Genç Pancar Ekicileri Bilinçli Olma Gayretinde - Son Dakika
Yerel

Genç Pancar Ekicileri Bilinçli Olma Gayretinde

Genç Pancar Ekicileri Bilinçli Olma Gayretinde

Kayseri Pancar Kooperatifi üyelerinden Boğazlıyan merkez çiftçisi Sinan Sezer, ilçede gençlerin de pancar ekimine meğilinin arttığını söyledi.

25.08.2014 10:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri Pancar Kooperatifi üyelerinden Boğazlıyan merkez çiftçisi Sinan Sezer, ilçede gençlerin de pancar ekimine meğilinin arttığını söyledi.

Kardeşi ile birlikte pancar üretimi yapan Sinan Sezer, "Genç çiftçiler pancar işine girmeli, işini yapan para kazanıyor. Biz ailece ekim yaptığımız için bu işi seviyoruz. Yıllık ortalama 500 dekar yer ekiyoruz. Yaklaşık 3 bin 500 ton pancar elde ediyoruz. Bu bölgede yapılacak başka bir iş yok, Boğazlıyan'da tarım denince akla gelen pancar ürünüdür. Suyu olana ve imkanı olana tavsiye ederim. Son zamanlarda slajlık mısır da ayrı bir sektör oldu. Gelecek yıl ekmeyi düşünüyoruz. Elektrikle sulama yapılıyor, sulamada sorunumuz yok. 100 metre civarında kuyulardan sulama yapıyoruz. Önceki yıllarda sulama için kullandığımız elektrik ücretlerini ödemede sorunlarımız oluyordu fakat şimdi Kayseri Şeker Ziraat Bankası ile anlaşma yapınca artık sorun olmuyor" dedi. Ovakent çiftçilerinden Hasan Yüksek ise, 1983 yılından beri pancar tarımıyla uğraştığını ifade ederek ana geçim kaynağının pancar olduğunu söyledi. Yüksek, "Pancar çiftçisiyim. 400 dekar pancar ekimi yapmaktayım. 3 bin 600 ton pancar üretimimiz oluyor. Kasabanın ana geçim kaynağı şeker pancarıdır. Pancar olmazsa olmazımızdır. Elbette diğer tahıl ve sebze meyve de ekiyoruz ama asıl geçim kaynağımız şeker pancarıdır. Yurt dışı gezilerinin çok faydasını görmekteyiz. Tarım ile ilgili olarak düzenlenen fuarlardaki teknolojilerin ülkemize ve kasabamıza gelmesine çalışıyorum. Kayseri Şeker Fabrikası'nın pancar bedellerini zamanında ödemesi bize güvence oluyor. Yöneticilerimizden aldığımız destek ve güvenle giriştiğim teknolojik ekipman arayışıma ilk olarak 125 bin Euro'ya mal olan pancar söküm makinesi ile başladım. 20 bin ton pancar yetişen kasabamızın tüm söküm işlerini bizler yapmaktayız ve şu anda kasabamızda 3 adet pancar söküm makinesi oldu. Aynı zamanda hem kendi işimizi görüyoruz hem de komşuların ve çevre köylerde pancar söküm işleri de yapıyoruz. Önceleri insan gücü ile yapılan söküm işleri bir süre sonra tek sıralı söküm makineleri ile günde on dönüm söküm yapma imkanımız olurken şimdi 100 dönüm söküm yapabiliyoruz. Yakıttan, iş gücünden, işçilikten tüm maliyet girdilerinde düşüş sağlanıyor" diye konuştu. Ovakent Köyü pancar çiftçisi ve pancar söküm makinesi olan Yakup Mert ise, altı sıralı pancar söküm makinesi ile 3 metre genişliğinde günde 80 - 100 dönüm pancar sökümü yaptıklarını kaydetti. 24 saat mesai yaptıklarını dile getiren Mert, "Eskiden pancar tarlalarında ömrümüz geçerdi, tarlada yatıp kalkardık. Bir ay süren söküm işi iki günde bitiyor. Şimdi bir de maus makinesi çıktı. Pancar çiftçisi işin başına bir, iki gün geliyor ve pancarını kısa sürede elini değmeden fabrikaya teslim ediyor. Çiftçi artık rahatladı" dedi.

Pancar söküm işinin yeni bir iş kolu olduğuna dikkat çeken çiftçi Hüseyin Aydınözü de, "Pancar ekicisiyim. 165 dönüm pancar ekiyorum, 5-8 ton arası pancar alıyorum. Teknolojik imkanlardan öncelikle kendimiz yaralanmak ve daha sonra ticari olarak da kazanç sağlamak adına pancar söküm makinesi aldım. Yaklaşık 500 bin liraya mal oldu. Pancar sökme işi de artık sektör haline geldi. Onlarca işçinin bir ayda yaptığı işi, bir iki günde yapabiliyoruz. Herkese tavsiye ederim" dedi. - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Genç Pancar Ekicileri Bilinçli Olma Gayretinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement