Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç Açıklaması

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarına karşı mücadeleye en kuvvetli şekilde devam ettiklerini söyledi.

20.07.2016 19:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarına karşı mücadeleye en kuvvetli şekilde devam ettiklerini söyledi.

Bakan Kılıç, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, "Haşhaşilere karşı mücadeleye en kuvvetli şekilde devam edilmesi ve bu hainlerin aramızdan ayrılması için çalışıyoruz. Kurumlarımızın içinde, biliyorsunuz Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) içerisinde ne kadar yoğun bir yapılanma içerisinde çabaladıklarını gördük." diye konuştu.

Artık kaybedecek bir saniyeleri bile olmadığını vurgulayan Kılıç, "Bu kişilere karşı yeni bir tasvir bulunması lazım. Hainlik de bunları açıklayacak şekilde yeterli değil. Vatana ihanet ettiler evet ama bunların bu durumunu açıklamıyor. Bir daha bunun olmaması, bir daha güzel ülkemizin böyle bir şey yaşamaması için çalışmalar yapacağız. Burada kararlılığımızı ve Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın ortaya koymuş olduğu yoldaki o duruşun tam anlamıyla iyi şekilde uygulanabilmesi için yapılan çalışmalar var. Bunu zaten Sayın Cumhurbaşkanımız dile getirdi. Sayın Başbakanımız da meclis toplantısında dile getirdiler. Siyasi partilerimiz de bu noktada bu tip bir yapının bir daha hayat bulamaması için alınacak tüm önlemlere destek vereceklerini açıkça dile getirdi." şeklinde konuştu.

"Bu milletin ferdi olmaktan gurur duyuyorum"

Darbe girişimi sırasında Samsun'da daha önceden planlanan bir açılışta bulunduğunu aktaran Kılıç, öncelikle durumun ne olduğunu anlamaya çalıştıklarını belirtti.

Yaşananlarla ilgili gerekli yerlerden bilgiler aldıklarını anlatan Kılıç, "Aldığımız bilgi ve talimatlar doğrultusunda hareket ettik. İlerleyen saatlerde Cumhuriyet Meydanı'na geçtik. Sabaha kadar vatandaşlarımızla oradaydık. Benim ailem bunu daha önce yaşadı. 1980 darbesinde siyasette yaklaşık 20 yılını geçirmiş dedeme, siyaset yapması yasaklanmıştı. Bu milletin bir ferdi olarak 15 Temmuz akşamı için şunu söyleyebilirim ki, bir darbe girişimi ve hainlik ile karşı karşıya kaldık. Gençlerimize her zaman söylüyorduk. Biz geçmişte yaşanan bu tür olayları hiçbir zaman yaşamayalım. Yaşanan bu olaydan dolayı kahrolduk. Cennet vatanımızın başına neden böyle bir olay geldi, diye çok üzüldük. Dünyaya demokrasi dersi veren, bayrağına, devletine, cumhurbaşkanına ve hükümetine sahip çıkan bir milletin ferdi olduğumdan dolayı gurur duydum." ifadelerini kullandı.

Olayların meydana geldiği saatten sonrası hakkında bilgi sahibi olduğuna değinen Kılıç, şöyle devam etti:

"Arkadaşlar, hareketlenmeler başladıktan sonra bilgiler verdi. Buradaki en önemli konu, tekrar altını çizerek söylüyorum, bu haşhaşilerin artık bu noktada herhangi bir yerden yok olmaları. Burada siyasi parti ayrımı gözeterek söylemiyorum. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki meydanlarda tüm milletimiz var. CHP'lisi de MHP'lisi de HDP'lisi de vardı. Hiçbir siyasi partiye gönül vermeyen, üyeliği olmayan, siyasetten uzak duran, siyasetle ilişkisi olmayan ama vatanına, milletine, bayrağına sahip çıkan vatandaşlarımız var. Dün Kızılay Meydanı'ndaydık. Ondan önce Samsun'daydık. Vatandaşlarımız orada hep beraber."

"Tabii ki milletimizin taleplerini dinleyeceğiz"

Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın meydanlarda atılan "idam isteriz" sloganlarıyla ilgili açıklamaları olduğunu hatırlatarak, "Biz milletimizi temsil ediyoruz. Milletimizi temsil ederken tabii ki milletimizin taleplerini de dinleyeceğiz." dedi.

Gurbetçi vatandaşlara da teşekkür eden Kılıç, "Ben de Almanya'da doğdum, büyüdüm. Hepsi ülkesine, bayrağına ve milletine sahip çıktı. Onlara da buradan ayrıca teşekkür ediyorum. Çünkü dünyadaki resmi gösterebilmek, dünyaya Türkiye'de ne olduğunu anlatabilmek açısından bunlar önemli hareketlerdi. Bütün müttefiklerimizden, bize destek verenlere teşekkür ediyoruz. Bu darbe girişiminin karşısında duran herkes bu noktada önemli bir duruş sergiledi." değerlendirmesinde bulundu.

"Darbenin karşısındayız, darbeyi kabul etmiyoruz ama..." cümlesinin ardından 'ama' kelimesinin kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Kılıç, şöyle konuştu:

"Ama şöyle ama böyle… Ortaya koyalım, diyelim ki kategorik olarak prensip olarak anlayışımız, duruşumuz olarak biz askeri darbeye karşıyız. Neden hemen arkasından 'ama' kelimesi konuluyor. Bunlar da bizi üzen şeyler. Avrupa Parlamentosu Başkanı Sayın Schulz'un Alman televizyonlarına yaptığı açıklama var. Herhalde bizim söylediklerimizi dinlemiyor, duymuyor. Etrafında ona nasıl bilgi veren birileri var bilmiyorum ama onları dinlemesin. Buyursun gelsin Türkiye'ye. TBMM'yi bir görsün. Oraya bir haşhaşinin nasıl bir bomba attığını görsün. Gitsin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne, nasıl ateş ettiklerini görsün. Başbakanlığa, Çankaya Köşkü'ne nasıl girmeye çalıştıklarını… Ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı'na gidip de suikast yapmaya kalkışan hainlerin nereye girip ne yaptıklarını görsün. Bunları artık bir görsünler. Bunun karşısında dik duran yabancı dostlarımız da yok mu, var. Çıkmış bir tane eski emekli ABD'li general midir nedir, düşünce kuruluşu üyesi midir nedir, bir tweet atmış. Ben burada Amerikan yönetimi için söylemiyorum. Diyor ki, 'Türkiye'deki darbe başarılı olursa biz kazanacağız, İslamcılar kaybedecek'. Neyi konuşuyorsunuz, siz daha olayın ne olduğunu anlamamışsınız. ?Sayın ABD Başkanı da biliyorsunuz çok açık bir şekilde bu girişimi kınadığını ve bu darbe girişiminde bulunanlarla ilgili olarak da her türlü araştırmada ve incelemede Türkiye'ye tam destek vereceklerini dile getirdi."

"Gülen'in iadesini bekliyoruz"

Bakan Kılıç, ABD'deki Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili Cumhurbaşkanı ve Başbakanın açıklamalar yaptığını belirterek, dosyaları gönderdiklerini söyledi.

ABD'deki büyükelçinin yoğun bir çalışma yaptığını anlatan Kılıç, "Bugün buraya gelmeden internetteki bir haberde, Genelkurmay Başkanımız Orgeneral Hulusi Akar'ın emir subayının yaptığı itirafı okudum. Çok hızlı okuduğum için teyit etme imkanım olmadı ama doğruysa resim açıkça ortada. Çok yakın zamanda aldığımız bazı kararlar var. Yüksek Askeri Şura toplantısı çok yakındaydı. Bu noktada da atılacak adımların ciddi anlamda bir huzursuzluk, bir rahatsızlık çıkarmış olabileceği noktasındaki düşüncelerim de var. Sayın Cumhurbaşkanımızın, ramazan ayı içerisinde Külliye'deki yaptığı bir konuşmada, 'Aramızda olan haşhaşiler de var. Terk edin yoksa biz sizi buradan göndermesini biliriz.' sözünün de altında çok büyük bir anlam yattığını düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Bi·r mi·llet düşünün ki· tankın önüne yatıyor"

Darbe girişiminin FETÖ üyelerini açığa çıkarması açısından hayra vesile olduğunu aktaran Kılıç, "TSK'nın içinde çok ciddi anlamda üniformasının hakkını veren kardeşlerimiz var. Hastanedeki vatandaşlarımızı da ziyaret ettim. Onlara da ayrı bir teşekkürüm var. Gerçekten çok büyük kahramanlıklar gösterildi. Bir millet düşünün ki zırhlı tankın önüne yatıyor. Bu kahramanlıkların unutulmaması, anlatılması gerekiyor. Türk medyasına o gece göstermiş olduğu duruştan dolayı teşekkür ediyorum. Rica ediyorum, lütfen bu kardeşlerimizin hikayelerini anlatalım." diye konuştu.

"Etrafımdakilerden ve ekibimden şüphe duymadım"

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, darbe girişiminin yaşandığı gece etrafındakilerden ve ekibinden şüphe duymadığını söyledi.

Bakan Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın da dirayetli bir çalışma ekibi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"O gece etrafımdakilerden ve ekibimden hiç şüphe duymadım. Oturup, o ya da bu hainlik mi yapacak, diye düşünecek olursak işlerimizi yapamayız. Biz, güvendiğimiz insanlarla yürümek noktasında yola çıkıyoruz. Bu hizmeti yapmaya çalışıyoruz. Hainlik içerisine girmek isteyenler var ise de onlara karşı sonuna kadar direnme noktasında hiçbir farklı düşüncemiz olmaz. Bazı yerlerde tecrübe ettik. Çok şükür o haşhaşi o gün Sayın Cumhurbaşkanımızın yanında değildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Başbakanımızın etrafında çok dirayetli bir çalışma ekibi olduğunu düşünüyorum. O gece Sayın Cumhurbaşkanımızın etrafında çok dik duruşlu ve kendisine sadakatle bağlı arkadaşlarımızın olduğunu biliyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın etrafında güvendiğimiz insanların olduğunu düşünüyorum. Görevlerini o gece en iyi şekilde yaptılar."

"Buna bulaşmış olanlar ayıklanacak, onlar yok olacak"

TSK'nın içinde canını ortaya koyarak darbe girişimine karşı direnenler olduğunu ifade eden Kılıç, kalkışmaya bulaşanların ayıklanacağını ve yok olacağını söyledi.

Bakan Kılıç, Türk halkının ortaya koyduğu duruşun önemine değinerek, "Bunlarla beraber çok olumlu, pozitif görüntüler de vardı. Yaralı vatandaşlarımızın anlattıkları çok çok duygulandırıcı şeylerdi. Türk Silahlı Kuvvetleri içinde çok ciddi anlamda hayatlarını ortaya koyarak buna direnenler var. Özel Kuvvetler Komutanlığında yaşananlar, Etimesgut'taki bir binbaşının ortaya koyduğu duruş var. Bunların örnekleri çok. En önemlisi halkımızın vatandaşlarımızın ortaya koyduğu duruş var. Dolayısıyla, TSK'nın içerisindekilerin hepsi bu haşhaşilerden, diye bir şey söylemiyoruz ancak buna bulaşmış olanlar ayıklanacak, onlar yok olacak." ifadelerini kullandı.

"Kahramanca mücadele veren emniyet teşkilatımız var"

Akif Çağatay Kılıç, Yüksek Askeri Şura'nın yaklaştığı hatırlatılarak, komuta kademesinde değişiklik olup olmayacağının sorulması üzerine şöyle konuştu:

"Bu şu anda bizim söyleyebileceğimiz veya verebileceğimiz bir karar değil, önümüzdeki dönemde göreceğiz. Mesela, 1. Ordu Komutanımızın İstanbul'da hemen çıkıp yaptığı açıklamalar... Tabii o grupta olanlar var olmayanlar var. Her kurumda olabilir. O geceden beri çok ciddi kahramanca mücadele veren emniyet teşkilatımız var. Hep soruluyor, neler yapıldı diye. İki sene, üç sene öncesine kadar emniyet teşkilatında yapılan değişiklikler ve atılan adımlar, 15 Temmuz gecesi emniyet mensuplarımızın, polislerimizin kahramanlıkları ile sonuçlandı."

Üstlendiği göreve ihanet edenin, ailesine ve namusuna ihanet ettiğini dile getiren Kılıç, "Yaptığı ve üstlendiği görev itibarıyla bu hainliği nasıl yaptığını yadırgıyorum, kabul edemiyorum. Çünkü geldiğiniz bazı görevler, görev yapan açısından kutsaldır. Buna ihanet ediyorsanız, kendinize, ailenize, namusunuza ihanet ediyorsunuz. Bu ihanetin içerisinde olmak böyle bir şey, bizim bunu algılamamız o kadar zor ki. Bunu yaşamak çok acı bir durum." değerlendirmesini yaptı.

"Mi·lleti·mi·z, devleti· i·le çok büyük bi·r sınavdan geçmi·şti·r"

Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, Türk milletinin devletiyle çok büyük bir sınavdan geçtiğini belirtti.

Darbe girişiminde bulunanlardan bazılarını tanıdıklarını ve bu insanların yaptıklarını algılayamadıklarını ifade eden Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

"İnsanların yüreği kırılmış vaziyette. TSK'nın bir subayının, başkomutanına karşı nasıl böyle bir halde olduğuna... Genelkurmay Başkanı'nın yaveri, görmüş olduğumuz, oturmuşluğumuz olan insanlar. Bunlar böyle yaptığı zaman şaşırıyoruz. Bunu nasıl yaptıklarını düşünemiyorum, hayal edemiyorum, algılayamıyorum. ABD'de oturan bir hainin yaptıklarını yok etmemiz gerekiyor. Bazen insanın boğazı düğümleniyor, kelimeler gelmiyor. Bunlara karşı takınılacak tavır ile ilgili insanlar şunu bilmeli ki, bunların hiçbir şekilde bizim aramızda yeri yok. Bunların karşısında biz duracağız. Milletimiz, devleti ile çok büyük bir sınavdan geçmiştir. Dünyaya demokrasinin ne kadar kuvvetli olduğunu ve halkımızın demokrasiye ne kadar bağlı olduğunu açık ve seçik haykırmıştır. Bu milletin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum. İnşallah bundan sonra çok daha güzel günler yaşayacağız."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.


Advertisement