede olacak. Manisa'da yıllardır çözülemeyen çöp sorununa neşter vuracak olan bu dev projemiz bir aksilik olmazsa 2017 yılında modern bir tesis olarak Manisa'mızın hizmetine açılmış olacak" diye konuştu.

ÇEVRESEL YATIRIMLAR DEVAM EDECEK

Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak Gediz Havzası'nın korunması, Gediz Nehri'nin temizliği, Manisa'nın yaşanabilir bir kent haline gelmesi için geçmişte olduğu gibi, bundan sonra da bu tür çevresel yatırımların devam edeceğini aktaran Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, "Umuyor ve istiyoruz ki, havza çevresinde bulunan tüm il ve ilçelerimiz de gerekli adımları atar ve tarımsal alanlarımızı suladığımız Gediz Nehri'nde balık tutmak hayal olmaktan çıkar. Bu tür çevresel yatırımlarımızı hayata geçirirken bizlere gerekli katkı ve kolaylıkları sağlayan, gerekli desteği veren Sayın Valimize, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza ve Sayın Müsteşarımıza, İller Bankası Genel Müdürlüğü ve İzmir Bölge Müdürlüğü'ndeki arkadaşlarımıza da hasseten teşekkür ediyoruz. Çevreyi korumak ve gelecek nesilden emanet aldığımız bu ülkemizi onlara yaşanabilir bir halde teslim edebilmek; merkezi idare ve mahalli idareler işbirliğiyle, kentin tüm dinamiklerinin de desteğiyle gerçekleşecek bir olaydır. Bunu hep birlikte başaracağımızdan hiçbir şüphemiz bulunmamaktadır. Bu vesile ile bu programın düzenlenmesinde katkısı olan tüm yetkililere, Çalıştayda yer alacak değerli uzmanlara teşekkür ediyor, Çalıştayın başarılı geçmesini diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum" diye konuştu. Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş'in ardından Çevre ve Şehircilik Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk ve Manisa Valisi Erdoğan Bektaş da konuşma gerçekleştirdi. Manisa Büyükşehir Belediyesi ve MASKİ Genel Müdürlüğü'nün Gediz Havzası'nın korunması noktasında çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Bektaş, katkılarından dolayı teşekkür etti. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gediz'i Kurtaracak Yol Haritası Belirlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement