Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi" - Son Dakika
Güncel

Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi"

Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Kızılayının ortaklaşa yürüttüğü "Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi" kapsamında farkındalık eğitimleri verildi ve 28 bin 300 ünite kan toplandı.

24.06.2016 12:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Kızılayının ortaklaşa yürüttüğü "Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi" kapsamında farkındalık eğitimleri verildi ve 28 bin 300 ünite kan toplandı.

Avrupa Birliği'nin katkılarıyla gerçekleştirilen "Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi" süresince yapılan çalışmalar ve elde edilen veriler düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı proje yetkilisi Tuna İlbars, amaçlarının gönüllü, düzenli ve karşılıksız kan bağışçısı sayısını artırmak olduğunu söyledi.

Kanı, "kaynağı sadece insan olan hayati bir madde" olarak nitelendiren İlbars, "Ülkemizdeki kan ihtiyacının tamamını, gönüllü ve düzenli kan bağışçılarından karşılamak istiyoruz. Kan bağışı farkındalığının da eğitimden geçtiğini biliyoruz. Bu nedenle projemizin temeli de eğitim üzerine kuruldu." dedi.

28 bin 300 ünite kan toplandı

İlbars, hedef kitle olarak 6-18 yaş grubu öğrencilerin belirlendiği 28 aylık proje süresince, öğretim programında, ders kitaplarında çeşitli çalışmalar yaptıklarını, kan bağışı farkındalığı yaratacak eğitim materyalleri, öğretmen kılavuzları, öğrencilere yönelik çizgi filmler hazırladıklarını kaydetti.

Toplumun genelinde farkındalık oluşturmak için de yönelik tanıtım çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirten İlbars, Türk Kızılayı ekiplerinin Türkiye genelinde 500 pilot okulda kan bağışı farkındalığı eğitimi vererek, kampanyalar düzenlediğini bildirdi.

Çalışma ile ilgili sonuç verilerini paylaşan İlbars, "Proje boyunca 251 bin 500 öğrenci ve 15 bin 739 yetişkin kan bağışı farkındalığı eğitimi aldı. Pilot okullarda yürütülen kampanyalarda 28 bin 300 ünite de kan toplanmış oldu." dedi.

"Düzenli kan bağışçılarına ihtiyacımız var"

Milli Eğitim Bakanlığı Proje Direktörü Melih Koçakoğlu da kan verebilecek yaşa gelmemiş öğrencileri, gelecekte kan bağışçısı olmaları için bilinçlendirmek hedefiyle yola çıktıklarını söyledi.

Kan bağışı farkındalığı konusunda yapılan bütün yatırımların uzun soluklu olacağını dile getiren Koçakoğlu, "Düzenli kan bağışçılarına ihtiyacımız var. Bunu bugünden yarına hemen elde etmemiz çok zor. Gezdiğimiz okullarda, okullardan aldığımız raporlarda görüyoruz ki öğrencilerimiz aldıkları eğitimler sonrasında, gerçekten 18 yaşını doldurduktan sonra kan bağışçısı olmak istediklerini ifade ediyorlar." diye konuştu.

Projenin bitmesiyle, düzenli ve güvenli kan ihtiyacının bitmediğine işaret eden Koçakoğlu, "Ortaya çıkardığımız nitelikli materyalleri diğer okullarımıza da iletmemiz, sürekli çalışmalarla kan bağışı meselesini gündemimizden sağlıklı bir şekilde düşürmemiz lazım. Eminim ilerde kan ihtiyacının tamamı, güvenli ve karşılıksız kan bağışı yapan insanlardan karşılanacak." dedi.

"Yüzde 60'ları hedefliyoruz"

Türk Kızılayı Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü Proje Yöneticisi Metin Kalender ise Türk Kızılayının ülkedeki kan ihtiyacının yüzde 81'ini karşıladığını söyledi.

Türk Kızılayı olarak, gönüllü kan bağışçıları kazanma, gönüllü kan bağışçılarını düzenli kan bağışçısına dönüştürmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerine değinen Kalender, ilkokul öğrencilerinin bilinçlendirilmesinin uzun vadede önemli bir adım olduğunu vurguladı.

"Projeyle ulaşılan çocuklar, bundan bir kaç yıl sonra da kan bağışında bulunan, farkındalık sahibi gençler olacaklar." diyen Kalender, Türk Kızılayına kan bağışı yapanların yüzde 41'inin düzenli kan bağışçısı olduğunu, bu rakamı yüzde 60'lara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Geleceğin Kan Bağışçılarının Kazanımı Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement