Gelibolu Yarımadası'nda 99 yıl sonra şehit kemikleri ortaya çıktı - - Son Dakika
Güncel

Gelibolu Yarımadası'nda 99 yıl sonra şehit kemikleri ortaya çıktı -

Çanakkale Savaşları'nda "Ağır Mecruhin Hastanesi" olarak kullanılan ve bir süre önce Ağadere Şehitlik Projesi kapsamında düzenlenmeye başlanan bölgede, muharebelerden kalma şehit kemiklerine rastlandı.

17.07.2014 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşları'nda "Ağır Mecruhin Hastanesi" olarak kullanılan ve bir süre önce Ağadere Şehitlik Projesi kapsamında düzenlenmeye başlanan bölgede, muharebelerden kalma şehit kemiklerine rastlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3'üncü Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, kemiklerin bulunduğu bölgede gazetecilere yaptığı açıklamada, Ağadere Şehitliği'nin, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki en büyük şehitlik alanlarından biri olduğunu söyledi.

Savaşlar sırasında bu alanda ağır yaralıların getirildiği hastane bulunduğu bilgisini veren Erdoğan, "Burası, muharebeler sırasında ağır yara alan askerlerimizin daha büyük ve ileri tedavilerinin gerektiği bir bölge olarak kullanıldı. Büyüklüğü ise 450 dönüm" dedi.

Erdoğan, alanda kurulmuş sahra hastanesinde tedaviye cevap veremeyen ya da yolda getirilirken şehit düşen askerlerin, bölgedeki bazı noktalara defnedildiğini bildirdi.

O dönem 13 noktada şehitler için kabristan oluşturulduğunun gerek Şevki Paşa'nın haritasından gerekse Milli Park Müdürlüğü uzmanlarınca belirlendiğine değinen Erdoğan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden (ÇOMÜ) uzman ekibin araştırmalarıyla bu şehitliklerin yerlerinin kesinlikle tespit edildiğini aktardı.

Bölgede, isimleri belirlenen 2 bin 485 şehidin kabri bulunduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ağadere Şehitliği'nde düzenlemeye esas bitki temizliği esnasında 99 yıl önce buraya defnedilmiş şehitlerimizin kemikleri yüzeye çıkmaya başladı. Gerek personelimiz gerekse teknik arkadaşlarımız, şehit kemiklerini, bulundukları yerlere küçük bir çukur açarak defnetmeye çalışıyor. Burası, yarımadadaki en büyük şehitlik alanlarımızdan, belki de Türkiye'deki en büyük şehitliklerden biri."

Gelibolu Yarımadası\'nda 99 yıl sonra şehit kemikleri ortaya çıktı -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gelibolu Yarımadası'nda 99 yıl sonra şehit kemikleri ortaya çıktı - - Son Dakika


Advertisement