Geleneksel Türk-İslam El Sanatlarına Yoğun İlgi - Son Dakika
Yerel

Geleneksel Türk-İslam El Sanatlarına Yoğun İlgi

Antalya'da faaliyete başlayan Türk El Sanatları Merkezinde hat, tezhip, minyatür gibi el sanatları, aralarında çocukların da bulunduğu kursiyerlere öğretiliyor.

25.07.2014 11:12  Güncelleme: 12:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HÜSEYİN KANBER - Antalya Türk El Sanatları Merkezi'nde kursiyerler, Türk-İslam el sanatlarını öğreniyor.

Hat, tezhip, minyatür gibi el sanatları, Osmanlı döneminde zirveye ulaşmış. Büyük sabır, çaba ve beceri gerektiren bu sanat dalları, Antalya Türk El Sanatları Merkezi'nde hayat buluyor. 70 kursiyerin eğitim aldığı merkezde, icazetini Osmanlı döneminin hattatlarından Hamit Aytaç'tan icazetli Hattat Fahrettin Bilgiç'ten alan Necmi Atik, katılımcılara sanatın inceliklerini aktarıyor.

Hattat Necmi Atik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıldan bu yana faaliyetlerine devam eden merkezde yerli ve yabancı çok sayıda öğrencinin eğitim aldığını söyledi.

Hat, tezhip, minyatür, ebru ve kaligrafi başta olmak üzere geleneksel Türk-İslam sanatlarını meraklılarına öğrettiklerini anlatan Atik, bu sanatlarının unutulmamasını amaçladıklarını kaydetti.

Merkezlerinde 6 sanat dalında profesyonel eğitim verdiklerini bildiren Atik, "Yüzyıllardır büyük sabır ve özveriyle yapılan el sanatlarımızı canlandırmak, yeni ustalar yetiştirmek istiyoruz. Bir yıl sonra mezunlarımızı vermeye başlayacağız. Burada eğitim alan kursiyerlerimiz de ders verecek hale gelecekler" dedi.

Atik, merkezlerinde her yaştan ve her kesimden kursiyerler bulunduğunu dile getirerek, "10 yaşındaki öğrenciden, meslek ve kariyer sahibi insanlara kadar her yaştan kursiyerimiz var. Geleneksel sanat dallarımıza ilgi çok fazla" diye konuştu.

Hat yazısını yazabilmek için bir kursiyerin en az 2-3 yıl eğitim alması gerektiğine dikkati çeken Atik, ebru ve kaligrafi gibi sanatların ise kısa sürede öğrenilebildiğini belirtti.

Kursiyerlerin eserlerini zaman zaman farklı ortamlarda sergilediklerini kaydeden Atik, bir eğitmen tarafından 10 ayda yapılan "Galata ve Gece" temalı minyatürde varak ve beyaz altın kullanılarak paha biçilemez bir eserin  ortaya çıktığını söyledi. Atik, Galata Kulesi'nin, Osmanlı'dan günümüze kadar minyatürlerde ayrı bir yeri olduğuna işaret etti.

Yabancıların Türk el sanatlarına ilgisi

Antalya'ya tatile gelen veya kentte yaşayan yabancı uyrukluların kurslarına oldukça ilgi gösterdiğini dile getiren Atik, şöyle konuştu:

"12 milyon turistin ağırlandığı Antalya'da bize internet üzerinden veya çeşitli yollarla ulaşan yabancı misafirlere Türk-İslam el sanatları hakkında bilgi veriyoruz. Yabancılar el sanatlarına karşı çok ilgililer. Günübirlik gelenlere kısıtlı zamanları olduğu için sadece çalışmalarda kullandığımız malzemeleri ve nasıl kullanıldığını anlatabiliyoruz. Eğitim sırasında yaptığımız uygulamalarımızı da kendilerine hediye ediyoruz."

14 dilde eser

Sanat atölyelerinde kursiyerlerin, tüm el sanatlarıyla ilgili hayal ettikleri her şeyi gerçekleştirebildiklerini ifade eden Atik, şöyle devam etti:

"Hat, tezhip ve minyatürü aynı eserde bir araya getirebiliyor, minyatürle süsleyebiliyoruz. Sonra bu eseri kaligrafi ile farklı dillerde yazarak tablo haline getirip insanların beğenisine sunuyoruz. Eserin üzerinde ne yazdığını Avrupa, Amerika ve Afrika dillerinde işleyebiliyoruz. 14 dilde eserler yapıyoruz. Amaç sanat estetiği ve hassasiyetinin yanı sıra ziyaret eden kişinin eserin üzerindeki yazının ne anlama geldiğini bilmesi."

Küçük hattat

Merkezde hat eğitimi alan Özbekistan uyruklu 11 yaşındaki Nazima Saibresul, bir dergide gördüğü hat sanatına hayran kalarak öğrenmeye karar verdiğini anlattı.

Hat sanatını çok sevdiğini, öğrenmenin kendisine zor gelmediğini dile getiren Saibresul, derslerinin dışında kalan zamanlarda sürekli kendini geliştirmek için çaba sarf ettiğini söyledi. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Geleneksel Türk-İslam El Sanatlarına Yoğun İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement