Genel Seçime Doğru - Son Dakika
Güncel

Genel Seçime Doğru

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Ülkedeki politik ve ekonomik krizlerin yegane sebebi, mevcut anayasanın toplumsal ihtiyaçlara cevap verememesidir" dedi.

28.05.2015 22:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Ülkedeki politik ve ekonomik krizlerin yegane sebebi, mevcut anayasanın toplumsal ihtiyaçlara cevap verememesidir" dedi.

Şentop, Şişli Öğretmenevi'nde, Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) üyeleriyle bir araya geldi.

Burada yaptığı konuşmada, yeni anayasa ve başkanlık sistemi hakkında bilgi veren Şentop, Türkiye'de 1960'tan beri yapılan anayasanın darbeler sonucunda oluşturulduğunu söyledi.

Mevcut anayasada birçok kez değişiklik yapıldığına dikkati çeken Şentop, "1982 Anayasası üzerinde 17 defa değişiklik yapıldı. Bunlardan bir tanesini, Anayasa Mahkemesi bütün olarak iptal etti. Şu anda 16 değişiklik yürürlükte. Bu değişiklikler, anayasanın belki de yüzde 60 veya yüzde 70'ni hüküm bazında değiştirmiş ama Türkiye'nin anayasayla ilgili sorunları hala sorunları çözülmemiş. Hala yeni anayasayı tartışıyor Türkiye" ifadelerini kullandı.

Mustafa Şentop, 1982 Anayasası'nın Türkiye'deki sorunların temel kaynağı olduğunu belirterek, "Anayasanın bir başlangıç kısmı var. Orada 'Bu anayasa sözüne ve ruhuna sadakatle anlaşılır ve uygulanır' ifadesi yer alıyor. Yani anayasanın bir sözü bir de ruhu var. Sözü, okuduğumuz metinlerdir. Biz bu 17 değişikliği anayasanın sözünde yapmışız. Anayasanın ruhuna dokunulmamış. İşte o ruhun ne olacağına karar veren kurumlar var Anayasa Mahkemesi gibi. Türkiye'nin problemi anayasanın sözüyle değil, ruhuyla ilgilidir. Bu ruh, vesayetçi darbeci anlayışın bir katakulliyle milletten aldığı yetkiyi Anayasa Mahkemesi'ne yükleyen ve milletten alamayacağı yetkiyi, oligarşik bir yapıya devretmesidir" diye konuştu.

"Ülkedeki politik ve ekonomik krizlerin yegane sebebi, mevcut anayasanın toplumsal ihtiyaçlara cevap verememesidir" diyen Şentop, 7 Haziran seçimlerini bu nedenle çok önemsediklerini söyledi.

Şentop, anayasadaki temel hak ve özgürlüklerin uygulanabilir hale getirilmesinin ancak devletin anayasal yapısındaki değişiklikle sağlanabileceğini kaydetti.

"2002'den beri istikrarlı bir sistem var"

Türkiye'nin siyasal ve ekonomik kalkınmasının başkanlık sistemiyle sağlanacağını belirten Şentop, şöyle devam etti:

"Bugünkü sistem, seçim sonrası hükümet çıkarmayı garanti etmeyen sistem. Halbuki başkanlık sistemi olsa, 7 Haziran'da iki oy kullanacaktık. Bir oy meclisi seçmek için, bir oy hükümeti seçmek için. Yani seçim akşamı meclis belli, hükümet belli olacaktı. Belirsizlik ortadan kalkacak. İkinci olarak istikrar ortamı sağlanacak. 2002'den beri istikrarlı bir sistem var. Evet milletimizin teveccühünü alan AK Parti bu istikrarı, yatırımlarıyla ve uyguladığı politikalarla sağladı ama parlamenter sistemin kendisi bunu yapamıyor. Başkanlık sisteminde ise sistem kendisi istikrarı sağlıyor."

Şentop, başkanlık sisteminin ülkede istikrarı ön plana çıkaracağını vurgulayarak, parlamenter sistemde 1999 yılında 3 partinin  parlamentoda bulunduğunu ama hükümeti kuramadığını anımsattı.

Türkiye'nin başkanlık sistemine yabancı olmadığını ifade eden Şentop, "Aslında biz yerelde yaklaşık yüz yıldır başkanlık sistemini başarıyla uyguluyoruz. Tıpkı yerel seçimlerde olduğu gibi milletimiz sandığa giderek, hem başkanını hem de parlamentoyu seçebilecek. Böylece en çok oyu alan parti başkanı, hükümeti kurabilecek. Başkanlık sistemiyle hükümetin kurulamama gibi bir sorunu ortadan kalkacak. Başkanlık sisteminde hükümeti kurmanın garantisi var. Parlamentodaki dengeler ne kadar değişirse değişsin hükümet düşmez, yeni hükümet kurulmaz. Millet seçer ve son verir" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Genel Seçime Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı
    21:45 Van'da torbacılara yönelik operasyon: 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı

    Van'da gençlerin yoğun bulunduğu alanlarda düzenlenen operasyonlarda 29 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Operasyonlarda toplamda 242,96 gram esrar, 50,66 gram sentetik uyuşturucu, 14,19 gram sentetik kannabinoid, 2,81 gram eroin, 48 uyuşturucu hap ve 7 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan 29 şüpheliden 9'u uyuşturucu ticareti yapmak/uyuşturucu madde nakletmek suçundan, 20'si ise uyuşturucu madde kullanmak suçundan işlem yapıldı.

  • Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var
    21:44 Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunda zincirleme trafik kazası: Ölü ve yaralılar var

    Şanlıurfa-Diyarbakır karayolunun Siverek ilçe çıkışında meydana gelen trafik kazasında 2 araç ile bir motosikletin karıştığı bildirildi. Kazada ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. Olay yerine itfaiye ve ambulans ekipleri sevk edildi.

  • Batman'da iftar saatinde husumetlisinin iş yerine silahla ateş eden şüpheli yakalandı
    21:43 Batman'da iftar saatinde husumetlisinin iş yerine silahla ateş eden şüpheli yakalandı

    Batman'da H.Y. isimli şahıs, iftar saatinde gittiği husumetlisi R. A'nın cep telefonu dükkanına silahla ateş etti. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken iş yerinde hasar meydana geldi. Şüpheli H.Y. polis ekipleri tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

  • Solingen'de Türk Asıllı Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:43 Solingen'de Türk Asıllı Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde kundaklama sonucu çıkan yangında hayatını kaybeden Türk asıllı aile için evlerinin önünde anma töreni düzenlendi. Törene çevre sakinleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Konuşmalarda olayın aydınlatılması ve ırkçılığın lanetlenmesi istendi.

  • Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı
    21:43 Galatasaray, Hatayspor maçı hazırlıklarını tamamladı

    Milli maçlar nedeniyle lige verilen arada Antalya'da, Hatayspor maçı hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, Trendyol Süper Lig'in 31. haftasında yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarını tamamladı. Antrenman, Teknik Direktör Okan Buruk yönetiminde gerçekleştirildi.

  • Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı
    21:41 Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı. Davutoğlu, programda yaptığı konuşmada, Samsun'un bilinçli seçmenlere sahip bir il olduğunu belirtti. Ayrıca, 31 Mart seçimlerinde halkın iktidara mesaj vereceğine inandığını ve temiz, ahlaklı bir belediyecilik anlayışını göstereceklerini söyledi. Davutoğlu, 1 Nisan sonrası için kaygılı olduğunu ifade ederek, toplumsal muhalefetin yoğunluk oluşturduğunu ve siyasetlerini daha güçlü bir şekilde yapma sorumluluklarının olduğunu vurguladı.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?
    21:41 MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, Ataşehir İlçe Başkanlığı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanının fotoğrafının veya afişinin paylaşılmasından utanıp utanmadığını sordu. Yönter, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adaylarının seçimi kazanacağını belirtti ve İstanbul'un tek gündemi olan bir belediye başkanının yönetmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun 5 yıldır İstanbul'da görülmediğini iddia ederek, İstanbul'un son 5 yılda 50 yıl kaybettiğini söyledi.


Advertisement