Geniş Haber) Davutoğlu "İlk Uçak 2019'da Uçuşa Geçecek" - Son Dakika
Güncel

Geniş Haber) Davutoğlu "İlk Uçak 2019'da Uçuşa Geçecek"

Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin ilk yerli yolcu uçağının tanıtımını yaptı.

27.05.2015 14:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin ilk yerli yolcu uçağının tanıtımını yaptı. Haliç Kongre Merkezi'ndeki tanıtım töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Biz bir karar aldık mı karşımıza kim çıkarsa çıksın, ister Karadeniz'in dağları gibi doğal, diğer tarafta şiddet yanlılarının engelleri olsun hepsini aşarız ve kararımızı mutlak şekilde uygularız" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin milli yerli uçak projesinin 71 yıl gecikmeyle bugün gündeme geldiğini söyleyen Davutoğlu, "Bir kez daha Nuri Demirağ'ı hayırla anıyorum. Onun vizyonu, 1936'da çıktığı ilk yolda, deniz müzesinin yanındaki binada başlayan o iddia, Elmas Paşa Çiftliği'nin Yeşilköy'de alınması ve çok çarpıcı bir şekilde ifade etmek isterim. Amsterdam Havalimanı büyüklüğünde tesislerle kurulan güzel başlangıç, maalesef Eskişehir'de olan kaza üzerine iptal edilmiş, THK siparişleri geri alınmış, o dönemin hükümeti tarafından bir kanunla durdurulmuş. Bu aslında tek parti yönetimlerinin bazen, ne kadar vizyonsuz perspektif çizebildiklerinin en çarpıcı örneği. Aradan yıllar geçti, o tek parti dönemi bitti. Ama o günden bugüne tekrar bu projeyi gündeme alma iradesi gösteremedi. Ta ki 2002 yılında Ak Parti iktidarları gelene kadar" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde havacılık sektöründe olağanüstü bir atılım yaşandığını söyleyen Davutoğlu, "Çok kısa bir sürede THY dünyanın en önemli markaları hale geldi. İç hat yolcu sayısı 9 milyon iken bugün 85 milyon. Yine yurtdışı toplam 34 milyon iken şimdi 166 milyon. Dünyanın en büyük havalimanını inşa etmek için 2013'te harekete geçtik" diye konuştu.

"MUTLAK UYGULARIZ"

Yakın zamanda Ordu- Giresun ve Hakkari Yüksekova Havalimanlarının açılışlarını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben Fatih Sultan Mehmet Han'ı anarak Ordu Giresun'u zikretmiştim. Haliç önlerine geldiğinde, kapalı olduğunu gördüğünde, normalde başka bir komutan olsa uygun zamanı bekleyelim diyebilirdi. Liderlik alışılagelmiş dışında karar alma yeteneğidir. Donanmayı karadan yürüterek Haliç'e inme fikri, imkansız gibi gelebilirdi; ama doğru bir siyasi irade doğru bir karar ideal etrafında birleştiğinde olmazları olur kılıyor. Ordu Giresun havalimanı da ilk anda bakıldığında, hemen bakıldığında dağlar ve karadeniz dalgaları arasında o mekanda havalimanı yapma zorluğu aşikardı. Sayın Cumhurbaşkanımız verdiği güçlü kararla hem bu yolu açtı, hemde engellerin nasıl aşılacağının güzel bir örneğini verdi. İnşallah benzer projelerle çalışmalara devam edeceğiz. Dün ise başka bir onuru yaşadık. Yüksekova Hakkari Havalimanı'nı açtık. Hakkari Yüksekova'nın önemi de Hakkari denildiğinde Türkiye'nin hep bir köşesi, uç noktası ifade etmek için kullanırken, bu havalimanıyla birlikte dünyaya bağlantı sağlayabilen, ev sahipliği yapabilecek bir merkez vilayet haline dönüşmeye başlıyor. Terör örgütünün yıllarda açılmaması için gösterdiği çabalar, tehditler, iş makinalarını kırmaları, işçileri tehdite rağmen bu havalimanının yapılmış olmasıdır. Biz bir karar aldık mı karşımıza kim çıkarsa çıksın, ister Karadeniz'in dağları gibi doğal, diğer tarafta şiddet yanlılarının engelleri olsun hepsini aşarız ve kararımızı mutlak şekilde uygularız."

"ONLAR ENGELLER AK PARTİ YAPAR"

Davutoğlu'nun sözleri alkışlanırken salondan bir vatandaş, "Onlar konuşur Ak Parti yapar" diye bağırdı. Başbakan bu sözlere karşılık olarak, "Bu durumda hatta bir adım ötesi, onlar engeller AK Parti yapar. Nuri Demirağ'ı engellediler, durdurdular. Ama bizi engelleyemeyecekler. Bizim yeni Türkiye'yi küresel bir güç haline getirme hedefimizden bir santim dahi saptıramayacaklar. Aslında 7 haziran seçimlerinin anlamı burada daha da iyi anlaşılıyor" dedi.

"TÜRKİYE KÜRESEL BİR AKTÖR OLACAK"

Sivil havacılıkta atılan adımların askeri milli savunma sanayisinide geliştireceğini söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu uçaklar sadece yolcu uçağı olarak değil, askeri nakliye, ambulans uçağı olarak da kullanılabilir kapasitede. Bu konularda elde edilecek birikiminin Türkiye'nin teknolojik birikimi artacağı dolayısıyla projelere destek kararı verdik. Çok geniş tabanlı yeni bir dönem başlıyor. Bu hafta içinde bizzat katılamadım. Ama bakanımızın katılımıyla Kocaeli'de bilişim vadisinin temelini attık. Çip fabrikasının projesine başladık. Biz baktığımızda bütün bunları birbirlerini tamamlayan üniteler olarak görüyoruz. Biz bütün bu çabalarla, arge çalışmaları, bilişim vadisi çalışmalarıyla millilik oranını artıracağız. Türkiye silah alan, tren alan, uçak alan ülke kategorisinden çıkıp, teknoloji üreten, satan, rekabetçi karakter kazandıran bir kaynak ülke haline gelecek. Önümüzdeki dönemde 2023'e kadar projelerle gerçekleştireceğimiz atılım, Türkiye'yi küresel bir aktör haline getirecek"diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN İLK YOLCU UCAĞI TRJ 628

Türkiye'nin milli yerli uçak projesini 71 yıl gecikmeyle bugün tekrar gündeme geldiğini söyleyen Davutoğlu, "Nerede bir havalimanı varsa oraya inecek türk bayraklı bir uçağımız olacak. Artık Türkiye yerel düşünen, bölgesel düşünen bir ülke değil. Küresel düşünen bir ülke" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİNİ GELİŞTİRME KONUSUNDA ÇOK GEÇ KALDI"

Hiçbir şekilde durdurulamayacak bir iradenin sözcüleri olduklarını belirten Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye yükselen bir ülke olarak savunma sanayini geliştirme konusunda çok geç kaldı, çok yavaş davrandı ve çok kıymetli 10 yılları kaybettik. Açık bir şekilde ifade etmek gerekirse. Milli savunma sanayi konusunda 2002'de AK Parti iktidarları ülkede söz sahibi olana kadar, maalesef bütün savunma ihtiyaçlarımızın dışarıdan tedarik yoluyla karşılanacağı bir varsayım içinde davranıldı. Hatta bir takım rant çevreleri oluştu. Bizim iktidara gelişimizle birlikte yerli tedarik bağlamında bir stratejik tercihte bulunuldu. 2002'de savunma sanayide yerlilik oranı yüzde 24 iken bugün savunma sanayide yerlilik oranı 60'a kadar çıktı" ifadesini kullandı.

"2019'DA DORNİER 328 MODELİ ETRAFINDA YAPILAN İLK UÇAK UÇUŞA GEÇECEK"

Başbakan Davutoğlu daha sonra sözlerine şöyle devam etti: "Artık hibe üzerinden kendi savunmasını tanzim etmeye çalışan bir ülke yok. Aksine çok güçlü bir savunma sanayimiz var.Önümüzdeki dönemde milli muharip uçağımızı 2023 yılına kadar Türk semalarında uçurmuş olacağız. Tasarım için gerekli yetkilendirmeler verildi. Türkiye kendi savunması için neye ihtiyaç hissediyorsa kendi mühendisleri, kendi sermayesi, kendi emeği ve en önemlisi kendi iradesiyle hayata geçirecek. Bundan kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu çerçevede çok önemli bir kararı almamız gerekiyordu. Bu da milli bölgesel uçak yapımı. Son aylarda bu çalışmalara hız verdik. Dornier 328 ve 628 ile yapılan anlaşma ve bütün telif haklarının alınması sonrasında bu süreçler kısa sürede tamamlanacak. İnşallah, 2019'da Dornier 328 modeli etrafında yapılan ilk uçak uçuşa geçecek, 2023 sipariş edilen 50 uçak üretime geçecek. Yine 628 modeliyle de 2020' de tasarım tamamlanıp 2023'de uçuş gerçekleşecek. ve bununla birlikte yüzde yüz Türk tasarımı milli bölgesel uçağımız ile milli muharip uçağımız birlikte inşallah Türk semalarında uçmuş olacak."

UÇAĞI TANITTI PROTOKOL İMZALANDI

Başbakanın konuşmasının ardından ilk yerli uçak için protokol imzalandı. Anlaşma, Başbakan Ahmet Davutoğlu himayesinde, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın eşliğinde gerçekleştirildi. İlk Yerli uçak Projesinin Protokolüne bakanlık temsilcileriyle yüklenici firma temsilcileri imza koydu.

YERLİ UÇAK İÇİN TEMSİLİ BİLET 29 OCAK 2019 TARİHLİ

Tören sonunda Başbakan Ahmet Davutoğlu'na temsili bir bilet hediye edildi. 29 Ekim 2019 tarihli bilet, Başbakanın Konya'dan Yüksekova'ya ilk yerli uçakla yolculuk etmesini simgeliyordu. Başbakan bu hediye üzerine, "Bu çok güzel bir hediye, aynı zamanda iddialı bir tahattüt. İnşallah ben Konya'dan kalkıp Yüksekova'ya ineceğim bu yerli uçakla inşalllah. Bu hediye bizim iddiamızı da ortaya koyuyor" dedi.

YERLİ UÇAĞIN ÖZELLİKLERİ

Tamamen yerli imkanlarla gerçekleştirilecek olan 60-70 yolcu kapasiteli milli uçağın, TRJ-628 ve TR-628 kodlarıyla jet ve turboprop olarak Türkiye'de geliştirilmesi ve üretilmesi öngörülüyor. Bu uçaklara ait hız menzil ve diğer teknik detaylar tasarım ve geliştirme aşamasında belirlenecek. 32 kişilik jet motorlu olarak üretilecek TRJ - 328 uçağı, 3720 km uçuş menziline sahip olacak. Saatte 750 km hızla gidebilen bu uçakların, kalkış için yaklaşık 1400 metrelik kısa pistler bile yeterli olacak. Aynı uçağın T328 turboprop modeli ise saatte 620 km hızla 1850 km menzile uçabilecek. Bu uçaklar yolcu uçağı haricinde kamu ve özel sektör ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde ambulans uçak, deniz karakol uçağı, VİP uçak, askeri nakliye uçağı ya da istihbarat görevleri için de kullanılabilecek. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Geniş Haber) Davutoğlu 'İlk Uçak 2019'da Uçuşa Geçecek' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat Merkezde Deprem Sonrası Herhangi Bir Olumsuzluk Yaşanmadı
    20:01 Tokat Merkezde Deprem Sonrası Herhangi Bir Olumsuzluk Yaşanmadı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Tokat merkezde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını açıkladı. AFAD'ın Afet Koordinasyon Merkezi'nde tüm birimlerle teyakkuz halinde olduklarını belirtti.

  • Tokat'ta meydana gelen deprem Yozgat'ta hasara yol açtı
    20:00 Tokat'ta meydana gelen deprem Yozgat'ta hasara yol açtı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem Yozgat'ta da hissedildi. Kadışehri ilçesinde ve köylerinde bazı yapılar zarar gördü, ancak can kaybı ve yaralı olmadığı belirtildi. Yelten köyünde ise 2 katlı atıl bir ev yıkıldı.

  • Uşak'ta traktör devrildi: Sürücü hayatını kaybetti, eşi ağır yaralandı
    19:59 Uşak'ta traktör devrildi: Sürücü hayatını kaybetti, eşi ağır yaralandı

    Uşak'ın Sivaslı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Mustafa Vural idaresindeki traktör şarampole devrildi. Kazada sürücü hayatını kaybederken, eşi Fatma Vural ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

  • Hakkari Çukurca'da Temizlik Çalışması Başlatıldı
    19:59 Hakkari Çukurca'da Temizlik Çalışması Başlatıldı

    Hakkari'nin Çukurca ilçesinde havanın ısınmasıyla birlikte temizlik çalışması başlatıldı. Belediye Başkanı Nazmi Demir, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Çınar Çiftçi, belediye çalışanları, vatandaşlar ve gönüllü gençler, cadde ve sokaklarda çöp topladı. Çalışmaların devam edeceğini belirten Demir, destek verenlere teşekkür ederek, amacın Çukurca'yı daha temiz ve yaşanabilir hale getirmek olduğunu söyledi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Tatvan'da Vefa Projesi ile vatandaşların ihtiyaçları gideriliyor
    19:55 Tatvan'da Vefa Projesi ile vatandaşların ihtiyaçları gideriliyor

    Tatvan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen 'Vefa Projesi' kapsamında, yaşlı ve engelli vatandaşların evleri temizleniyor ve kişisel bakımları yapılıyor. Proje kapsamında tespit edilen 100 hane düzenli olarak ziyaret edilerek ihtiyaçlar ve talepler not alınıp ilgili kurumlara iletiliyor. Bu hizmetten ilçedeki yaşlı, hasta, engelli ve ihtiyaç sahibi aileler faydalanıyor.


Advertisement