Genç Kızların Eğitim Dramı - Son Dakika
Güncel

Genç Kızların Eğitim Dramı

Türkiye yarın 2014-2015 eğitim öğretim yılına girmek için hazırlanırken Adana'da tarım işçisi olarak çalışan kadın ve genç kızların eğitim dramı yürekleri burkuyor.

14.09.2014 12:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'dan gelip Adana'da tarım işçisi olarak günlüğü 37.5 liraya 14 saat çalışan Türkan Çelik, "5. sınıfa kadar okudum sonra çalıştığım için okutulmadım. Okuyup öğretmen ya da polis olmak istiyordum, böyle çalışmak çok zoruma gidiyor" dedi. 

Türkiye yarın 2014-2015 eğitim öğretim yılına girmek için hazırlanırken Adana'da tarım işçisi olarak çalışan kadın ve genç kızların eğitim dramı yürekleri burkuyor. Bunlardan biri de Şanlıurfa'dan tarım işçisi olarak Adana'ya gelen Çelik ailesinin 18 yaşındaki kızı Türkan Çelik. Türkan Çelik 9 kardeş oldukları için ailesi sürekli Adana ve Şanlıurfa arasında tarım işçisi olarak göç ettiğinden ve çalıştırılmak zorunda bırakıldığı için sadece 5. sınıfa kadar okuyabilmiş. Okuyup bir yerlere gelmek yerine üniversiteye gidecek yaşında tarlada çapa yapıp, meyve ve sebze topluyor. 10 yaşından bu yana tarlalarda Adana'nın yazın 50 dereceye varan sıcağında günde 37.5 liraya 14 saat çalışan Çelik'e bu hayat çok zor geliyor ancak çalışmak zorunda.

"OKUYUP ÖĞRETMEN YA DA POLİS OLMAK İSTERDİM"

Şanlıurfa'dan Adana'ya göç edip çadırlarda yaşadıklarını anlatan Çelik, "5. sınıfa kadar okula gittim onda sonra gitmedim. Çalıştığım için okula gitmedim. Okumak isterdim hem de çok. Öğretmen ya da polis olmak istiyordum ama çalışmak zorundaydım olmadı. Burada çalışmak çok zoruma gidiyor. Şanlıurfa'dan buraya geldik çadırlarda yaşıyoruz. Çabalıyoruz, çalışıyoruz çok zor oluyor, ancak dayanıyoruz işte" diye konuştu.

"3 YIL OKUDUM SONRA ÇALIŞMAYA BAŞLADIM"

Şanlıurfa'dan Adana'ya çalışmaya gelen 38 yaşındaki 8 çocuklu Fatma Çanak ise 3. sınıfa kadar okuduğunu belirterek, "Ailemin maddi durumu iyi olmadığı ve çok kardeşim olduğu için 3. sınıfa kadar okudum. Ondan sonra sürekli tarlada çalışmaya başladım. Mecbur çalışacağız çalışmasak olmuyor. Çok zor oluyor havalar çok sıcak. 37.5 lira alıyoruz, saat 05.00'den 7'ye kadar çalışıyoruz. 3 sene okudum. Okumak isterdim ama olmadı. Evliyim 8 çocuğum var 4'ü okuyor diğerleri okumuyor" dedi. 

FATİH KEÇE

Genç Kızların Eğitim Dramı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Genç Kızların Eğitim Dramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement