GENAR Genel Müdürü Mustafa Şen: İstanbul'da Topbaş Kazanır - Son Dakika
Güncel

GENAR Genel Müdürü Mustafa Şen: İstanbul'da Topbaş Kazanır

GENAR Genel Müdürü Mustafa Şen: İstanbul\'da Topbaş Kazanır

2014 yerel seçimlerine 5 ay kala, GENAR Genel Müdürü Mustafa Şen yaptığı analizlerle il il hangi partinin, hangi aday ile güçlü olduğunu yorumladı.

21.10.2013 13:19  Güncelleme: 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2014 yılının Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler için siyasi partiler hazırlıklarını tamamlamak üzere. Partilerin hangi şehirde hangi ismi aday göstereceğinin tartışıldığı bir dönemde, GENAR Araştırma Şirketi Genel Müdürü Mustafa Şen siyasi partileri, büyükşehirleri ve hangi ismin hangi şehirlerden aday olursa kazanabileceğini Yeni Akit Gazetesi'ne anlattı.

İstanbul'da AK Parti'nin yüzde 50, CHP'nin ise yüzde 30 bandında olduğunu vurgulayan Şen "AK Parti, İstanbul'da kimi aday gösterirse göstersin kazanır. Kadir Topbaş tekrar aday gösterilirse adaylar içerisinde en yüksek oyu alır. Mustafa Sarıgül karşısına rakip olarak çıksa bile Topbaş, 10 puanlık fark ile seçimi kazanır" dedi.

Şen, Ankara'da Melih Gökçek'in, İzmir'de ise Binali Yıldırım'ın aday gösterilmesi durumunda bu bölgelerde de seçimi kazanacağını vurguladı.

İşte Mustafa Şen'in açıklamalarından satırbaşları;

GENAR olarak Gezi Parkı olaylarının ardından siyasi partilerin oy oranları ile ilgili bir anket çalışması hazırlamıştınız. Anket çalışmasında partilerin oy oranı nasıldı?

- Gezi olaylarından sonra AK Parti'nin oy oranı seçimde aldığı oy oranından bir puan yüksekti. AK Parti yüzde 50,8. CHP 27,1. MHP 12,8. BDP 6,5. Saadet Partisi 1,1 ve diğer partiler de geri kalanı alıyorlar. Bu şekilde bir dağılım ortaya çıktı.

GEZİ OLAYLARI TERS ETKİ YAPTI

Gezi Parkı olayları göz önüne alındığında AK Parti yerel seçimlerde oy kaybına uğrar mı, yoksa ters etki yapıp daha mı fazla oy alır?

- Ters etki yaptı. Gezi Parkı operasyonunu planlayan mihraklar; Erdoğan'ı indirmek, Erdoğan'sız bir AK Parti ve Erdoğan'sız bir Türkiye planlamışlardı ama tam tersi oldu. Erdoğan kendi kitlesine daha çok sarıldı, kendi kitlesinin de liderine güveni tamdı. Gezi'de oy oranlarını artıran bir AK Parti ortaya çıktı. Gezi olaylarını kim planladıysa kendi topuğuna sıktı. Buradan çıkaracağımız en önemli ders şu: Siyasete siyaset dışı müdahale etmeyeceksin. Siyasete demokratik yolların dışında bir yolla yaklaşmayacaksın. Sivil ya da sivil görünümlü bile olsa seçmeni aptal yerine koymayacaksın. Eğer böyle yaparsan, bütün aptallığın ortaya çıkar.

HANGİ İSİMLER NEREDE GÜÇLÜ?

Diyarbakır için neler düşünüyorsunuz?

- Diyarbakır'da BDP de çok güçlü ama şimdi BDP faktörünü kıracak Hüda-Par var. Hüda-Par çok iddialı. Diyarbakır enteresan bir sonuç verecek. Hüda-Par BDP'nin mi, yoksa AK Parti'nin mi oyunu alacak?

- İkisinden de oy alacak. BDP; seküler, sosyalist, Kürtçü, ırkçı bir partidir. Irkçı kısmına kızabilirler ama siz Türkiye'de Türk milliyetçiliği yapılmasına kızıp onun karşısında Kürt milliyetçiliği yapılmasını dünyanın en yapılması gereken işi olarak takdim ederseniz, ben de buna ırkçılık derim. BDP sadece Kürtlerin Kürtçü seküler kesimlerinden oy alıyor değil, vaktiyle Refah Partisi'ne oy vermiş insanlar da BDP'ye oy veriyor. AK Parti, Türkiye'de Kürt seçmenden toplamda oy alan birinci parti, BDP ikinci. Belli bir seküler olmayan dindar kesimin bir kısmı Hüda-Par'a yönelebilir, diğer kısmı AK Parti ile Hüda-Par arasında gidip gelebilir ama BDP'den yavaş yavaş kayma olacak.

MUSTAFA AKAYDIN KENDİSİNİ BİTİRDİ

Antalya konusuna gelirsek; bir ara AK Parti'deydi... Bu dönem CHP'ye geçti. Mart'taki seçimlerde ne olur?

- Antalya'da mevcut başkan CHP'li Mustafa Akaydın, 4 yıldır Antalya'yı bitirmekle meşguldü. İki hafta önce başörtüsüne dair söylediği o ağıza alınmayacak sözle de kendisini bitirmiş oldu. Hem Antalya mahvoldu, hem de kendi siyasi kariyerini bitirdi. Bu seçimde CHP, Mustafa Akaydın'ı aday yaparsa, rakip partiler çok sevinir. Akaydın aday olursa da kazanamaz. CHP'nin geçen seçimde Antalya'da kazanma sebebi çok basitti. AK Parti adayı Menderes Bey, CHP seçim tarzı bir kampanya yürüttü, Mustafa Akaydın ise AK Parti seçim tarzı bir kampanya yürüttü. Menderes Bey kaybetti, Akaydın ise kazandı. Aslında Antalya'da Akaydın kazanmadı, kazanan AK Parti seçim stratejisiydi.

Nedir bu CHP ve AK Parti tarzı seçim kampanyasından kastınız?

- Antalya'da elit, halka dokunmayan, halkın içerisinde olmayan bir kampanya yürütüldü. Günler otellerde resepsiyonlarla geçti. Halkın içerisinde olacaksın, halka dokunacaksın. Halkla beraber olacaksın. Kampanyayı halk yürütecek. Belli sayıdaki siyasetçi, bürokrat, elit değil!..

ANKARA'DA GÖKÇEK ADAY YAPILMALI

Ankara'dan bahsedersek... Seçmenler AK Parti'den tekrar Melih Gökçek'i bekliyor mu?

- Gezi Parkı olaylarından önce Ankara'da farklı bir durum vardı, şimdi ise bu durum değişti. Gezi eylemleri sırasında Ankara'da en az İstanbul'daki kadar olaylar yaşandı. Ankara'da operasyonu Melih Bey yönetti ve sonuç da aldı. Gezi öncesi, "Melih Bey olmasın" diyen AK Parti karar vericileri ve seçmeni daha fazlaydı. Fakat Melih Bey, Gezi'de enteresan bir performans ortaya koydu. Melih Bey, Mehmet Ali Alabora'nın dediği gibi olayların bir ağaç meselesi olmadığını, bir operasyon olduğunu ve hedefinin doğrudan Erdoğan olduğunu çok erken kavradı. Karşı atağa kalktı. AK Parti'nin başta lideri olmak üzere diğer kademeleri ile kendi hareketini kısa sürede bütünleştirdi ve sonucunu da aldı. Dolayısıyla Gezi'den sonra gerek AK Parti çevrelerinde, gerekse de seçmen çevrelerinde "Melihli bir Ankara" daha baskın bir hale geldi. Bunu da siyasal rasyonalite açısından daha isabetli buluyorum. Ankara'da AK Parti açısından daha iyi sonuç almak için Melih Gökçek aday yapılmalıdır. Gökçek sadece bir belediye başkanı değil, çok da güçlü bir siyasetçi. Gezi sürecinde iyi bir şehir lideri olduğunu ortaya koydu ve bunun da sonucunu alacak. MHP adayını açıkladı ama bir şansının olacağını sanmıyorum.

İZMİR'DE BİNALİ YILDIRIM KAZANABİLİR

İzmir'deki seçimler konusunda neler düşünüyorsunuz?

- İzmir'de CHP'nin şu anda önde olduğu görülüyor. CHP yüzde 50'lerde, AK Parti ise 40'lara doğru çıkıyor. Partisel olarak baktığımızda bu rakamları görüyoruz ama aday isimleri koyduğumuzda veriler değişiyor. AK Parti, Binali Yıldırım'ı

İzmir'de aday gösterirse kazanma ihtimali olur. Bunun sebebi de Binali Yıldırım'ın; işini bilen, işini yapan, işi dışında başka şeylerle uğraşmayan, başarılı bir Bakan algısının Türkiye'nin her tarafında yerleşmiş olması. Bakan Yıldırım, yaptığımız çalışmalarda en başarılı olan Bakanlar arasında hep ilk üçte yer aldı.

İSTANBUL İÇİN KESİNLİKLE TOPBAŞ

Yerel seçimlerde İstanbul'daki durum nasıl gözüküyor. AK Parti ile CHP arasındaki rekabet ne olur?

- Bu haftalar itibariyle görünen İstanbul'da AK Parti önde. AK Parti yüzde 50, CHP yüzde 30 bandında. Parti olarak baktığımızda böyle adaylar yok. Adayları tek tek sıralamaya başladığımızda bu fark azalıyor.

AK Parti için İstanbul'da hangi aday daha fazla oy getirir?

- Kadir Topbaş.

Egemen Bağış, Binali Yıldırım, Numan Kurtulmuş'un da adaylık için adı geçiyor. Bu isimler olursa ne olur?

- Bu isimler de İstanbul'u kazanabilir. Numan Kurtulmuş, Ali Babacan, Aziz Babuşçu, Binali Yıldırım gibi hepsi İstanbul'da seçim kazanabilecek isimler. Ama en yüksek oyu Topbaş alır.

CHP'DE EN YÜKSEK OYU MUSTAFA SARIGÜL ALIR

CHP'de kim?

- CHP'de en yüksek oy, eğer kabul edilirse ve aday olursa Mustafa Sarıgül.

Peki, Topbaş ile Sarıgül arasındaki rekabette sonuçlar ne olur?

- Yine Kadir Topbaş kazanır. Arada 10 puana yakın bir fark gözüküyor.

TOPBAŞ'IN SEÇMEN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Kadir Topbaş'ın seçimi kazanabileceğini neye bağlıyorsunuz? Seçmen üzerindeki etkisi nedir?

- Kadir Topbaş şehri ile, hemşehrileri ile, devleti ile, hükümeti ile uyumlu bir insan. Kentli siyasetçi profili çiziyor. İstanbul sürekli kentlilik seviyesi yükselen bir dünya şehri, küresel şehir ve bu şehrin başkanı aynı zamanda dünyadaki büyükşehirler organizasyonunun başkanı. Ayrıca başarılı. Memnuniyet seviyesi yüzde 60'ların üzerinde. İşine bakan, işini yapan, siyasi polemiklere girmeyen, kentli, başarılı... Böyle olunca da seçmen benimsiyor ve destekliyor.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel GENAR Genel Müdürü Mustafa Şen: İstanbul'da Topbaş Kazanır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement