Gelecekteki Audi Los Angeles Fuarı'nda - Son Dakika
Otomobil

Gelecekteki Audi Los Angeles Fuarı'nda

Gelecekteki Audi Los Angeles Fuarı\'nda

Audi'nin gelecekteki tasarım anlayışı Los Angeles Otomobil Fuarı'nda tanıtılıyor.

25.11.2014 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Los Angeles Otomobil Fuarı'nda Audi'nin gelecekteki modellerinin izlerini taşıyan konsept araç sergileniyor.

Los Angeles Otomobil Fuarı, Audi DNA'sının vitrini oluyor; Audi'nin yeni tasarım döneminin başlangıcı olarak sunulan konsept model, fuarda sergileniyor.

Audi için 'simge bir otomobil'

2014 yılında Audi bünyesine katılan Marc Lichte'nin başlattığı yeni tasarım atağında temel strateji daha ilerici ve çok duygusal; Markanın hem teknik yeterliliğini hem de kalite iddiasını ortaya koyuyor. Los Angeles'ta sergilenen konsept model de bunun ilk temsilcisi.

Audi'nin sportif anlayışı, hafif tasarımı ve quattro sistemini temsil ettiğini belirten Macr Lichte, "Konsept otomobilde bu bilgi birikimini yeni bir şekilde ortaya koyuyoruz: Lüks segmentteki en sportif otomobili sunuyoruz. Ekibimiz, hem dış hem de iç tasarımda yeni yaklaşımlar benimsedi" dedi.

Konsept modelin teknolojisi, güç, konfor ve verimliliği de birleştiriyor. 4.0 TFSI motor, 605 hp kadar güç, 750 Nm tork üretiyor ve kalkıştan 100 km/s hıza 3,7 saniyede ulaşıyor. Dinamik dört teker direksiyon sisteminde arka tekerler beş dereceye kadar açı yaparak sürüş sırasında yol tutuşu daha üst noktalara çıkarıyor.

Uyumlu oranlar: dış yapı

Konsept model, 5,10 metre uzunluğu, 2,94 metre aks genişliği, 1,95 metre eni ve 1,39 metre yüksekliğiyle mevcut A8 modellerine kıyasla daha kısa ve daha düz. Ön alt kısmında göze çarpan özellik, otomobilin tasarım yapısıyla bütünleştirilen dört halkayı üzerinde taşıyan tek ızgara. Geniş radyatör ızgarası, çok daha genişletilmiş ve bugün üretilen modellere kıyasla daha alçak bir noktaya yerleştirilmiş. Güçlü yatay efekti, güçlü dinamik imajını yansıtıyor. Çapraz çubuklar, çok güzel ayarlanmış bir elmas deseninde ve arka uçları da birbirinden ayrık duruyor.

Geniş ve düz kamalar şeklinde tasarlanan farlar, tek ızgaranın üzerinde yer alıyor. Kullanılan yüksek çözünürlüklü Matrix lazer teknolojisi, far tasarımına yeni bir soluk getiren ve tamamen yeni fonksiyonlara sahip bir Audi yeniliği. Farların gözbebeği, lazer ışık kaynağına sahip projeksiyon lensinden oluşmuş ve bunlar, tüm caddeyi yüksek çözünürlükte aydınlatan bir matriks oluşturuyor. Bu unsurun altında yer alan beş plastik lens de hafif ağırlıktaki tasarıma eklenen ve uzun farları daha da güçlendiren cam fiber kümelerle ışık veriyor. Yeni lazer teknolojisi, aydınlatma tasarımcılarının olağanüstü hafif, kompakt ve şık bir göz formu ortaya koymasını sağlıyor.

Audi'nin quattro DNA'sı vücut buluyor

Bir diğer yeni özellik de farların altında yer alan havalandırma girişlerinin heykelsi biçimi. Ayırt edici bir tasarıma sahip havalandırma girişlerinin iç kısımlarında elmas biçiminde filtreler yer alıyor. Hatları dinamik bir şekilde çizilen kanat, tampondan araya konulan boşlukla ayrılıyor ve motor sporlarını çağrıştırıyor. Kanata, bu tanıtım otomobiline yolda çok daha güçlü ve geniş bir duruş sağlayan parlak siyah iki rüzgarlık eklenmiş. Yan profilde dalgalı siluet, modelinin ileriye atak yapan karakterini yansıtıyor. Dengeli oranlar, ön ve arka tekerlere eşit düzeyde vurgu yaparak, Audi'nin quattro DNA'sına açık bir gönderme yapıyor.

El işçiliği kalitesinde aluminyum bileşenler

Yan aynalar, alüminyumdan yapılan küçük heykeller gibi duruyor: Kabuk şeklindeki ayna yuvaları, pencere eşik çizgilerine doğru yumuşak bir geçiş sağlamış. Ayrıca, kapının açık olması halinde uyaran sensorları da içinde barındırıyor. Kapılarda kulp yer almıyor ve kapılar, aydınlatılmış sensor alanlarına dokunulduğunda elektromanyetik bir sistemle kendiliğinden açılıyor.

Audi tanıtım otomobilinin farklı malzemelerin kullanıldığı sert gövdesinin geniş alanlarında alüminyum ve ultra güçlü çelik yer alıyor. Camların çerçevesi mat ve cilalanmış alüminyum eşik çizgilerinden oluşuyor. Tavanın arka çıkıntısında pencere çerçevesi, sert alüminyum yüzeyine geçiş yapıyor ve buradaki işçilik Audi'nin el işçiliği düzeyindeki üretim kalitesini ortaya koyarken, C sütunlarına rağmen camların daha da alçak durmasını sağlıyor.

Arka bölüm tüm otomobili ileriye taşıyor

Konsept modelin arka bölümü de tüm tabuları yıkıyor. Sürüş yönüyle aynı açıda tasarlanan arka bölüm, lüks bir yatın ön ve arka görüntüsünü anımsatırken, arka panel ile çamurluk arasındaki orak biçimindeki ek yeri dinamizmi vurguluyor. Kendi başına rüzgarlık işlevi gören bagaj kapağının kenarı, yan panelden gelen bombe çizgisini devam ettiriyor. C sütunlarının arasında arka cam da içbükey kavise sahip ve ayrı bagaj kapağıyla kolay yükleme yapılmasını sağlamasının yanı sıra yolcu bölümünü de kapatıyor. Audi tanıtım otomobili, coupe'nin estetik çizgileriyle birlikte büyük otomobillerin olumlu yönlerini bir araya getiriyor.

3D camlarıyla birlikte LED arka farların sıra dışı tasarımı, yeni tasarımın tüm faydalarının arka farlara da yansımasını sağlıyor: Yeni, uzun arka farlar, otomobilin eni boyunca uzanıyor. Sonlandığı noktada ise ışık, kabartmalı 3D biçiminin çerçevesini aydınlatıyor. 3D camın ince çizgileri, ışığın ortasında havada duruyormuş gibi görünmesini sağlıyor. Fren lambası da aydınlatma ünitesinin içinde yer alıyor. Frene basıldığında, 3D kabartmanın alt kısmı da aydınlanıyor ve ışığın takip eden kişiye doğru ilerliyormuş gibi görünmesini sağlıyor.

Lüks ve yenilikçi: iç mekan ve kontrol konsepti

Geniş iç mekan konsept modelin lüks bir salon gibi görünmesini sağlamış. Gran Turismo'nun tasarımını temel almış ve hem sportif sürüş hem de konforlu bir seyahat imkanı sunuyor. Ara yüzde görsel olarak özel sürüş tarzları yer alıyor. İç mekan, tasarım yapısının kontrol konseptiyle birleşerek tek bir ünite oluşturduğu Audi'nin yeni tasarım döneminin başlangıcını ilan ediyor. Ekran ve kontrollerin yüzeyleri, gösterge paneline ve orta tünelin konsoluna yenilikçi bir şekilde eklenirken, bilgi-eğlence sistemi de sürücü ile yolcunun birbiriyle sürekli diyalog içerisinde olmasını sağlıyor.

Cep telefonundan tanıyor, konforu ayarlıyor

Otomobile girerken, bu dört koltuklu coupe, yolcularını zarif bir misafirperverlikle karşılıyor. Yenilikçi akıllı yazılım programı "butler" (uşak), yolcuları akıllı telefonlarından tanıyor ve hem koltukları hem de klima kontrol sistemini yolcuların tercihlerine göre ayarlıyor. Sistem ayrıca, sahibinin tercihlerine göre müzik ve rota planlama önerileri de yapıyor. Audi telefon kutusunun daha da gelişmiş versiyonu olan Easy Slot sistemi, orta konsolun kapaklarının altında yer alıyor. Özel bir mekanizma yolcuların akıllı telefonlarını aracın bilgi-eğlence sistemine bağlıyor ve telefonları şarj ediyor.

Gösterge panelinin ön bölümü artık tamamen bir ekran

Baştan aşağı yenilenen görüntüleme ve kontrol konsepti, bu şık tasarım yapısının içine yerleştirilmiş. Gösterge panelinin ön cephesi boydan boya, üzerinde üç dokunmatik ekran yer alan bir ekran yüzeyi olarak tasarlanmış. Sürücüye göre ayarlanan ve direksiyonun hemen solunda yer alan ekran, aydınlatma ve sürüş asistan sistemlerini kontrol etmek için kullanılıyor. Yine sürücüye göre ayarlanan ve sağda yer alan kontrol ünitesinde de medya fonksiyonları bulunuyor. Ön koltukta oturan yolcunun önünde de gösterge panelinin ön yüzünü tamamen kaplayan geniş bir ekran yer alıyor ve bu ekran üzerinden eğlence özellikleri kolay bir şekilde kontrol ediliyor.

Bu yeni tip ön yolcu ekran sistemi, ilk kez sürücü ile öndeki yolcu arasında dijital bir etkileşim oluşturulmasını sağlıyor. Yolcu, önceden ayarlanan rotaları sürücünün ekranına ve Audi virtual cockpit future'a tek bir kaydırma hareketiyle gönderebiliyor.

Audi virtual cockpit future görüntüleri üç düzeyde gösteriyor

Audi virtual cockpit future, dijital kokpit teknolojisinin geleceğini de gösteriyor: Yüksek çözünürlüklü ekranlar ve üç ayna, üç düzeyde sanal bir sahne yaratarak, görsel derinliğin olağanüstü bir görüntüsünü sunuyor. Navigasyon görüntüsünde, ilk düzeyde sürücü için önemli olan bilgiler yer alırken, ikinci ve üçüncü düzeyler ise kokpitte derinlik efekti yaratıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Otomobil Gelecekteki Audi Los Angeles Fuarı'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement