Genel Müdür Koç Maski'yi Anlattı - Son Dakika
Ekonomi

Genel Müdür Koç Maski'yi Anlattı

Genel Müdür Koç Maski\'yi Anlattı

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Yakup Koç, katıldığı bir televizyon programında MASKİ’yi anlattı.

24.02.2016 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Yakup Koç, katıldığı bir televizyon programında MASKİ'yi anlattı.

MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, bir televizyon programına konuk olarak MASKİ Genel Müdürlüğü'nün geride kalan 2015 yılında il genelinde hayata geçirdiği projeleri anlattı. 2016 yılı için planlanan projelerden de bahseden Genel Müdür Yakup Koç, MASKİ Genel Müdürlüğü'nün bu yıl da çok önemli yatırımlara imza atacağını dile getirdi. Genel Müdür Yakup Koç, "Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün desteğiyle il genelinde alt yapıdan, atıksu arıtma tesislerine, içme suyundan kanalizasyona kadar yapılması planlanan projelerimiz bulunmaktadır. MASKİ Genel Müdürlüğü'nün yeni hizmet binasında iki hafta önce hizmet vermeye başladık. Bundan sonraki süreçte tüm Daire Başkanlıklarımız aynı binada hizmet verecektir. Yoğun şekilde çalışmalarını yürüttüğümüz temel 3 tane işlemimiz var. Bunlardan birincisi içme suyu, ikincisi kanalizasyon çalışmaları, üçüncüsü ise Atıksu Arıtma Tesisleridir. 2014 yılında göreve gelmemizin ardından arıtma tesislerinin birçoğunun çalışmadığını gördük. Bu nedenle hemen çalışmalara başlayarak atıl durumda olan tesisleri çalışır hale getirdik. Ayrıca yeni arıtma tesisleri yapımı için de çalışmalara start verdik" dedi.

"DENİZİ VE NEHİRLERİ KİRLETMEYE HAKKIMIZ YOK"

Atıksu Arıtma Tesisleri MASKİ Genel Müdürlüğü'nün olmazsa olmazı olduğunu söyleyen Genel Müdür Koç, "Denizi ve nehirleri kirletmeye hakkımız yok. O açıdan hazır olan projelerin kredilerini İller Bankası'ndan çıkarttık. Tatbikat projeleri hazır olan Manisa merkez, Turgutlu ve Gördes Atıksu Arıtma tesislerinin ihaleleri İller Bankası Genel Müdürlüğü'nce Mayıs-Haziran 2015 tarihlerinde yapıldı. Akabinde İller Bankası İzmir Bölge Müdürlüğü elemanlarıyla beraber yer teslimleri yapıldı. Bu tesislerin inşaat çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor" diye konuştu.

İKİNCİ BÜYÜK TESİS TURGUTLU'DA

Atıksu Arıtma konusunda ikinci büyük tesisin Turgutlu'da olduğunu ifade eden Genel Müdür Koç, "160 bin nüfuslu bir ilçeye bugüne kadar Atıksu Arıtma Tesisi yapılmamıştır. İhale bedeli 36 milyon 961 bin lira olan arıtmanın ihalesi İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. İller Bankası İzmir Bölge Müdürlüğü elemanları ile beraber 16 Haziran 2015 tarihinde yer teslimi yüklenici firmaya yapıldı ve çalışmalara hemen başlanıldı. 7 milyon 693 bin lira bedelli Gördes Atıksu Arıtma Tesisi'nin ihalesi de İller Bankası Genel Müdürlüğü'nce yapılarak yer teslimi 16 Haziran 2015'te yapıldı. Şu anda çalışmalar devam ediyor. Bu üç tesisimizin maliyet toplamı 84 milyon liradır. Ayrıca 97 mahallemize ait içme suyu ve kanalizasyon altyapısı için 100 milyon liralık bir yatırım yapmaktayız" şeklinde konuştu.

"VALİ BEKTAŞ MASKİ'NİN ÖNÜNÜ AÇIYOR"

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ın arıtma tesisleri konusunda çok hassas olduğunu dile getiren Genel Müdür Koç, "Atıksu arıtmalarla ilgili her ay Valimiz Başkanlığında bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Devlet Dairelerinde tıkandığımız konularda bizlere yardımcı oluyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün'ün destekleriyle çalışmalarımızda çok yol kat ettik. Doğrusu MASKİ olarak kısa zamanda çok iş yaptık" dedi.

"2017'DE BİTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"

İlçe Belediyeleri döneminde yapılan ancak çalıştırılmayan 11 adet Atıksu Arıtma tesislerine 2 yıllık bakım-onarım ve işletme ihalesini yapıldığını söyleyen Genel Müdür Koç, "Tesislerimiz kısa zamanda çalışır duruma getirildi. Enerji maliyetinden dolayı bu tesisler çalıştırılmayarak atıl halde kalmışlardı. Şu anda inşaatları devam eden Manisa Merkez, Turgutlu, Gördes ve Soma Atıksu Arıtma tesislerimiz 2017 yılında bitirilerek işletmeye alınacaktır" diye konuştu.

