Genç İstihdamı Sorununa Karşı Yeni Girişim' Çağrısı - Son Dakika
Güncel

Genç İstihdamı Sorununa Karşı Yeni Girişim' Çağrısı

Coca-Cola Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent, Davos'ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nda genç istihdamı sorununa dikkat çekti.

24.01.2014 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muhtar Kent ve Klaus Schwab'tan Davos'ta 'genç istihdamı sorununa karşı yeni girişim' çağrısı

Coca-Cola Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent, Davos'ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nda genç istihdamı sorununa dikkat çekti ve Dünya Ekonomik Forumu Uluslararası İş Konseyini oluşturan 120 global CEO'yu, genç işsizlik oranlarını azaltmayı hedefleyen yeni bir girişime katılmaya çağırdı.

Davos'ta Dünya Ekonomik Forumu devam ederken, aynı zamanda Forum'un Uluslararası İş Konseyi Başkanı olan, Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent, Forum'un kurucusu ve İcra Kurulu Başkanı Klaus Schwab'la birlikte, CNN için özel bir ortak görüş yazısı yazdılar ve genç işsizlik oranlarını azaltmak için Davos'taki Uluslararası İş Konseyini oluşturan 120 global CEO'ya açık çağrıda bulundular.

"İşsizlik ağır ilerleyen akut bir kriz"

Muhtar Kent ve Klaus Schwab, CNN'de yayınladıkları görüş yazısında, işsizliğin ağır ilerleyen ancak akut bir kriz olduğundan bahsederken, iş dünyasını genç istihdamı sorunu konusunda adım atmaya davet ederek, dünyadaki şirket ve hükümetlerin, bu krizle sürekli bir şekilde ilgilenmesi gerektiğine dikkat çektiler. Kent ve Schwab Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısından itibaren genç istihdamına yönelik çalışmalara başlayacaklarını belirtirken, "iş, hükümet ve sivil toplum liderlerinin, 2014 yılında istihdam sorununa acilen eğilmek için, işbirliği içerisinde ve ortaklaşa çalışmalar yürütmesi gerektiğine inanıyoruz" dediler.

Avrupa'da gençlerin yüzde 24'ünün işsiz olduğu ve bu oranların özellikle Yunanistan, Portekiz ve İtalya'da endişe verici düzeylerde, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da da durumun bir o kadar kötü olduğu vurgulanan yazıda; Kent ve Schwab, daha fazla iş olanağının yaratılması sonucunda, insanı, toplumu ve ülkeyi içeren verimli bir döngünün sağlanabileceğine dikkat çekti. Kent ve Schwab, "bu verimli döngü sonuç olarak üretkenliği ve ücretleri arttırır, daha fazla istikrar, daha fazla kendine güven ve topluma daha fazla bağlılık gibi bir dizi sosyal erdemi güçlendirir ve suç oranlarını azaltır." yorumunda bulundu.

Genç istihdamında yüzde 1 iyileşme, 72 milyarlık tüketime eşit

Kent ve Schwab, görüş yazısında, küresel genç istihdamı konusunda önemli bir araştırma sonuçlarını da paylaştılar. Araştırmalara göre küresel genç istihdam oranlarındaki her yüzde 1'lik sürdürülebilir iyileşme karşılığında, dünya çapındaki ekonomik tüketim seviyesinde her yıl tahminen 72 milyar dolarlık bir artış oluyor.

Dünyanın en güçlü liderlerinin biraraya geldiği Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptıkları bu açık çağrı kapsamında, genç istihdam sorununun çözümüne yönelik yapılacak çalışmalar için takip edilmesi gereken bir yaklaşım da sunuldu. Kent ve Schwab, istihdama yönelik ve istihdam yoluyla eğitimin, bu soruna çözüm olmak adına önemli bir potansiyele sahip olduğu ifade ederken, bu kapsamda inovatif staj ve çıraklık imkanları gibi tecrübe kazandırma amaçlı eğitim programlarının önemini vurguladı.

Yazıda, yeni çalışanlara sunulan iş seçenekleriyle gençlerin bu işlere girebilme imkanı arasında gittikçe büyüyen, geniş bir uçurumun oluştuğu ve her geçen gün bu uçurumun daha göze çarpar bir hale geldiği ifade ediliyor.

İşverenlerin sadece yüzde 43'ü aradığı çalışanı buluyor

Görüş yazısında, Kent ve Schwab, dokuz ülkedeki ( Brezilya, Almanya, Hindistan, Meksika, Fas, Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Krallık ve ABD) işverenler arasında yapılan yeni bir araştırmayı da paylaştı. Araştırmaya göre işverenlerin sadece %43'ü, yeterli niteliklere sahip yeni başlayan çalışanlar bulabildiklerini ifade ediyor.

Genç neslin iş tecrübesine hazırlanma sürecini geliştirmek için kamu ve özel sektör işbirliğinin genç işsizliğini azaltmak için çok net bir fırsat olduğu vurgulanan yazıda, Amerika'daki otomobil üreticilerinin ve tedarikçilerinin 30'dan fazla bölge üniversiteleriyle işbirliği yaptığını ve yeni çalışanlara yönelik eğitim programları düzenledikleri belirtiliyor.

Gün geçtikçe daha fazla işveren, genç işsizlik oranlarının geleneksel olarak düşük olduğu Almanya, Avusturya ve İsviçre gibi ülkelerde başarılı olan çıraklık modellerine yöneliyor. Bu ülkelerde uygulanan ikili eğitim sistemlerinde, eğitim ve iş tecrübesi kombine ediliyor ve bu modelin sonuçları, şirketler ve hükümetlerce kabul edilerek tanınıyor.

Böyle bir ikili eğitim sistemi, üniversite derecesi olmayan gençlere umut vadeden bir seçenek sunarken iş dünyası için, uzmanlarca eğitilmiş yeni nesil bir işgücü yaratıyor. Bu sistemler genellikle, vergi mükelleflerine, tamamı hükümet tarafından yürütülen ve finanse edilen eğitim çalışmalarından daha az maliyet doğuruyor.

Genç istihdamını artırmak için görüşlerini paylaşan Kent ve Schwab, bu alanda çalışmalar yapan ve 3,000'den fazla dünyanın en parlak genç girişimcisini bir araya getirerek, yeni girişimler ve işler yaratmaya yardımcı olan Dünya Ekonomik Forumu'nun Dünyayı Şekillendirenler Girişimi'ni (Global Shapers Initiative) işaret etti.

Muhtar Kent ve Klaus Schwab, CNN için yazdıkları ve kamu, iş dünyası ile STK'lara açık çağrı niteliğindeki görüş yazısında, "Uluslararası iş liderlerinin, genç işsizliğini azaltmak için kararlı adımlar atmalarının ve herkes için daha umut dolu bir gelecek yaratmalarının zamanı geldiğine inanıyoruz." diyerek, önemli bir temenni ile bitiriyorlar:

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Genç İstihdamı Sorununa Karşı Yeni Girişim' Çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.


Advertisement