Geniş Haber) Mhk Başkanı Alp: Hakemlerimizi Korumamız Lazım, Futbolculara Yapılan Küfürler İse Tff... - Son Dakika
Güncel

Geniş Haber) Mhk Başkanı Alp: Hakemlerimizi Korumamız Lazım, Futbolculara Yapılan Küfürler İse Tff...

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde basın toplantısı düzenledi.

25.11.2014 18:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Zekeriya Alp, TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde basın toplantısı düzenledi.

TFF'nin Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde gerçekleştirilen haftalık olağan toplantıda Zekeriya Alp, Süper Lig'de geride kalan haftanın hakemlerini değerlendirirken, Türkiye Futbol Federasyonu'nun hakemlere vermiş olduğu 'Soyunma odası koridorlarında bir sıkıntı olursa maç tehir etme yetkisi' konusunu da yorumladı.

MHK Başkanı Alp, Spor Toto Süper Lig'in 10. haftasında oynanan maçlardaki hakem yönetimlerini başarılı bulduklarını ifade ederek, "Geçen haftanın kritik maçı olarak görülen Galatasaray- Trabzonspor mücadelesi haricinde genel anlamda başarılı bir hafta oldu. Bundan sonraki haftaların da aynı şekilde az hatayla geçmesini diliyorum. Bir sevindirici haber de geçen hafta futbolcu kardeşlerimizin saha içinde gösterdiği iyi niyet takdire değer. Bu hafta eğer futbolcular iyi niyeti sahaya yansıtırsa, güzel bir futbolu izlemeye devam edeceğimizi gördük. Federasyonumuz ve MHK adına tüm futbolcu kardeşlerime teşekkür ediyorum. Umarım aynı görüntüyü gelecek maçlarda da yaşarız. Galatasaray-Trabzonspor maçında 1. gol öncesinde bir hata yaşandı. Gençlerbirliği- Kardemir Karabükspor maçında penaltıdan devam ettirilmesi gereken bir vücut hareketinde bir sıkıntı oldu. Özgür Yankaya'nın yönettiği Beşiktaş- Kasımpaşa maçında iki numaralı yardımcı hakemin 2 hatalı ofsayt pozisyonu var ama ikinci goldeki hakeme yardımı da artı olarak kendisine geçiyor. Eskişehirspor-Suat Altın İnşaat Kayseri Erciyespor maçında Eskişehirspor'un attığı ilk golün 9 santimetrelik bir ofsayt olduğu ifade ediliyor. Bununla ilgili hakemlere, şüphe duyuyorsa oyunu devam ettirmelerini söyledik. Bursaspor- Fenerbahçe maçında 2 ofsayt hatası yapıldı. Bunlar değerlendirmemize giriyor" diye konuştu.

Zakeriya Alp, TFF'nin yaptığı talimat değişikliği ile maç boyunca soyunma odası koridorunda, hakem odası önü ve içerisinde hakemlere yönelik sözlü veya fiili eylemlerde bulunulması halinde hakeme karşılaşmayı tatil etme yetkisi verilmesiyle ilgili de şunları söyledi:

"Hakemlerin mutlaka korunması gerek. Bir hakem, en üst seviyeye 15-20 yıl mücadele verdikten sonra gelebiliyor. Koridorlarla ilgili hukuk kurulunun bana sunduğu dosyada ceza alan bazı yöneticiler var. Fakat bunları ifade etmeye terbiyem müsait değil. Bunlar bizim hakemlerimize söyleniyor. Hakem de bir insan ve onlara belirli ölçüde davranmak gerek. TFF'nin aldığı karar, FIFA talimatlarında da yer alıyor. TFF, yerinde bir karar verdi. Zaten bu karar vardı. FIFA'nın talimatlarında buna benzer kararları göreceksiniz. Bizim bundan sonra yapmamız gereken şey, yöneticilerimiz, kulüp başkanları, futbolcular ve hakemler olarak bütünlüğü sağlamak. Bunu da iyi niyet çerçevesinde sağlayabiliriz."

TFF kararının profesyonel ligleri kapsadığını anlatan Zekeriya Alp, "Uygulamada bir standart olması lazım. Türkiye'nin her yerindeki sahalarda aynı uygulamanın yapılması gerek. Alınan bu karar, sadece Spor Toto Süper Lig'deki hakemlerin korunmasıyla ilgili değil. PTT 1. Lig, Spor Toto 2. ve 3. Lig'de de uygulanacak. Oralarda çok ilginç olaylar yaşanıyor. Bu haberle sürekli bize geliyor. Federasyonumuz da bu bilgiler doğrultusunda gereğini yerine getirmiştir" şeklinde konuştu.

Alp, hakemlerin hangi durumlarda maçı iptal edebileceği ile ilgili de bilgi vererek şunları kaydetti:

"Bir hakem, tükürükten, hakaretten, darptan psikolojik olarak çok ağır bir baskı altında olabilir. O psikolojiyle maçı yönetemeyecek duruma geliyorsa ancak o şekilde maçı iptal edebilir. Geçen son 15-20 yıl içinde böyle 1 veya 2 maç var. Sistem aynı. Aynı şekilde devam ediyoruz ama biraz daha dikkat edilmesi yönünde alınmış bir karardır. Bu hafta sahada gördüklerimde bu kararın etkisi olduğu kanaatindeyim."

Zekeriya Alp, Türk Telekom Arena'da oynanan Galatasaray-Trabzonspor maçındaki ilk golden önce sarı-kırmızılı futbolcu Yekta Kurtuluş'un topa elle müdahale ettiğini ve çizgi hakeminin bu konuda hata yaptığını söyledi.

Çizgi hakeminin pozisyonu görmediğini söylediğini aktaran Alp, şöyle konuştu:

"Hatayı herkes gördü. Biz de kabul ediyoruz. Orta hakem Mustafa İlker Coşkun, yüzü pozisyona dönük ama aradaki oyunculardan dolayı pozisyonu göremedi. İlave yardımcı hakemin görevi bu tip pozisyonları yakalamaktır. Çizgi hakemi olarak görevini en iyisini yapması gerektiğini ve bir hakemden 'görmedim, duymadım' kelimelerini duymak istemediğimi söyledim. Ancak pozisyonda çizgi hakeminin görmeme şansının olduğunu kabul etmek durumunda kaldık. Bu demek değil ki onu affedeceğiz. Herkes yaptığı hatanın cezasını çekecek. Kim ne hata yapıyorsa gereken cezayı alacaktır. Almaya da devam ediyor."

Bu sezon genç hakemlere daha fazla şans vermeye çalıştıklarını vurgulayan MHK Başkanı Alp, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu sezon genç arkadaşlara sürekli maç vermeye çalışıyoruz. Alper Ulusoy, Abdulkadir Bitigen, Deniz Ateş Bitnel, Özkan Çeliker gibi isimlere görev veriyoruz. Gençleri üst klasmanda gerçek anlamda görev yapacak kapasiteye getirmek istiyoruz. Daha fazla hakemi özellikle derbi maçlara hazırlamamız lazım. Önümüzdeki derbi maçlarda büyük ihtimalle genç hakemlere görev vereceğiz. Ondan sonra başarılı olursa sayıyı artıracağız. Galatasaray-Trabzonspor maçını yöneten Mustafa İlker Coşkun, ilk kez bu seviyede bir maça çıktı. Performansından memnunuz ama şanslı bir arkadaşmış. Çünkü penaltı pozisyonundan sonra gol olmasaydı haklı bir gündem oluşacaktı."

Bursaspor-Fenerbahçe maçında, ev sahibi takımın taraftarlarının sarı-lacivertli ekibin milli kalecisi Volkan Demirel'e "Vatan haini" şeklinde tezahürat yaptığının hatırlatılarak, "Mücadelenin hakemi Fırat Aydınus bunlara müdahale etmemekle hata mı yaptı?" şeklindeki soru üzerine Zekeriya Alp, "O, temsilcilerin görevi. TFF'nin görevlendirdiği arkadaşlarımız var. Bu onların görev alanı. Fırat Aydınus'a, son derece başarılı yönettiği maçtan dolayı teşekkür ediyorum. Bizim cesur, doğru kararlar veren, tarafsız ve adil davranan hakemlere ihtiyacımız var. Göreve geldiğimizden bu yana istediğimiz hakem tipi

budur" yanıtını verdi.

Alp, hakemlerin, gözlemcilerden aldığı notları bağlı bulundukları UEFA'nın bu konuda kesin kararı nedeniyle açıklayamadıklarını söyledi. Hakemlerin çok fazla emek verdiğini kaydeden Zekeriya Alp, "Hakemlerimiz çok büyük fedakarlıklar yapıyor. UEFA bize bu kadar değeri durup dururken vermiyor. Bizimle yaptıkları çalışmalardan dolayı mutlular. Hakemlerimizin performansından memnunlar. Yetenekli bir nesil geliyor" diye konuştu.

Zekeriya Alp, Spor Toto Süper Lig'de oynanan Gençlerbirliği-Kardemir Karabükspor maçının devre arasında hastaneye kaldırılan ve akciğerinden ameliyat

edilen Cüneyt Çakır'ın 10 gün içinde antrenmanlara başlayabileceğini söyledi. Çakır'ın rahatsızlığının herkeste görülebileceğini belirten Alp, "Çok sevgili kardeşimiz, değerli hakemimiz Cüneyt Çakır, ani rahatsızlığından dolayı Ankara'da tedavi altında. Kendisi, ailesi ve doktoruyla görüştüm. Sanırım 3-4 güne kadar hastaneden taburcu edilecek. Bir hafta veya 10 gün içinde de antrenmanlara başlayacağı ifade edildi" ifadelerini kullandı.

MHK Başkanı, "Cüneyt Çakır'a fazla mı yükleniliyor?" şeklindeki soru üzerine, "Cüneyt, iki-üç günde bir maç yönetecek kapasiteye sahip. Salı günü Macaristan-Rusya maçında görev aldı. Sanki bir geziymiş gibi gidip döndü. Salı günü maçı yönetti, pazar günü de ikinci maça çıktı. Bir hakem, 24 saat içinde eski fiziksel durumuna gelir. Cüneyt'in kondisyonu ile ilgili bir sorunu yok" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Geniş Haber) Mhk Başkanı Alp: Hakemlerimizi Korumamız Lazım, Futbolculara Yapılan Küfürler İse Tff... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar, Gürcistan İçişleri Bakanı Gomelauri ile bir araya geldi
    19:26 TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar, Gürcistan İçişleri Bakanı Gomelauri ile bir araya geldi

    TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Gürcistan'da resmi ziyarette bulunarak Gürcistan İçişleri Bakanı Vakhtang Gomelauri ile bir araya geldi. Taraflar, Gürcistan ile Türkiye arasındaki yakın ilişkilerin önemini vurgulayarak, işbirliğinin derinleşeceği umudunu dile getirdi.

  • Dodurga Esnaf Odası Başkanı, Belediye Başkanını Kutlama Ziyaretinde Bulundu
    19:24 Dodurga Esnaf Odası Başkanı, Belediye Başkanını Kutlama Ziyaretinde Bulundu

    Dodurga Esnaf Odası Başkanı Cafer Türkoğlu, Dodurga Belediye Başkanı İsmail Çetinkaya'yı kutlama ziyaretinde bulundu. Türkoğlu, ziyarette Çetinkaya'yı tebrik ederek, çalışmalarında başarı dileklerini iletti. Ayrıca, Türkoğlu, esnaf olarak beklentilerini Çetinkaya'ya iletti. Çetinkaya da, esnafın taleplerine duyarlı olacağını belirtti.

  • Tekirdağ'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında yelken gösterisi düzenlendi
    19:23 Tekirdağ'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında yelken gösterisi düzenlendi

    Tekirdağ Yelken ve İhtisas Kulübü'nde gerçekleştirilen etkinlikte, yelkenciler Marmara Denizi açıklarında gösteri sundu. Römorkörlerin yelkencilerin arkasından su püskürtmesi izleyiciler tarafından ilgiyle karşılandı. Tekirdağ Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, etkinliklerin amacının kentin turizm potansiyeline dikkat çekmek olduğunu belirtti ve Tekirdağ'ın yelken sporunda önemli bir merkez olduğunu vurguladı.

  • Denizli'de 60 yaşındaki adam ofis olarak kullandığı evinde ölü bulundu
    19:20 Denizli'de 60 yaşındaki adam ofis olarak kullandığı evinde ölü bulundu

    Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde, 60 yaşındaki Mehmet Fikrettin Koyuncu'nun evinde ölü bulundu. Yakınları tarafından haber alınamayan Koyuncu'nun evine giren polis ekipleri, yaşlı adamın cansız bedenini buldu. Olayın kesin ölüm sebebi otopsi sonucunda belirlenecek.

  • 5. TYBA Yacht Charter Show Fethiye'de düzenlenecek
    19:18 5. TYBA Yacht Charter Show Fethiye'de düzenlenecek

    Tüm Yat İşletmecileri, Yatırımcıları, Broker ve Acenteleri Derneği (TYBA) tarafından düzenlenen 5. TYBA Yacht Charter Show, Fethiye'de 3-7 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Etkinlikte, Türkiye'nin turkuaz kıyıları ve komşu sularda faaliyet gösteren lüks yatlar sergilenecek ve dünya genelinden 300'den fazla sektör profesyoneli katılacak.

  • Sivas'ta U15 Türkiye Güreş Şampiyonası Başladı
    19:13 Sivas'ta U15 Türkiye Güreş Şampiyonası Başladı

    Sivas'ta düzenlenen U15 Türkiye Güreş Şampiyonası başladı. Şampiyonanın açılış seremonisine Sivas Valisi, Belediye Başkan Vekili ve birçok ünlü güreşçi katıldı.

  • Gonca Vuslateri, Levent Bey ile evliliğini kutladı
    19:11 Gonca Vuslateri, Levent Bey ile evliliğini kutladı

    Geçen ay evlenen ve 8 aylık hamile olan Gonca Vuslateri, Instagram hesabından aşklarının birinci yılını kutladı. Vuslateri, kızının babasının devlet memuru olduğunu söylemişti.

  • Baykar Kemankeş 2: Yapay Zekalı Mini Akıllı Seyir Füzesi
    19:09 Baykar Kemankeş 2: Yapay Zekalı Mini Akıllı Seyir Füzesi

    Baykar, geliştirdiği yapay zekalı Kemankeş 2 mini akıllı seyir füzesi ile dikkat çekiyor. Füze, geniş görev menzili ve yüksek sürati sayesinde düşman hattı gerisindeki hedefleri imha edebiliyor. Yapay zeka destekli optik güdüm sistemi ve oto pilot sistemi ile zorlu hava koşullarında dahi tam isabetle hedefleri vurabiliyor. Ayrıca anti-jamming teknolojisi sayesinde elektronik karıştırmalardan etkilenmeden görev yapabiliyor.

  • Continental, Conti Eco Gen 5 Serisini Duyurdu
    19:09 Continental, Conti Eco Gen 5 Serisini Duyurdu

    Continental, yeni nesil Conti Eco Gen 5 lastik serisini tanıttı. Bu lastikler düşük yuvarlanma direnci ve yüksek kilometre performansını birleştirerek şehirlerarası ve uzun mesafe yük taşımacılığı alanında devrim niteliğinde bir ilerleme sunuyor. Geliştirilmiş kauçuk bileşimleri ve tasarım yenilikleri sayesinde yakıt tüketimini azaltarak filoların operasyonel maliyetlerini düşürmeye ve çevresel etkilerini azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca, AB regülasyonlarına uyum sağlamayı da mümkün kılıyor.

  • CHP'den belediye başkanı seçilen 4 milletvekilinin üyeliği sona erdi
    19:09 CHP'den belediye başkanı seçilen 4 milletvekilinin üyeliği sona erdi

    CHP'den belediye başkanı seçilen 4 milletvekilinin üyeliği, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından bugün toplanan TBMM Genel Kurulu'nda belediye başkanlıklarını tercih ettiklerine ilişkin dilekçelerinin okunmasıyla sone erdi. Buna göre, CHP'nin milletvekili sayısı 129'dan 125'e, toplam milletvekili sayısı ise 594'e düştü. Bağımsız Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı'nın katılımıyla MHP'nin milletvekili sayısı yeniden 50 oldu.


Advertisement