"ALTYAPIYA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"

MASKİ Genel Müdürlüğü olarak altyapı çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirten Genel Müdür Koç, " Gediz'i sadece Manisa kirletmiyor. Uşak ve Kemalpaşa'da kirletiyor. Özellikle Kemalpaşa'da OSB atıkları çok fazla. Manisa OSB bu noktada hassas. O konuda bir sıkıntı yok. Turgutlu'da da büyük bir OSB var. Onlar kendi içinde bir arıtma yaptıktan sonra, bizim kanalizasyon tesisine bağlanacak. Onunla ilgili de toplantılarımız oluyor. Bu noktada Turgutlu'yu kurtarmış olacağız" dedi.

"65'E YAKIN MAHALLEDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI"

97 mahallede alt yapı projelerinin hazırlandığını söyleyen Genel Müdür Koç, "Bu projeleri hazırlarken önce mahallelere giderek alt yapısı hiç olmayanlar belirlendi. Sonra projeleri ihale ettik. İhaleyi alan müteahhitler işe başladılar. Daha önce köy statüsünde olan mahallelerimizin Özel İdare zamanında alt yapıları yapılmış. Ancak projesiz yapılmış veya muhtara boru verilmiş, muhtar köylü ile beraber rastgele döşemiş. İçme suyu borularının yanına kanalizasyon borusu döşenmiş. Sağlık yönünden de çok sakıncalı. Biz MASKİ olarak projelerimizi yaptıktan sonra ihalelerimizi yapıp işlerimize başladık. 97 mahallenin 65'e yakınında çalışmalar başlamış durumdadır" şeklinde konuştu.

"AMACIMIZ HER YIL 100 MAHALLENİN SORUNUNU ÇÖZMEK"

Yeni mahallelerin belirlenmesi için çalışmaların başlatıldığını vurgulayan Genel Müdür Koç, "İhalesi gerçekleştirilen 97 mahalle aciliyeti olan mahallelerdi. En kötü olan yerlerden başlamıştık. Bunları kademelere ayırdık. Şu anda ikinci 100 iş için planlama çalışmalarına başladık. Yakın zamanda projelerini bitirerek yapım ihalelerini gerçekleştireceğiz. Amacımız her yıl alt yapı olarak içme suyu, kanalizasyon ve paket arıtması ile beraber 100 mahallemizin sorununu çözmek" dedi.

"100 MAHALLENİN DAHA DEPOSU YENİLENECEK"

MASKİ Genel Müdürlüğü olarak içme suyu depolarının yenilenmesi noktasında da önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Genel Müdür Koç, "Özellikle mahallelerimizde su depolarımız çok eski. Geçtiğimiz yıl durumu en kötü olan 68 su deposunun yenilenmesine karar verdik. İhalesini gerçekleştirdik ve şu anda 35-40 mahallemizde çalışmalar devam ediyor. Birkaç ay içerisinde kalan diğer mahallelerimizin ihalelerini bitirmiş olacağız. Depoların iç tarafını pvc kaplama ile yapıyoruz. MASKİ olarak içilebilir nitelikte olan suları vatandaşlarımıza vermek mecburiyetindeyiz. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından yeni 100 mahallemizin daha deposunun yenilenmesi için çalışmalara başlayacağız" dedi.

"ELEKTRİK PROJELERİNİ BEKLEMEK DURUMUNDA KALIYORUZ"

İçme suyu ile ilgili yürütülen çalışmalardan da bahseden Genel Müdür Koç, "Şu anda çürüyen terfi hatları, isale hatları var onları yeniliyoruz. İlave şebeke hatları yapıyoruz. İl genelinde bin 320'ye yakın sondajımız var. Manisa'nın yüzde 95'i sondajlarla besleniyor. Yeni sondajlara motopomlar alıyoruz. Arızalıları değiştiriyor, tamirini yapıyoruz. Şamandıra ve klorlama sistemlerini değiştirdik. 2015 yılında 40'a yakın yeni sondaj açtık. Su analizleri yapıyoruz. Hem Manisa merkez hem de İzmir de Halk sağlığına gönderiyoruz. Onun dışında Türkiye Atom Enerji Kurumuna ağır metal analizi yaptırılıyor. İçilebilir olduğu anlaşıldıktan sonra sondajlar devreye alınıyor. Sondajları yaptığımız yerler, isale ve terfi hatları orman arazilerinden geçiyor. O nedenle izin almak gerekiyor. Enerji projeleri daha önce Gediz AŞ'den alınıyordu. Şimdi İzmir TEDAŞ'a verildi. Aciliyet olan yerlerde sondajı açıyoruz, suyu veremiyoruz. Çünkü elektrik projesinin tasdikini bekliyoruz. Bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Sadece biz değil, diğer kurumlarda bu konuda sıkıntılar yaşıyor" dedi.

"45 BİN METRE KANALİZASYON HATTI DÖŞENDİ"

Kanalizasyon hatları ve yağmursuyu hatları konusunda gerçekleştirilen çalışmaları da anlatan Genel Müdür Koç, "Yüksek debide gelen yağmur zaman zaman sıkıntılar yaşatıyor. Fakat ekiplerimizle anında müdahale ederek vatandaşlara yansıtmamaya gayret ediyoruz. 2015 yılında 45 bin metreye yakın kanalizasyon hattı döşedik. 95 bin metreye yakın kanal temizlendi. 17 bin 500 adet fosseptik temizliği yapıldı. Dere ıslahlarını da DSİ ile beraber ortaklaşa yapıyoruz" diye konuştu.

2016 PROJELERİNİ ANLATTI

MASKİ Genel Müdürlüğü olarak 2015 yılı bütçemiz olan 287 milyon 500 bin lira olduğunu söyleyen Genel Müdür Koç, "Yüzde 66 oranında bir gerçekleşme sağladık. Göreve ilk geldiğimizde ilçelerden 120 milyon liraya yakın bir borç aldık. 2016 yılında inanıyorum ki bütçemize yakın bir gerçekleşmeyi sağlayacağız" dedi. 2016 yılında gerçekleştirilmesi planlanan projeleri anlatan Genel Müdür Koç, "2016 yılında bütçemizi 380 milyon lira olarak belirledik. Gelir bütçemiz de 260 milyon lira. Gelir gider bütçesini dengelemek mecburiyetindeyiz. Aradaki fark İller Bankasından alınacak kredilerle kapatılacak. Yine içme suyu, kanalizasyon ve Atıksu arıtmaların ihaleleri var. Alaşehir, Selendi, Demirci ve Sarıgöl de atıksu arıtma tesisi yapacağız. Mevcut projelerimiz var. Belde belediyelerinde hazır olan projeler için ihale çalışmaları yapıyoruz da yapıyoruz" dedi.

"EN ÖNEMLİ ÇALIŞMALARIMIZDAN BİR TANESİ MURADİYE"

En büyük sıkıntılardan bir tanesinin Muradiye'de Atıksu Arıtma Tesisi'nin olmaması olduğunu belirten Genel Müdür Koç, "Göreve başladıktan bir iki ay sonra Proje Daire Başkanım, DSİ ve Yunusemre Belediyemizle beraber yer arayışında bulunduk. Gediz'e bakan kısımlarda nereye yapabiliriz diye baktık. Belirlediğimiz yer Muradiye'nin uç tarafında toplu konut yapılan yerin alt taraflarında. Muradiye'nin tamamı, Üniversite, Yağcılar ve çevredeki tüm mahallelerimizi bu tesise bağlayacağız. DSİ ile beraber çalışmalarımız devam ediyor. Belirlenen yerin olurunu alabilirsek projesine hemen başlayacağız. En önemli çalışmalarımızdan bir tanesi burası. Bunun için canla başla çalışıyoruz" dedi.

"KAYIT DIŞI SU SARFİYATININ ÖNÜNE GEÇİLECEK"

Ön ödemeli elektronik kartlı sayaçlar hakkında da konuşan Genel Müdür Koç, "3516 sayılı yasa gereği 10 yıllık damga süresini dolduran sayaçların değiştirilme zorunluluğu var. Bununla ilgili olarak 18 Mayıs 2015 tarihinde yapılan genel kurulun ikinci birleşiminde tüm sayaçların kartlı sayaca geçirilmesi konusunda karar alındı. Bunun kararını veren Meclis üyelerimiz. İlk aşamada 100 bin adet kartlı sayacın değiştirilmesi kararı alındı. Şu anda değişimi yapılan sayaç sayısı 70 bine yaklaştı. İkinci aşamada 100 bin daha yapılacak. Eski sayaçlarda okuma çok zayıftı. Bu da kayıp ve kaçağa neden oluyordu. Bu sayaçlarla kayıt dışı su sarfiyatının da önüne geçilecek. Ankara bu sisteme geçti, Bursa geçti, Eskişehir de geçti. Şu anda bu sayacın değişimine itiraz eden kişi sayısı bini bulmadı. 195 lira + KDV bedeli olan sayacımızın fiyatını çok bulan abonelerimiz de var. Bursa'da sayaç bedeli 350 lira ve bunu peşin olarak alıyorlar. MASKİ olarak biz 18 taksitle bu bedeli alıyoruz. Bu sistemin çeşitli avantajları da var. Bu sayaca geçen vatandaşlarımız suyu yüzde 10 indirimli kullanabilecekler. Ayrıca bu sayaçlardan depozito ücreti de alınmayacak" dedi.

MASKİ Genel Müdürü Yakup Koç, programda son olarak vatandaşlarımıza bilinçli su kullanımı konusunda çağrıda bulundu. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Genel Müdür Koç Maski'yi Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement