Genetiği Değiştirilmiş Larvalar İyileşmeyen Yaralara Çare Oldu - Son Dakika
Sağlık

Genetiği Değiştirilmiş Larvalar İyileşmeyen Yaralara Çare Oldu

Amerikalı araştırmacılar, genetiğini değiştirdikleri sinek larvalarıyla diyabet hastalarındaki iyileşmeyen yaraları tedavi etmeyi başardı.

25.03.2016 15:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerikalı araştırmacılar, genetiğini değiştirdikleri sinek larvalarıyla diyabet hastalarındaki iyileşmeyen yaraları tedavi etmeyi başardı.

Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacıları, laboratuvar ortamında yeşil şişe sineği (Lucilia sericata) larvalarını, hücre büyümesini hızlandıran bir molekül olan PDGF-BB'yi üretip salgılayacak şekilde genetik değişime uğrattı.

PDGF-BB molekülünün, hücre gelişimini tetikleyerek iyileşme sürecini hızlandırdığı biliniyor.

Genetiği değiştirilmiş larvalar, daha sonra özellikle diyabete bağlı ayak ülserleri gibi iyileşmeyen yaralar üzerinde kullanıldı.

Araştırmacılar, larvaların yarayı temizlediklerini, ölü dokuyu ortadan kaldırdıklarını ve anti-mikrobiyal bir salgı salgıladıklarını gözlemledi.

Bilim adamları, larvaları kullanarak uyguladıkları yönteme Larvayla Yara Temizleme Tedavisi (MDT) adını verdi.

MDT, Gıda ve İlaç Yönetimi Dairesi tarafından da onaylandı.

Maliyeti düşük olan tedavi yönteminin, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde özellikle diyabet hastaları için umut kaynağı olması bekleniyor.

Araştırmayı yöneten Prof. Dr. Max Scott, "Diyabet hastalarının büyük bir kısmı, düşük ya da orta gelirli ülkelerde yaşıyor ve pahalı tedavi yöntemlerine güçleri yetmiyor. MDT'nin, diyabetin neden olduğu iyileşmeyen yaralar sonucu organ kaybının önlenmesinde önemli rol oynayacağına inanıyoruz." dedi.

Araştırma, "BMC Biotechnology" dergisinde yayımlandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Genetiği Değiştirilmiş Larvalar İyileşmeyen Yaralara Çare Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement