Anayasa Mahkemesi'nden Genç Parti'nin Kapatılması Talebine Ret - Son Dakika
Güncel

Anayasa Mahkemesi'nden Genç Parti'nin Kapatılması Talebine Ret

Anayasa Mahkemesi, Genç Parti'nin kapatılması talebini sonradan da olsa büyük kongresini yapması nedeniyle reddetti.

20.05.2016 11:57  Güncelleme: 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, süresi içinde büyük kongresini üst üste iki kez gerçekleştirmeyen Genç Parti'nin hukuki varlığının sona erdiğinin tespit edilmesi yönündeki talebini, bu partinin sonradan da olsa büyük kongresini yapması nedeniyle reddetti.

YARGITAY "DAĞITILSIN" DEDİ

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Genç Parti'nin son büyük kongresini gerçekleştirdiği 12 Mayıs 2007'den sonra 3 yıl içinde yapması gereken büyük kongresini üst üste iki kez yapmadığı gerekçesiyle kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesini istedi.

SAVUNMADA "LİDER HALA CEM UZAN" DEDİLER

Genç Parti'nin savunmasında, partinin genel başkanının hala Cem Uzan olduğu belirtildi.

Uzan'ın geçici olarak Fransa'da ikamet ettiği kaydedilen savunmada, konuyla ilgili kendilerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından hiçbir ihtar ulaşmadığı anlatıldı.

Savunmada, "Genç Parti adı kullanılarak bir genel merkez kiralandığı, birilerinin kendilerini Genç Parti Genel Başkanı olarak tanıttığı yolunda duyumlar almıştık. Ancak, Genç Parti'yi temsile yetkili kişilere ya da parti çalışanlarına bugüne değin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının ihtar ya da yazılarından, Anayasa Mahkemesi'nin ilamından haberdar değiliz." ifadelerine yer verildi.

"KONGRE YAPILDI" BİLGİSİ GÖNDERİLDİ

Parti tarafından gönderilen ek savunmada, 14 Şubat 2016'da büyük genel kurulun toplanmasının kararlaştırıldığı bildirildi. Genç Parti'nin, daha sonra Anayasa Mahkemesine 25 Şubat 2016'da gönderdiği yazıda kongrenin yapıldığı bilgisini ilettiği belirtildi.

YARGITAY'IN TALEBİ REDDEDİLDİ

Yüksek Mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Genç Parti'nin hukuki varlığının sona erdiğinin tespit edilmesi yönündeki talebini reddetti.

Kararda, Türk Medeni Kanunu'nun 87. maddesine göre, olağan genel kurulun iki defa üst üste yapılmamasının derneğin kendiliğinden sona ermesi nedenlerinden olduğu anlatıldı.

SONRADAN DA OLSA KONGRE YAPMIŞLAR

Buna karşın, Yüksek Mahkemenin, büyük kongrelerini süresinde yapmadıkları için haklarında dağılma halinin ve hukuki varlıklarının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi talebinde bulunulan partilerin, savunmaları istendikten sonra da olsa büyük kongrelerini yapmalarını, siyasi ve hukuki varlıklarını devam ettirme yönünde bir iradenin varlığı olarak kabul ettiği belirtildi.

Kararda, şöyle denildi:

"Davalı partinin verdiği dilekçe ve eki belgelerden, partinin büyük kongresini 14 Şubat 2016'da yapmış olduğu, organlarını oluşturduğu, buna göre hukuki ve fiili varlığını sürdürdüğü anlaşılmıştır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca parti hakkında, büyük kongresini üst üste iki kez süresinde yapmaması nedeniyle kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi istenilmiş ise de bu istemden sonra siyasi ve hukuki varlığını devam ettirme yönündeki iradesini büyük kongresini yapmak suretiyle ortaya koyan Genç Parti hakkındaki istemin reddine karar verilmesi gerekir."

İKİ PARTİNİN HUKUKİ VARLIĞI SONA ERDİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca, süresi içinde ilk büyük kongresini yapmadıkları ve zorunlu organlarını oluşturmadıkları gerekçesiyle Güçlenen Türkiye Partisi ile Vatan ve İstiklal Partisi'nin kendiliğinden dağılma hali ve buna bağlı olarak hukuki varlıklarının sona erdiğinin tespiti talebinde bulundu.

Yüksek Mahkeme, her iki partinin hukuki varlığının sona erdiğine, parti mal varlıklarının hazineye geçmesine karar verdi.

Kararda, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu uyarınca ilk büyük kongrenin, partinin tüzel kişilik kazanmasından başlayarak 2 yıl içinde toplanması gerektiği belirtildi.

Güçlenen Türkiye Partisi'nin 12 Ekim 2009'da, Vatan ve İstiklal Partisi'nin 23 Ocak 2013'te tüzel kişilik kazandığı aktarılan kararda, her iki partinin ilk büyük kongresini süresi içinde gerçekleştirmediği, zorunlu organlarını oluşturmadığı, bu nedenlerle hukuki varlıklarının sona erdiğinin tespitine karar verilmesi gerektiği kaydedildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Anayasa Mahkemesi'nden Genç Parti'nin Kapatılması Talebine Ret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • sam babasi: bu beyfendi,ülkemizi dünyaya sevdirirdi,insallah DARBEden sonra geri gelir.not sayin UZAN yurt disinda akpli soyguncularin pesine düs,paranda varmis bizim elimizden gelmiyor. 2 0 Yanıtla
  • Ayhan: Uzan gelsede millet bedava köfte ekmek yese.uzan gitti bedavacilik bitti:) 0 0 Yanıtla
  • Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Bir memlekette özgür bir şekilde yaşayabilmek, birbirleri ile hemhal olabilmek o memleketin en büyük zenginliği
    18:15 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Bir memlekette özgür bir şekilde yaşayabilmek, birbirleri ile hemhal olabilmek o memleketin en büyük zenginliği

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde düzenlenen AK Parti mitinginde yaptığı konuşmada, bir memlekette özgür bir şekilde yaşayabilmek ve birbirleri ile hemhal olabilmek o memleketin en büyük zenginliği olduğunu belirtti. Yumaklı, Pınarbaşı'nın doğal güzelliklerini ve yapılacak hizmetleri anlatarak, birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı.

  • Balıkesirli doğa yürüyüşçüleri Everest Ana Kampı'na doğru yola çıktı
    18:14 Balıkesirli doğa yürüyüşçüleri Everest Ana Kampı'na doğru yola çıktı

    Balıkesir'in Edremit Körfezinden bir grup doğa yürüyüşçüsü dünyanın çatısı olarak bilinen Everest Ana Kampına gitmek için yola çıktı. Adramut Doğa Gezginleri grubu, 16 günlük bir program gerçekleştirerek Himaleya'ların güzellikler ve zorlukları eşliğinde Everest Ana Kampı'na ulaşmayı hedefliyor.

  • Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Türkiye'nin ikinci yüzyılını yerel yönetimlerle inşa edeceğiz
    18:13 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Türkiye'nin ikinci yüzyılını yerel yönetimlerle inşa edeceğiz

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ikinci yüzyılını yerel yönetimlerle inşa etmek için gayret sarf edeceklerini belirtti.

  • Boyabat'ta sandık kurulu başkan ve üyelerine eğitim verildi
    18:12 Boyabat'ta sandık kurulu başkan ve üyelerine eğitim verildi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde görev alacak sandık kurulu başkan ve memur üyelere eğitim verildi. İlçe Seçim Kurulu Müdürlüğünce düzenlenen eğitimde, sandık başkanlarına görevleri, yetki ve sorumlulukları ile seçim kuralları hakkında bilgi verildi.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik
    18:10 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ye 24 milyar lira prim teşviki verdik

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kocaelili işverenlere 24 milyar lira tutarında prim teşviki verdiklerini ve ildeki aktif sigortalı sayısının 276 binden 786 bine çıktığını belirtti. Ayrıca, ulaştırma alanında yapılan yatırımları da anlatan Erdoğan, Kocaeli'nin yüksek hızlı tren merkezi haline getirildiğini ve birçok alanda hizmetlerin devam ettiğini söyledi.

  • Anavatan Partisi, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın adayına destek vereceğini açıkladı
    18:09 Anavatan Partisi, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın adayına destek vereceğini açıkladı

    Anavatan Partisi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, Mersin'de Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Serdar Soydan'a destek vereceğini duyurdu. Partinin Genel Başkan Yardımcısı Semih Narlı, Mersin ziyaretinde yapılan toplantıda Soydan'a destek kararını açıkladı ve bu birlikteliğin tüm Türkiye'ye sinerji yaratacağını belirtti. Anavatan Partisi, Soydan'ın başkanlığında Mersin'in tekrar Akdeniz'in incisi haline geleceğine inandıklarını ifade etti.

  • TEKNOFEST 2024'e 1 milyon 600 bin gencin başvurduğu açıklandı
    18:07 TEKNOFEST 2024'e 1 milyon 600 bin gencin başvurduğu açıklandı

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin milli teknoloji ruhuna vurgu yaparak, dünyada böyle bir toplumsal seferberlik ruhunun olmadığını belirtti. Kacır, Türk gençliğinin teknoloji alanında gösterdiği başarıları ve Türkiye'nin havacılık ve savunma sanayisindeki ilerlemelerini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin uzay teknolojilerindeki hedeflerini ve milli uzay programını anlattı.


Advertisement